A trecut ceva vreme de cand celebrul roman al marelui romancier Victor Hugo, "Mizerabilii", n-a mai fost ecranizat. Sufletele romantice au oftat dupa frumoasa dar trista poveste traita de Jean Valjean si Cosette. O drama muzicala ce va fi lansata in cinematografele noastre pe 25 ianuarie. Se anunta a fi considerat filmul iernii. Actiunea se petrece pe fundalul dramatic al secolului al XIX-lea in Franta iar pelicula trateaza, ca si cunoscutul roman, captivanta poveste cu vise pierdute, dragoste neimpartasita, pasiune, sacrificiu si rascumparare. Un fel de testament atemporal pentru supravietuire a spiritului uman.
O poveste despre onoare, dragoste si obsesie
Eroul principal, Jean Valjean, interpretat admirabil de Hugh Jackman, este condamnat la ani grei de ocna pentru ca a furat o bucata de paine cu care urma sa hraneasca pe copiii surorii sale. Eliberat conditionat, vanat de un politist nemilos, Javert, jucat de Russell Crowe, aflat la unul din rarele sale roluri negative, implacabil in dorinta lui de a-l captura si de a-l vedea pedepsit, Jean Valjean fuge si se ascunde, ceea ce-l face pe Javert sa-l urmareasca necontenit. In ciuda suferintelor indurate pe nedrept, Jean Valjean nu se lasa coplesit de ura si are taria de a deveni un adevarat om bun.
Rolul Cosettei a fost incredintat actritei Amanda Seyfried, iar cel al mamei sale, nefericita Fantine, obligata sa se prostitueze pentru a-si intretine fiica, i-a revenit, Annei Hathaway. Mai putin cunoscut noua este actorul Eddie Redmayne ce interpreteaza rolul lui Marius, iubitul lui Cosette. In rolul maleficilor soti Thenardier – cei doi ticalosi care o exploateaza pe micuta Cosette – au fost distribuiti actorii Helena Bonham Carter si Sacha Baron Cohen. Cu o asemenea distributie, aceasta drama muzicala ce incalca toate regulile, promite a ne tine pe marginea scaunului in timpul vizionarii.
Regia si costumele impresioneaza
Tom Hooper, regizorul, vine dupa succesul din 2011 cu "Discursul Regelui", aducand publicului un muzical de exceptie unde toate piesele au fost interpretate live chiar pe timpul filmarilor si nu inregistrate in studiouri, fiind o premiera in lumea acestui gen de filme. Planuri de realizare ale acestei productii au existat inca de prin 1988 iar ca regizor fusese ales, pe atunci, Alan Parker, insa nimic nu s-a concretizat. Totul s-a schimbat in 2011 cand Tom Hooper a inceput negocierile cu compania producatoare Working Title Films. Devenit foarte popular, intre timp, acesta putea alege oricare alt scenariu, insa a ales Mizerabilii, un scenariu scris de William Nicholson dupa romanul lui V. Hugo.
Regizorul a dorit sa pastreze tonul muzicalului de pe Broadway, din anii '80, avand cat mai putine replici vorbite. In Les Miserables, toate melodiile au fost interpretate in platou, lucru destul de greu pentru actori, insa pelicula va aduce pe ecran un exemplu de virtuozitate vocala si multa emotie.
Filmul va impresiona si prin designul costumelor. Echipa de productie a creat, pentru aceasta pelicula, nu mai putin de 2200 de costume cu specialisti din Anglia, Franta, Italia si Spania, pentru a reda in detaliu atmosfera secolului al XIX-lea. Pentru a arata uzate, vechi de 10 ani, dupa ce au fost create toate costumele au fost distruse, dupa cum marturisea creatorul de costume Paco Delgato.
Un film indraznet si special cu interpretari deosebite
De ce este atat de special muzicalul lui Tom Hooper? Cu o echipa de exceptie (Hugh Jakman, Anne Hathaway, Russell Crowe si Amanda Seyfried), regizorul a creat, poate, cel mai indraznet muzical facut vreodata. Este neobisnuit pentru ca, dupa cum spunea chiar regizorul, un film atat de emotionant ca Les Miserables, are nevoie de provocare. Transformarile spectaculoase pe care le-au avut actorii, ideea ca toate piesele sa fie interpretate live pe timpul filmarilor dar si vocile actorilor, va face din Mizerabilii, probabil, filmul cu cele mai mari sanse sa obtina multiple nominalizari la Oscar in 2013.
Actrita Anne Hathaway, la cei 30 de ani impliniti pe 12 noiembrie, demonstreaza cat de curajoasa este, dupa ce a acceptat rolul Fantine, impresionand o lume intreaga cu interpretarea "coplesitoare", asa cum a numit-o presa straina. Pentru acest rol s-au "batut" multe actrite, dar Hooper a fost cucerit doar de ea. Dar, o la fel de mare surpriza, a peliculei sunt si personajele negative, interpretate de Sacha Baron Cohen, despre care stim ce bun actor este dar nu stim cat de bine canta, si Helena Bonham Carter (sotii Thenardier). "Va fi ceva total diferit. E pentru prima data cand cineva a realizat un muzical in acest mod", a spus Anne Hathaway. Un film tulburator, emotionant ce ne va aminti, cu siguranta, de un mare romancier: Victor Hugo.
IOANA FLORIA
Comentarii