Recent, la editura Humanitas Fiction a fost lansat romanul Toata lumina pe care nu o putem vedea al lui Anthony Doerr, un roman care a câstigat Premiul Pulitzer pentru literatura în 2015. Lansarea a coincis cu aniversarea a zece ani de existenta a colectiei Raftul Denisei, prima si singura colectie de literatura personalizata din România, coordonata în toata aceasta perioada de poeta si editoarea Denisa Comanescu. Printr-un portofoliu bogat, dedicat literaturii universale, cu precadere actuala, cu peste 350 de titluri aparute în decursul celor 10 ani, Raftul Denisei a confirmat din plin promisiunile editoarei, impunându-se ca una dintre cele mai importante colectii de pe piata de carte din tara noastra.
Romanul lui Doerr, Toata lumina pe care nu o putem vedea, este, dupa cum scrie Washington Post, „o poveste superb spusa, minunat scrisa. Fiecare element al ei reveleaza o informatie care încarca naratiunea cu semnificatie, pâna ce, la final, cutia magica a romanului se deschide dând la iveala comoara ascunsa înauntru”.
Cu o structura labirintica pusa în pagina magistral, romanul multipremiatului scriitor american Anthony Doerr urmeaza vietile a doua personaje, Marie-Laure – o tânara frantuzoaica lipsita de vedere – si Werner – un orfan de origine germana – , care ajung sa se întâlneasca în timp ce amândoi încearca sa depaseasca suferinta fizica si psihica îndurata în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Marie-Laure se va refugia, dintr-un Paris devenit de nerecunoscut din pricina haosului care a cuprins întreaga Europa, în Saint-Malo, unde locuieste unchiul ei care sufera de agorafobie. Werner, orfan pasionat de tehnica, si în special de transmisiunile radio, va ajunge cu armata germana în Franta si, în cele din urma, la Saint-Malo. Desi întâlnirea dintre cei doi nu va dura mai mult de o zi, ea va fi hotarâtoare pentru destinele personajelor, afectând inclusiv vietile generatiilor viitoare. Povestea lor e însa si a unui misterios diamant, în cautarea caruia se afla ofiterii germani si despre care se spune ca îi va oferi posesorului viata vesnica, dar niciodata fericire. Dincolo de farmecul rar al naratiunii, cititorul va regasi un mesaj legat de importanta solidaritatii si a iubirii aproapelui. Mai putin cunoscut la noi, iata si câteva date bio-bibliografice ale scriitorului Anthony Doerr. S-a nascut pe 27 octombrie 1973 în Cleveland, Ohio si a absolvit Bowling Green State University. Primul sau volum de povestiri Culegatorul de scoici (The Shell Collector), a aparut în 2002, volum care s-a bucurat de un succes rapid si remarcabil, primind mai multe premii literare. Îsi continua cariera de scriitor cu romanul Despre Grace (About Grace) din 2004, premiat si el, urmat în 2007 de cartea de memorii Patru anotimpuri la Roma (Four Seasons in Rome). Un nou volum de povestiri, Memory Wall, publicat în 2010, îi aduce alte premii. Romanul Toata lumina pe care nu o putem vedea, care apare în 2014, este considerat de critici cea mai ambitioasa si mai spectaculoasa opera a sa de fictiune, fiind desemnat bestseller de catre New York Times si premiat in 2015, cu Premiul Pulitzer. Dupa cum se vede, un scriitor nu foarte prolific, dar extrem de premiat care apare pentru prima oara si în România.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii