Nu cu mult timp in urma la editura Humanitas a aparut volumul De ce e Darwin important (in traducerea din engleza a lui Alexandru Macovescu), scrisa de Michael Shermer. Autorul, pentru cine n-a auzit de el, este fondatorul Societatii Scepticilor si autor al marelui succes editorial De ce cred oamenii in bazaconii, abordeaza in cartea de fata controversa dintre creationism si evolutionism, inca actuala, dupa mai bine de un veac si jumatate de la declansarea sa.
Ofensiva ideilor creationiste, care in perioada din urma imbraca haina miscarii „proiectului inteligent” sau altfel numita, a „Design-ului Suprem”, primeste o replica ferma, incercand sa aduca argumente in favoarea evolutionismului care, din perspectiva timpului, este destul de tanara in comparatie cu conceptia creationista. Pledoaria lui Shermer in favoarea ideilor darwiniste este notabila, dar n-o sa convinga niciodata pledoaria adversa. „Darwin este important nu numai pentru ca teoria lui a schimbat lumea si ne-a reconfigurat pozitia in natura, dar si pentru ca a avansat o noua si profunda intelegere a biologiei si stiintei, care a servit generatiilor viitoare”, spune Shermer in pledoaria lui impotriva proiectului inteligent.
La randul lui, Charles Darwin, autorul celebrei teorii evolutioniste, controversata, totusi, scria in 1859: „Exista o maretie in conceptia aceasta a vietii, cu numeroasele ei forte, insufletite initial in cateva forme sau numai intr-una singura; si in timp ce planeta noastra isi continua rotatia dupa legea imuabila a gravitatiei, nenumarate forme dintre cele mai frumoase si mai minunate, aparute dintr-un inceput atat de simplu, s-au dezvoltat si continua inca sa se dezvolte”.
In Jurnalul de cercetari aparut in 1845, Darwin se arata uimit in fata misterului vietii, scriind: „Asadar, atat in timp, cat si in spatiu parem a fi mai aproape de acel mare eveniment – misterul misterelor –, aparitia unor fiinte noi pe acest Pamant”. Tocmai acest „mister al misterelor”, aparitia vietii pe Pamant in toata splendoarea si diversitatea ei face ca teoriile sa continue sa fie controversate. Caci, sa o spunem, si teoria lui Darwin, si cea creationista sunt discutabile pentru ca nu pot fi demonstrate cu probe indubitabile. Teoriile sunt supozitii, mai bine sau mai prost argumentate. Ceea ce ramane real este aderarea, credinta, oamenilor in una sau in alta dintre teorii.
Michael Shermer s-a nascut in 1954 la Glendale, California. A inceput prin a studia teologia, dar a trecut apoi la psihologie, obtinand in 1976 licenta in psihologie experimentala la Universitatea de Stat din California. In 1991 a obtinut un doctorat in istoria stiintei, a devenit profesor de istoria stiintei la Occidental College, iar un an mai tarziu a infiintat Societatea Scepticilor si a inceput sa editeze revista Skeptic. „Why Darwin Matters” (De ce e important Darwin) a aparut in 2006. Vorbind despre vizita lui Darwin in Insulele Galapagos, Shermer scrie: „Ca om implicat de-o viata in controversa dintre evolutionism si creationism, am fost frapat de cat de limpede devine totul in aceste insule. Creatia prin proiect inteligent este absurda. si atunci, cum de s-a intors Darwin creationist din Insulele Galapagos? Frank Sulloway s-a dus la fata locului tocmai pentru a gasi raspuns la aceasta intrebare. Intreaga viata, Sulloway si-a dedicat-o reconstituirii felului in care Darwin a ajuns sa elaboreze teoria evolutiei. Potrivit legendei, Darwin a devenit evolutionist in Galapagos, descoperind selectia naturala pe cand inventaria ciocuri de cinteze si carapace de broaste testoase, observand cum se adaptase fiecare specie la hrana disponibila si la ecosistemul insulei…”.
Interesant ar fi sa citim in continuare la Humanitas si o pledoarie pentru creationism, nu de alta, dar aici cartile scrise in lume sunt numeroase, cum de altfel sunt si conferintele publice universitare.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii