Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi descoperite prin intermediul realitatii augmentate, gratie unui centru de vizitare interactiv deschis la Bozioru de catre Geoparcul UNESCO „Tinutul Buzaului”.
Centrul de Vizitare „Povestea Trovantilor” este dedicat istoriei geologice si culturale a zonei, iar turistii au sansa de a afla câteva dintre secretele formarii trovantilor, pietrele misterioase care anual atrag mii de persoane, explorând totodata o delta preistorica si fauna din urma cu 12 milioane de ani. Punctul de vizitare se afla în satul Bozioru, judetul Buzau, aproape de Trovantii de la Ulmet, de asezarile rupestre de la Nucu si de Ciupercile de la Odaile.
Vizitatorii pasesc într-un univers interactiv, unde realitatea augmentata îi poarta într-o calatorie în timp. În prima sala, «Povestea Trovantilor» prinde viata printr-un joc de tip «schimb de roluri»: vizitatorii «vorbesc» cu sase trovanti si sunt ghidati într-o aventura de milioane de ani, descoperind Delta preistorica a Buzaului, formarea trovantilor, retragerea marii si ridicarea muntilor (…) A doua sala gazduieste reconstructii ale animalelor preistorice care populau Delta Boziorului acum 12 milioane de ani: stramosi ai girafelor, rinoceri preistorici, elefanti, maimute disparute si chiar stramosul ursului, prezentat într-o forma inedita. Realitatea augmentata completeaza experienta, aducând la viata aceste specii fascinante”, informeaza Geoparcul UNESCO. Centrul de vizitare este deschis publicului de miercuri pâna duminica, între orele 10.00-17.00.
„Un punct de vizitare foarte modern, super interactiv, unde stam de vorba cu pietre si descoperim cum aratau animalele preistorice care traiau pe-aici acum 12 milioane de ani. E un loc unic care merita”, a transmis managerul general al Geoparcului International UNESCO „Tinutul Buzaului”, Razvan-Gabriel Popa.
„Tinutul Buzaului” este membru al unei retele internationale din care fac parte circa 230 de teritorii din toata lumea, care pun accentul pe educatie, cercetare, turism si dezvoltare economica în armonie cu mediul, dar si pe promovarea istoriei.
CERBULetul de HERASTRAU
În deschiderea Stagiunii Estivale 2025 a Teatrului de Revista „Constantin Tanase”, de la Gradina de Vara Herastrau (Parcul Regele Mihai I, Bucuresti), va fi prezentat în premiera, pe 12 iulie, spectacolul-concert „CERBULetul de HERASTRAU”.
Din distributie fac parte Silvia Dumitrescu si OVI (Jacobsen) – invitati speciali, Oana Ghioca, Ana Maria Donosa, Raluca Guslicov, Monalisa Basarab, Robert Emanuel, Miruna Birau, Diana Radu Stan, solistii vocali Alin Gheorghisan, Alexandra Penciu si Radu Ghencea, Orchestra si Baletul Teatrului de Revista „Constantin Tanase”.
Urmatoarea reprezentatie este programata pe 27 iulie, când actorilor din distributie li se alatura Nae Alexandru si Cristian Simion.
Pe 13 iulie este programat spectacolul „Viata ca o vacanta” regia Cezar Ghioca, cu Sanda Ladosi si Oana Sîrbu, invitate speciale, si o distributie din care fac parte Liliana Mocanu, Ana Maria Donosa, Oana Ghioca, Cristian Simion, Monalisa Basarab, Robert Emanuel, Miruna Birau si Diana Radu Stan, alaturi de solistii vocali Alin Gheorghisan, Alexandra Penciu si Radu Ghencea, dar si de Orchestra si Baletul Teatrului de Revista „Constantin Tanase”.
Spectacolul „Gradina cu zâmbete”, de Vasile Muraru si Valentina Fatu, este programat pe 19 iulie, de la ora 20:00. Invitatii speciali sunt Ileana Sipoteanu, Catalin Crisan si Mioara Velicu.
Din distributie fac parte actorii Vasile Muraru, Valentina Fatu si Raluca Guslicov si solistele de muzica usoara Daniela Tanase si Bianca Sârbu Romanescu, Baletul si Orchestra Teatrului de Revista „Constantin Tanase”.
În cea de-a doua reprezentatie cu „Gradina cu zâmbete”, programata pe 26 iulie, sunt invitate în recital artistele Maria Dragomiroiu, Marina Florea si Denis Stefanescu.
Pe 20 iulie, de la ora 20:00, vor putea fi urmariti Mirela Vaida si Adrian Enache în spectacolului-concert „Acces direct… la vara”. Invitati în recital sunt Diana Enache, Cristina Spatar, Radu Palanita si Rares Varniote, acompaniati de Orchestra si Baletul Teatrului de Revista „Constantin Tanase”.
Biletele, cu pretul de 35 de lei, s-au pus în vânzare, atât online, pe www.teatrultanase.ro, cât si la casa de bilete a Teatrului Tanase din Calea Victoriei nr. 33, informeaza Agerpres.
În ziua spectacolului, acestea vor putea fi achizitionate si de la casa de bilete a Gradinii de Vara Herastrau.
NICUSOR DINCA
Comentarii