• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » „Harry Potter” un film genial sau lipsit de magie?

„Harry Potter” un film genial sau lipsit de magie?

13 decembrie 2001
in Blitz
A A

          Nici nu fusese înca lansat..

          Nici nu fusese înca lansat… la apa, adica în cinematografe pentru marele public, si criticii, deopotriva cu ziaristii, îi prevesteau peliculei „Harry Potter” un destin asemanator cu al „Titanicului”. Adica, un film de succes, ce va face sa curga în buzunarele casei producatoare Warner Bross bani cu nemiluita, un film care va propulsa noi staruri în cinematografia mondiala, dar asupra caruia se pot face si comentarii pe muchie de cutit între „genial!” si… „bunicel!”.
          Cert este ca filmul, o ecranizare a romanului scriitoarei britanice Joanne Kathleen Rowling, vândut în peste 100 de milioane de exemplare, a fost întâmpinat chiar din seara de 4 noiembrie, când s-a difuzat la Londra în avanpremiera mondiala, cu un entuziasm iesit din comun. Promovarea peliculei s-a facut în prezenta unei pleiade de staruri, dar si a peste 5000 de fani ai romanului de succes, care s-au bulucit sa-i vada în carne si oase pe actori si pe autoarea cartii, prezenta la eveniment. Acest lucru se întâmpla cu doua saptamâni înainte ca filmul sa fie difuzat concomitent si „pe scara larga” în Marea Britanie si Statele Unite, ziua de lansare pentru marele public fiind 16 noiembrie. Interesant este însa faptul ca, înca din 4 noiembrie, filmul înregistra peste l milion de bilete vândute în avans, adica pentru premiera oficiala, ceea ce a facut ca „Harry Potter” sa bata toate recordurile de pâna acum din acest punct de vedere.
          Filmul unui roman
          Filmul, regizat de Chris Colombus, a ramas fidel cartii: el povesteste întâmplarile prin care trece un copil orfan, Harry Potter, care îsi descopera puteri magice si care îsi desavârseste aceste calitati într-o scoala de vrajitoare. Împreuna cu prietenii lui cei mai buni, Ron Weasley si Hermione Granger, baiatul va trece prin întâmplari si experiente dintre cele mai înfricosatoare. În mod inevitabil, trama derulata în roman a trebuit simplificata pentru a încapea în… doua ore si jumatate, cât dureaza filmul. Având în vedere ca este destinat în primul rând copiilor si adolescentilor, dar nu numai lor, filmul are o durata iesita din standardele creatiilor cinematografice pentru „cei mici”. Si totusi, parerea unanima este ca spectatorul, fie el mic sau mare, nici nu stie când trece timpul între momentul când Harry Potter este încredintat de parintii lui adoptivi profesorilor din scoala de vrajitoare si cuvintele „The End”, care pun punct filmului. Scenariul este presarat cu unele secvente destul de violente ca impact psihologic, dar, dupa cum s-a dovedit deja, copiii adora „efectele speciale, scenele înspaimântatoare de actiune”, iar producatorii, de dragul lor si… al succesului, le ofera exact ceea ce-si doresc.
          Cine sunt starurile din film?
          Harry Potter, baiatul în uniforma si cu ochelari rotunzi, care studiaza la scoala de vrajitoare Poudlard, este în realitate Daniel Radcliffe, are 12 ani, este timid si a mai jucat înainte în câteva seriale pentru televiziune. La conferinta de presa care s-a desfasurat dupa prezentarea filmului în avanpremiera, a raspuns întrebarilor adresate de ziaristi cu o voce scazuta, aproape imperceptibila: „Viata mea nu s-a schimbat în nici un fel dupa ce am lucrat la acest film. Colegii de clasa ma trateaza exact ca înainte, desi în sinea mea cred ca este un lucru minunat ceea ce mi se întâmpla. E mai bine ca înainte, doar ca sunt uluit. Ieri noapte m-am trezit la ora 3, apoi la 4, apoi la 6, de emotie, dar si de fericire…”
          Harmione Granger, colega si cea mai buna prietena a lui Harry, eleva stralucita si foarte sigura pe ea, este Emma Watson. Are 10 ani, este la primul ei rol în cinema si, evident, a participat pentru prima oara la o campanie de promovare. S-a schimbat viata ei, de când s-a transformat într-o mica vedeta? „Nu cred, de vreme ce parintii mei ma obliga în continuare sa-mi fac patul dimineata”, a raspuns ea cu un aer mucalit, izbucnind într-un hohot de râs cristalin.
          Ron Weasley, si el prieten cu Harry, este în realitate Rupert Grint, un baiat de 12 ani, care seamana putin prin firea de copil aiurit cu personajul interpretat în film. Mai putin „bun vorbitor” în fata gazetarilor curiosi, s-a amuzat totusi sa marturiseasca apetitul sau nestavilit pentru vrajitorie si fascinatia pe care vrajitoarele o produc asupra sa.
          Cea mai grea scena de filmat?
          Pentru Daniel a fost cea în care Harry, cu ajutorul unei oglinzi magice, îsi vede parintii morti la putin timp dupa nasterea sa. Chipul, expresia trupului sau de copil trebuiau sa comunice emotia coplesitoare, uluirea, impactul psihologic al sumbrei descoperiri asupra întregii lui fiinte. „În aceasta secventa, declara regizorul Chris Colombus, Harry trebuia sa exprime un amestec de stari: frustrare, curiozitate, excitatie, bucurie si, totodata, mânie cu accente de ura. Nu-i simplu pentru un copil sa înteleaga aceste stari si sa le redea într-o substanta noua, dupa ce au fost trecute prin alchimia propriei personalitati.”
          Întrebati ce si-ar dori ei sa vada într-o oglinda magica, daca acest lucru ar fi posibil, nu doar o fantezie cinematografica, cei trei copii au raspuns amuzându-se si fara nici o ezitare: „Pe mine însumi, la fel de fericit ca acum pentru tot restul vietii” (Daniel); „Kilograme de bomboane” (Rupert); „Pe mine, fericita” (Emma).
          
          Pareri în avanpremiera
          
          Spicuiri din presa occidentala
          Este un film exagerat de scump (aproximativ 150 milioane de dolari).
          Nu este o capodopera absoluta, dar este un foarte bun film fantastic.à De la „Titanic” încoace, nu am mai simtit un impact emotional atât de puternic provocat de efectectele speciale.
          Este un film despre magie, dar fara magie.
          Va atrage pentru ca oamenii care iubesc romanul se vor grabi sa intre si în salile de cinema, dar, sincer, este prost filmat si prost jucat.
          Filmul este un balon de sapun… „monolitic”.*Potrivit publicatiei britanice „The Sun”, Daniel Radcliffe, alias Harry Potter, a dat mult de furca realizatorilor filmului spre sfârsitul turnarii, deoarece copilul si-a pierdut vocea. Pentru a nu iesi din graficul de lucru, producatorii s-au vazut nevoiti sa angajeze „o voce” care sa-l dubleze pe Daniel în doua secvente din film. A fost ales un baiat din miile de alti concurenti care sustinusera auditii pentru obtinerea rolului lui Harry Potter. Potrivit propriilor marturisiri, „Vocea” s-a simtit deosebit de onorata ca „a aparut în film” macar si în aceasta ipostaza anonima.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Aluat cu morcovi

Urmatorul Articol

Salata universala

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

Salata universala

Blat pralina

Tort de alune cu nescafe

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.