Desi nu s-a aflat printre marii învingatori din competitia pentru premiile Oscar, filmul „Linia Rosie” realizat de Terrence Malick, a intrat în concurs cu cinci nominalizari (cel mai bun scenariu adaptat, cea mai buna coloana sonora pentru o drama, cel mai bun sunet, cel mai bun montaj, cea mai buna scenografie) si a fost apreciat de întreaga critica de specialitate ca o „a doua unda de soc” dupa „Salvati soldatul Ryan”. Din perspectiva spectatorului, filmul „Linia Rosie” este totodata filmul care înscrie pe generic – lucru mai putin obisnuit în ultima vreme – o întreaga suita de nume celebre: Nick Nolte, George Clooney, Sean Penn, John Cusack, John Travolta, John Savage.
Desi nu s-a aflat printre marii învingatori din competitia pentru premiile Oscar, filmul „Linia Rosie” realizat de Terrence Malick, a intrat în concurs cu cinci nominalizari (cel mai bun scenariu adaptat, cea mai buna coloana sonora pentru o drama, cel mai bun sunet, cel mai bun montaj, cea mai buna scenografie) si a fost apreciat de întreaga critica de specialitate ca o „a doua unda de soc” dupa „Salvati soldatul Ryan”. Din perspectiva spectatorului, filmul „Linia Rosie” este totodata filmul care înscrie pe generic – lucru mai putin obisnuit în ultima vreme – o întreaga suita de nume celebre: Nick Nolte, George Clooney, Sean Penn, John Cusack, John Travolta, John Savage… Mickey Rourke s-a numarat si el initial printre starurile „convocate”, actorul chiar a lucrat la turnarea filmului, dar, la masa de montaj, nu se stie din ce motiv, personajul interpretat de el a cazut… victima nemiloaselor foarfeci. Pentru unii dintre actorii pastrati, prestatia lor în film se reduce doar la aparitii de câteva minute. John Travolta, de exemplu, ocupa cinci minute din cele 170 cât dureaza filmul. În schimb, „doctorul” Clooney supravietuieste pe parcursul celor aproape trei ore.
„Linia Rosie” este o adaptare a romanului lui James Jones, care a mai fost o data transpus pe ecran în 1964. S-a turnat în Australia, unde s-a recompus atmosfera luptelor de la Guadalcanol, desfasurate pe parcursul a cinci luni. În ceea ce-l priveste pe regizor, Terrence Malick, acesta este considerat unul dintre miturile Hollywood-ului, mai precis „o insulta vie” la adresa pretioasei citadele a filmului american. De-a lungul carierei sale, acesta s-a ambitionat sa nu se alinieze pe lista colegilor sai atât de harnici si de docili încât au dat nastere la câte o opera „perisabila” (în opinia lui) o data la un an si jumatate. Spre deosebire de acestia, Terrence Malick a preferat ca, în 25 de ani, sa-si puna semnatura doar pe trei filme, precedentele fiind „Badlands” – Balada salbatica (1973) cu Martin Sheen si „Days of Heaven” – Zile în Paradis (1978) cu Richard Gere, actor care a avut atunci sansa unuia dintre cele mai bune roluri din cariera sa, rol pe care actualul star îl evoca plin de emotie si în prezent. Este asadar explicabil de ce atâtea staruri masculine de la Hollywood s-au zbatut sa figureze pe genericul celui de-al treilea film al lui Malick. Ce-a iesit? „Linia Rosie” nu este un film clasic despre razboi. În economia lui, adversarul este mult timp absent, adica invizibil, batalia cea mai cumplita ducându-se, de fapt, cu demonii proprii, ce pun stapânire pe fiecare individ aflat într-o misiune de razboi. Pentru multi dintre eroi, moartea vine într-o maniera absurda, iar ei îsi pierd viata fara sansa de a primi raspunsuri la întrebarile care le chinuie mintea si sufletul. Exista o unda pregnanta de mister caci spectatorului îi sunt… livrate aceste întrebari printr-o voce din off, derutanta, nu se stie din partea cui vine, al cui e glasul. În schimb, vocile criticilor de specialitate s-au auzit tare si clar, când a fost vorba de aprecierea filmului. Concluzia a fost una singura: „Linia Rosie” semnat de Malick inventeaza un nou gen cinematografic – „poemul kaki”.
Unde sunt vedetele de cinema de odinoara?
Multi oameni cred ca starurile de cinema de odinioara erau plamadite dintr-un...
Comentarii