Episodul II din celebra saga interstelara semnata de George Lucas – e vorba de seria „Atacul clonelor” din „Razboiul stelelor” – a fost asteptat cu sufletul la gura cel putin de fanii din America ai acestei productii cinematografice. Înainte ca filmul sa fie lansat în cinematografele din Statele Unite, peste 25000 de fani ai „razboiului” si-au dat întâlnire la Indianapolis, asemenea unor voluntari înfocati, dornici sa ramâna înscrisi pe lista adeptilor acestei batalii.
Episodul II din celebra saga interstelara semnata de George Lucas – e vorba de seria „Atacul clonelor” din „Razboiul stelelor” – a fost asteptat cu sufletul la gura cel putin de fanii din America ai acestei productii cinematografice. Înainte ca filmul sa fie lansat în cinematografele din Statele Unite, peste 25000 de fani ai „razboiului” si-au dat întâlnire la Indianapolis, asemenea unor voluntari înfocati, dornici sa ramâna înscrisi pe lista adeptilor acestei batalii… interstelare. Scopul lor? Sa schimbe impresii în legatura cu mirajul cu care George Lucas i-a obisnuit deja si, totodata, sa-si exprime emotia pe care acest gen de film o declanseaza în sufletul lor. S-au pregatit temeinic si din timp pentru acest eveniment, de vreme ce numerosi participanti erau costumati în copii ale hainelor personajelor din seria precedenta, „Razbunarea fantomei”.
Evident, reprezentantii mass-mediei americane nu puteau sa piarda un asemenea moment, asa ca gazetarii s-au strecurat printre fani, interesati sa le cunoasca „pe viu” parerile. Si nu mica le-a fost surpriza când au auzit voci care spuneau ca se tem de o dezamagire. Fideli idolilor lor – Steven Spielberg, George Lucas si personajele create de ei -, împatimitii serialului au declarat cu oarecare îngrijorare ca spera ca magicianul efectelor speciale sa se reîntoarca spre magia trilogiei originale, cu alte cuvinte sa nu se mentina în maniera „mai putin reusita”, abordata în „Amenintarea fantomei”. Unele persoane, aflate în jurul vârstei de 30 de ani si care îsi amintesc ca în copilarie au fost fascinate de „Razboiul stelelor”, se întreaba daca nu cumva, fiind prizonieri ai amintirilor vârstei inocentei, îsi hranesc actualul entuziasm cu impresiile de demult. Dar, chiar daca asa se va întâmpla, fanii mai pretentiosi tot sunt decisi sa-i mai acorde regizorului o sansa, hotarâti fiind sa astepte marea revelatie în cel de-al treilea episod.
„Atacul clonelor” îl are în centrul actiunii pe contele Dooku, un fel de Jedy rebel, care a creat o armata de clone, antrenata sa lupte împotriva Federatiei. Acest personaj central este deopotriva interesat de actiunile întreprinse de tânarul Anakin Skywalker, afiliat Fortei obscure, un alter ego al maleficului Dark Vador.
Dark Vador critica noul „Star Wars”
Dave Prowse, barbatul care l-a întruchipat pe necrutatorul Dark Vador în trilogia originala, afirma ca varianta noua „Star Wars” a pierdut mult din magia variantei de odinioara. Dave Prowse, fost halterofil englez, critica de fapt nivelul de interpretare al actorilor din actualul episod II – „Atacul clonelor”. „Scenariul e saracacios iar jocul actorilor pare secundar efectelor speciale, apreciaza Dave Prowse. Ma gândesc ca Star Wars a fost la origine o poveste bazata pe relatia dintre protagonisti si un personaj malefic, în care mesajul mergea pe ideea victoriei binelui asupra raului. Cu siguranta, publicul îsi aminteste si acum de nume cum ar fi Han Solo, Printesa Leia si Luke Skywalker, fara sa le identifice neaparat cu Harrison Ford, Carrie Fisher sau Mark Hamill. Azi lumea vorbeste în primul rând de Ewan McGregor sau Liam Neeson, nu de personajele din film… Iata cum s-a pierdut magia!”
În ciuda entuziasmului sau a dezamagirilor stârnite de episodul anterior, americanii foarte atenti la fenomenul social, au aruncat totusi un ochi profesionist asupra persoanelor care s-au asezat la coada, în fata caselor de bilete, de la ora 4 dimineata, în dorinta de a prinde un bilet la premiera filmului. Au constatat ca vârsta si ocupatia participantilor la aceasta „conventie” nu exprima o selectie: adolescenti cu parul vopsit în toate culorile pamântului, copii de vârsta cursurilor primare, oameni de afaceri în tinute „office”, parinti, profesori, chiar si „capete albe” – reprezentând generatia bunicilor, s-au dovedit interesati de miracolul „Star Wars”.
Un final trist
Într-un interviu acordat canalului de televiziune CNN, George Lucas a acceptat sa dezvaluie fanilor „Star Wars” cum se va termina cel de-al treilea episod, care va fi lansat pe ecrane în 2005: „Star Wars” se va sfârsi fara prea mari surprize, cu victoria Imperiului asupra cavalerilor lui Jedi. Baietii rai vor câstiga în final, în timp ce baietii buni vor muri, cu câteva exceptii… Asadar nu va fi un sfârsit fericit. Nu stiu cum va primi publicul acest lucru, dar în mod sigur stiu ca filmul are si o doza de umor care va atenua din gustul amar al finalului.”
Gladiatorul II – un film „corigent” la istorie
Lansat la mai bine de 20 de ani dupa original, Gladiatorul II...
Comentarii