• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Scene din filme – exact ca-n viata

Scene din filme – exact ca-n viata

7 decembrie 2020
in Blitz
A A

Cinefilii pasionati stiu ca pana si filmele pe al caror generic sta scris „inspirat din fapte reale” nu au o  acuratete totala. De aceea, adesea suntem tentati sa credem ca multe dintre intamplarile aparent neverosimile derulate pe ecran deja depasesc faptele consumate cu adevarat si apartin mai curand imaginatiei bogate a scenaristilor.

 Totusi, istoria este plina de evenimente socante si extreme, intr-o asemenea masura incat producatorii de filme nici nu mai trebuie, adesea, sa exagereze cele intamplate, ci doar sa le consemneze cu fidelitate. Scenele din filme pe care le vom consemna mai jos ar putea parea inventii hollywoodiene, dar ele reflecta pe deplin realitatea.

Pearl Harbor (2001)

 Filmul regizat de Michael Bay s-a confruntat cu o avalansa de critici, din cele mai diverse motive – de la faptul ca este „prea siropos” pana la „cosmetizarea” rasismului care exista in anii ultimului razboi mondial in armata americana. Dar, pe langa atatea scapari, filmul are meritul de a reflecta, in moment pline de dramatism, o situatie care multora li s-a parut „trasa de par”, dar care a fost de fapt suta la suta reala: scena in care soldatul de culoare Doris Miller (interpretat in film de Cuba Gooding Jr) doboara cu mitraliera mai multe avioane japoneze. Miller era pe atunci un tanar de 19 ani abia angajat in marina si care, ca atare, era insarcinat cu cele mai umilitare corvezi.

 In momentul atacului, el spala uniforma unui ofiter alb si a iesit pe punte abia dupa ce cala in care se afla a inceput sa se inunde. Dupa ce a pus la adapost un ofiter ranit, a ajutat un alt ofiter sa incarce o mitraliera antiaeriana. Apoi, fara sa primeasca ordin si fara macar sa fi fost instruit vreodata sa foloseasca o asemenea arma, a inceput sa traga cu alta mitraliera in avioanele Zero japoneze, care atacau de la mica distanta, doborand cateva dintre ele.

 Cand a ramas fara munitii, Miller s-a intors sub punte si a scos de acolo marinarii raniti, fiind unul dintre ultimii militari care a parasit nava pe cale sa se scufunde, in mijlocul unei mari in flacari. Dar, pentru ca era de culoare, nu a primit suprema distinctie, Medalia de Onoare, ca alti 16 camarazi albi, ci doar Crucea Marinei. Abia in 2020, lui i s-a facut cumva dreptate, un portavion american primind numele lui.

Salvati soldatul Ryan (1998)

 Si acest film multipremiat a fost bazat pe o poveste adevarata: cea a sergentului Fritz Niland, lasat la vatra de armata americana dupa ce trei frati ai lui fusesera ucisi pe front. La inceputul filmului, generalul George Marshall (de asemenea o personalitate reala) si subalternii sai decid daca soldatul Ryan trebuie salvat din spatele liniilor inamice.

 Ei mentioneaza asa-numita „scrisoare Bixby”, trimisa de presedintele Abraham Lincoln doamnei Lydia Bixby, care-si pierduse toti cei cinci fii in Razboiul Civil. Determinat ca familia Ryan sa nu aiba aceeasi soarta, Marshall decide sa trimita un comando pentru salvarea mezinului familiei. Se stie cu certitudine ca a fost trimisa, desi se pare ca ea nu ar fi fost scrisa de Lincoln personal, ci de secretarul acestuia, John Hay.

Titanic (1997)

 Milioane de oameni au plans la „Titanic”, in special la scena in care un cuplu de varstnici se intind in pat si isi asteapta, cu calm, sfarsitul impreuna. Oricat ar parea de neverosimil, scena a avut loc in realitate. Cei doi protagonisti nu au fost personaje inventate, ci doi pasageri de la clasa intai, fostul congresmen american Isidor Straus si sotia lui, Ida.

 Potrivit stranepotului lor, Paul Kurtzman, Ida s-a urcat intr-o barca de salvare, iar un ofiter de pe Titanic i-a oferit lui Isidor sansa de a i se alatura. Vazand insa ca multe femei si multi copii nu urcasera la bord, batranul a refuzat. In loc sa-si abandoneze sotul cu care impartasise 40 de ani de casnicie, Ida a ramas cu el, revenind in cabina lor si asteptand acolo ca nava sa se scufunde.

Lunetistul american (2014)

 Este unanim acceptat ca lunetistul Chris Kyle, unul dintre cei mai galonati militari americani care au luptat in Irak, a exagerat multe dintre faptele de arme povestite in autobiografia sa, care a inspirat filmul omonim al lui Clint Eastwood.

 Dar una dintre intamplarile care s-au petrecut intocmai a fost uciderea unui inamic de la o distanta de aproape 2 km. In versiunea cinematografica, inamicul este un fost campion sirian la tir, pe nume Mustafa, care il impuscase pe cel mai bun prieten al lui Kyle, Ryan „Biggles” Job. La final, Kyle se razbuna, ucigandu-l pe Mustafa.

 In realitate, nu a existat niciun Mustafa, insa, in august 2008, Kyle chiar a impuscat mortal un insurgent inamic care se pregatea sa traga cu lansatorul de rachete asupra trupelor americane. Recordul sau a fost doborat in 2017 de un lunetist canadian, care ucis un militant ISIS de la neverosimila distanta de 3,5 km!

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 7-13 decembrie 2020

Urmatorul Articol

Ana Bodescu, arta costumului popular

Articole Similare

Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Urmatorul Articol

Ana Bodescu, arta costumului popular

Nu scapati insomnia de sub control!

Odiseea nemuritoarei Calypso

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
Istorii

Bessie Coleman, prima femeie afro-americana pilot

14 iulie 2025

Într-o epoca în care femeile si persoanele de culoare abia daca visau...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.