Aparute pe firmamentul celei de-a saptea arte inca din copilaria cinematografului, filmele science-fiction au reprezentat un filon bogat si in consecinta bine exploatat, mai ales de producatorii de la Hollywood. Criticii de film spun ca varsta de aur a filmelor sf au reprezentat-o anii ’50-’60, cand se produceau zeci de asemenea pelicule, majoritatea de duzina, este adevarat, pe an. Ultimele decenii au adus o noua abordare a filmelor cu planete indepartate si fiinte extratereste; beneficiind si de ajutorul efectelor speciale, aceste filme au cucerit sute de milioane de fani – si ne referim in primul rand la seria Star Wars. Dar, cum imaginatia umana este nelimitata, despre extraterestri se pot face nu numai filme dramatice, de actiune si chiar horror, ci si comedii. O dovedeste recenta productie Meet Dave, la care garantat veti rade in hohote…
„Dave” – cea mai caraghioasa nava spatiala
Subiectul venirii unor reprezentanti apartinand altor civilizatii din univers pe Terra a fost des abordat de producatorii de filme. Nu ne referim aici la productii gen Razboiul lumilor, Semne sau Ziua Independentei, in care extraterestrii sunt prezentati ca niste creaturi monstruoase ce vor sa cucereasca planeta noastra, distrugandu-i pe „neprihanitii” pamanteni, ci la filme ce prezinta sosirea unor indivizi veniti din alte sfere, cu ganduri pasnice sau cu scopul de a salva omenirea.
Va mai amintiti, desigur, de Starman, o productie remarcabila, dar si de alte filme de succes, toate reflectand experienta traita de unul sau mai multi extraterestri pe Pamant. Si in filmul cu Eddy Murphy, pe care-l veti putea vedea incepand cu acest weekend in cinematografele romanesti, tot despre o prezenta extraterestra, doar ca abordarea e facuta in registru comic. Si ideea scenaristilor acestui film, Rob Greenberg si Bill Corbett, este absolut geniala: ei si-au imaginat un extraterestru cu chip uman, dirijat insa din interior de „martieni” minusculi, care nu vor sa se arate in adevarata lor infatisare oamenilor.
Iubire cu bucluc
Asa cum probabil v-ati imaginat, aceasta neobisnuita „nava plimbatoare”, ca sa-i spunem asa, are infatisarea lui Eddie Murphy, cu tot cu scalambaielile din dotare. Extraterestrii cei mititei, o suta la numar si nu mai inalti de cativa milimetri, au venit la bordul navei Dave – asa se cheama masinaria condusa de un liliputan interpretat tot de carismaticul actor de culoare – spre a gasi o solutie de salvare a planetei lor. Interesant e si modul in care extraterestrii se infiltreaza pe Pamant: intr-o buna zi, o uriasa minge de foc venind din spatiu aterizeaza in Central Park din New York.
Din fumul exploziei, un om iese nevatamat si surazator: este chiar nava Dave, semn ca metamorfoza a avut succes… Toate bune si frumoase, pana cand „nava” o ia razna si se indragosteste de o frumoasa pamanteanca, (interpretata de Elizabeth Banks), care are, vorba lui nenea Iancu, ochii alunecosi si inima cam zburdalnica… De aici, un intreg sir de peripetii in care nava amorezata pana peste cap ii vara pe ocupantii ei. Nu lipsesc poantele si gagurile la minut, in maniera cu care simpaticul Murphy ne-a obisnuit deja si nici efectele speciale – sa nu uitam ca filmul a avut un buget de o suta de milioane de dolari!
O comedie realizata cu toata seriozitatea
Aceasta versiune incalcita, adaptata si modernizata a povestii lui Gulliver – in care liliputanii rareori ies la vedere – beneficiaza de toate atuurile unui film de succes si cunoscatorii pariaza deja ca va fi comedia verii. Si, chiar daca e vorba de o comedie la care veti rade in hohote, sa stiti ca producatorii au lucrat la ea temeinic si cat se poate de serios. Designerul Clay Griffith s-a inspirat, pentru realizarea interioarelor „navei Dave” din aspectul futurist al centrului de control de la aeroportul new-yorkez John F. Kennedy, toate incaperile navei neavand linii drepte ci doar curbe care se intrepatrund, intr-un mod armonios.
El sustine ca din acest punct de vedere a vrut sa respecte anatomia corpului uman, care nu are prea multe unghiuri drepte in componenta sa. „Am dorit sa dau impresia unei creaturi vii. Totul este foarte organic, dar in acelasi timp sugereaza interiorul unei nave spatiale. Am creat o coloana vertebrala ce serveste drept ascensor, intre diferitele nivele ale navei. Toate coridoarele, modelate dupa coastele umane, sunt rotunjite. Sper ca spectatorii sa aprecieze aceste aspecte”. Adaugati la toate acestea si o coloana sonora de exceptie, compusa de John Debney, artist nominalizat la Oscar si interpretata de Hollywood Studio Symphony si veti spune, cu siguranta, ca Meet Dave contine toate ingredientele unei retete de succes…
GABRIEL TUDOR
Comentarii