Este perfect adevarat ca cele mai multe dintre vedetele celei de-a saptea arte datoreaza o buna parte din succesul sau unui fizic exceptional. Frumusetea face insa casa buna cu talentul si avem surpriza adesea sa constatam ca actori pe care-i credeam doar chipesi dau dovada de calitati scenice absolut exceptionale. Un exemplu ar fi Brad Pitt care, pana la un moment dat era considerat doar un „frumusel” ca atatia altii, la Hollywood. A venit insa Fight Club, filmul in care el face o veritabila demonstratie de forta actoriceasca si lumea a ramas uimita de talentul sau. Similar stau lucrurile si in ceea ce o priveste pe sotia lui, Angelina Jolie. Daca o credeati doar seducatoarea din Lara Craft sau Dl si dna Smith, v-ati inselat: mergeti sa vedeti ultimul ei film, Changeling, si va veti da seama de asta…
Viata bate filmul
Inspirat de un fapt real, petrecut in America interbelica, filmul, regizat de legendarul Clint Eastwood dezvaluie povestea unei femei in lupta cu un intreg sistem mafiot si incompetent. Autorul scenariului, Michael Straczynski, si-a petrecut multe zile in arhivele primariei din Los Angeles, citind peste 6000 de file de dosar, pentru a gasi documente referitoare la ceea ce a ramas in istorie drept „cazul Wineville Chicken Coop Murders”.
Rezultatul? O poveste alerta, tensionata, dramatica, una dintre cele mai bune creatii cinematografice din ultimii ani. Personajul principal, interpretat cu maiestrie de Jolie, este Christine Collins, o mama singura, care intr-o zi, intorcandu-se acasa, descopera ca fiul ei de noua ani, Walter, lipseste. Impreuna cu reverendul Gustav Briegleb (un John Malcovich in mare verva), femeia se adreseaza politiei, care insa nu reuseste – sau nu vrea – sa-i gaseasca fiul. Indignat, preotul ii acuza pe oamenii legii de incompetenta si coruptie, fara insa sa poata schimba ceva.
Un final neasteptat
Dupa cateva luni, politistii o anunta pe Collins ca i-au gasit fiul rapit dar aceasta nu-l recunoaste, sustinand ca de fapt nu este copilul ei! Doctorii o asigura ca nici vorba de asa ceva si ca impresia se datoreaza traumelor suferite de pusti. De fapt, totul este o inscenare abila, pentru a masca lipsa de interes a politistilor si a ascunde sub pres mizeria ce domneste in departamentul lor. La ordinul maleficului sef al politiei locale, J. J. Jones, femeia este internata intr-un azil de boli nervoase, cu promisiunea ca va fi eliberata doar daca accepta ca baiatul incredintat este fiul ei. Situatia pare sumbra si fara scapare dar intervine un detectiv particular, pe nume Ybarra (Michael Kelly), care intamplator descopera itele unei retele de rapitori de copii.
Rapitorul lui Walter si al altor zeci de copii va fi gasit dar va refuza sa spuna, pana in momentul executiei (descrisa cu o atentie la detalii infioratoare si de aceea, nerecomandata firilor mai slabe) daca l-a ucis sau nu pe baiat, ducand cu el in mormant acest secret. Peste multi ani, una dintre presupusele victime, David Clay, va fi gasita in viata si va marturisi ca impreuna cu Walter si alt baiat reusise sa scape din mainile celui ce-i rapise, dar se imprastiasera, care incotro. Va lasam sa vedeti singuri daca apriga mama isi va regasi, pana la urma, fiul, spunandu-va doar ca finalul filmului este absolut emotionant si merita sa vedeti intreaga epica fie numai si pentru el.
Spaimele Angelinei
Angelina Jolie a fost aleasa dintre mai multe pretendente, cu nume la fel de celebre (printre ele Reese Whiterspoon si Hilary Swank), si pentru ca Eastwood a considerat ca chipul ei se incadreaza perfect in atmosfera epocii – desigur, vom vedea o Angelina cu o coafura a la anii 30 si imbracata discret, cu gust, in vesmintele specifice acelei perioade. Trebuie spus ca initial, Angelina a avut indoieli daca sa joace sau nu in acest film, dat fiind faptul ca, asa cum a recunoscut de multe ori, cea mai mare spaima a vietii sale este ca ii vor fi rapiti copiii! Un rol deosebit face, asa cum aminteam, si John Malcovich, ales tocmai datorita carismei sale „mistice” de catre Eastwood.
Dar criticii apreciaza ca adevarata surpriza placuta a filmului o constituie prezenta pe afis a relativ necunoscutului Jason Butler Harner, care-l interpreteaza pe criminalul Gordon Northcott. Regizorul l-a ales dupa ce a ascultat o caseta audio cu vocea lui si, coincidenta bizara, asemanarea fizica dintre el si adevaratul criminal este izbitoare! Majoritatea personajelor au corespondent in viata reala, cu unele exceptii, intrucat regizorul a vrut sa faca o productie cat mai complexa, introducand, pe langa filonul epic principal si alte povesti. De altfel, Clint Eastwood a dorit ca multe dintre decorurile transpuse in film sa corespunda cu peisajele originale, din California copilariei sale. Regizorul nu este la primul sau film care trateaza pericolele la adresa copiilor, tema fiind intalnita si in A Perfect World si Mystic River. „Sa infatisezi un copil aflat in primejdie reprezinta cea mai profunda forma de drama pe care ai putea sa o redai”, considera el.
GABRIEL TUDOR
Comentarii