Abia a trecut sarbatoarea de Halloween si multi se afla inca sub impresia terifiantelor experiente legate, in folclorul anglo-saxon transplantat, dupa Revolutie, si la noi, de aceasta noapte. Daca doriti sa mai ramaneti ceva timp in starea de tensiune specifica Halloween-ului, va invitam sa urmariti oricare dintre filmele de mai jos – toate ar fi cu siguranta prea mult, chiar si daca nu suferiti cu inima…
Apa intunecata (2002)
Stiti cine sunt considerati cei mai mari maestri ai suspansului, in momentul de fata? Nu americani, nu britanicii – Hitchcock a murit de mult! – ci japonezii! Locuitorii de la Soare-Rasare au de altfel un adevarat cult pentru peliculele horror si nu-i de mirare ca un regizor precum Hideo Nakata este aici un adevarat idol. Filmul lui din 2002 spune povestea unei femei divortate, avand o fetita de 8 ani, care se muta intr-un alt oras. Din senin, tavanul casei sale incepe sa se inunde cu un lichid ciudat, care va ajunge, in final, sa curga de pretutindeni, in timp ce spiritul unui copil mort in apartament cu cativa ani in urma isi face aparitia, putand fi vazut insa doar de fetita gazdei. Filmul, o realizare remarcabila, a inspirat si un remake hollywoodian in 2005, in care rolul principal i-a revent lui Jennifer Connelly.
Ceata (1980)
Neguri dense si inspaimantatoare se ridica, asemenea unor spectre ale noptii, invaluind fictivul orasel Antonio Bay, care va deveni scena unor intamplari terifiante. Jamie Lee Curtis, intr-un rol excelent, colaboreaza cu un maestru al genului, John Carpenter, facand pereche, pe ecran, cu mama ei, Janet Leigh. Nu este o capodopera capabila a se ridica la inaltimea lui Psycho, dar cu siguranta nu veti dormi prea linistit dupa ce veti vedea spiritele cetii…
Poltergeist (1982)
O colaborare de exceptie intre foarte tanarul pe atunci Steven Spielberg (ca scenarist si producator) si regizorul Tobe Hooper, acest film se inscrie la loc de cinste in galeria filmelor horror. Intrand in legatura cu o forta supranaturala prin intermediul unui canal de televiziune care nu mai emite nimic, fiica mezina a familiei Freeling, Carol Ann, devine, fara voia ei, un magnet pentru entitatile malefice ce ajung sa puna stapanire pe casa. Pana si papusile fetitei par sa aiba instincte criminale, iar in final fetita este rapita, prin dulapul din camera ei, care pare sa fie un portal spre alta lume…
Spinarea diavolului (2001)
Cunoscut pentru filme de arta, precum Labirintul lui Pan, regizorul Guillermo del Toro si-a incercat mana si in domeniul horror si n-a dat gres, spun cunoscatorii. Aceasta productie, desfasurata pe fundalul razboiului civil spaniol reflecta evenimentele bizare petrecute intr-un orfelinat, bantuit de spiritul nelinistit al unui fost locatar, Santi. Desi slab primit de critica, filmul a devenit un „cult-movie”, foarte indragit de amatorii genului horror.
Al saselea simt
Doctorul Malcom Crowe este un talentat psiholog pediatru, care se confrunta cu un caz deosebit: un baietel de sase ani, pe nume Cole Sear, ce sutine ca ar vedea spiritele oamenilor morti. Se pare ca micutul are niste puteri speciale care atrag catre el fantomele unor persoane care au decedat in imprejurari dramatice. Firesc, micutul este terifiat de scenele de cosmar la care asista, iar doctorul Crowe este singurul cu care poate sa discute pe aceasta tema, chiar si cei din imediata sa apropiere crezandu-l nebun. Dornic sa afle cat mai multe despre ce se intampla, Crowe patrunde in lumea infricosatoare a umbrelor.
Nu privi acum (1973)
Dupa moartea in circumstante stranii ale unicei lor fiice, Laura si John Baxter, un cuplu de americani, se muta la Venetia, el fiind un renumit restaurator al monumentelor medievale. Contactul cu splendidul oras al lagunelor pare sa le fie benefic celor doi, care incearca sa treaca peste drama suferita. Insa in linistita Venetie incep sa se produca o serie de crime rituale, care-i inspaimanta si ii fac sa se gandeasca din nou la imprejurarile in care a murit fiica lor, Laura. Apoi, intalnesc un orb care le promite ca va lua legatura cu spiritul acesteia. Spre surprinderea celor doi, Laura pare sa fie mai aproape de ei decat parintii si-ar fi putut imagina!
The Others (2001)
Cu o Nicole Kidman stralucita, in rolul principal, filmul este inspirat de un roman al lui Henry James, care a mai fost ecranizat in 1961, cand a avut-o drept protagonista pe Deborah Kerr. Varianta moderna este insa net superioara. Un film psihologic, cu o coloana sonora care-ti ingheata sangele in vine si un suspans la limita suportabilului, The Others este povestea unei femei ramasa vaduva de razboi, care este nevoita sa isi creasca singura cei doi copii. Acestia sufera de o alergie bizara la lumina, astfel incat casa unde locuiesc are mereu, chiar si in plina zi, storurile trase. Femeia angajeaza trei servitori tacuti si imprevizibili, care cunosc taina casei, pentru ca, fara stirea noilor locatari, locuinta insasi ascunde o poveste la fel de neobisnuita…
Ringu (1998)
Maestrul Hideo Nakata, inainte de a deveni celebru, se afla in spatele acestui horror psihologic care inaugureaza practic noua scoala de profil a cinematografului nipon. Eroina principala, Tomoka, este o jurnalista de investigatie care isi asuma pe cont propriu cercetarea cauzelor mortii unei adolescente. Contrar opiniei oficiale, ea descopera ca decesul are legatura cu o caseta video blestemata, ce trebuie vazuta in decurs de o saptamana, caci altfel persoana care o detine se afla in pericol de moarte. Tomoka reuseste sa puna mana pe caseta, desi s-ar parea ca nimic nu o mai poate salva din puterea blestemului…
Shining (1980)
Personajul principal al acestei capodopere semnate Stanley Kubrick este Jack Torrance, tatal unui copil inzestrat cu harul de a vedea demoni ce bantuie un motel izolat, unde se petrec tot felul de ciudatenii. Demonii incep sa-l bantuie pe Torrance, care se va comporta ca un posedat si se va deda la fapte ingrozitoare, menite sa ne faca parul maciuca, totul sub imperiul exclamatiei-fetis „Heeeeeeere’s Johnny!”. Dupa ce au vazut acest film, multi spectatori au apelat la psihiatru, manifestand o stranie fobie fata de… topoare, arma preferata a „bantuitului” Torrance.
GABRIEL TUDOR
Comentarii