Intr-o epoca in care Hollywood-ul se dadea in vant dupa superproductii istorice, cu mii de figuranti, decoruri impresionante si vedete celebre intrand in pielea unor personaje si mai celebre ale istoriei, sa faci un musical parea un gest nebunesc. Mai ales un musical dupa piesa unuia dintre cei mai reputati dramaturgi moderni, George Bernard Shaw.
Si totusi, regizorul George Cukor a avut curajul de a se lansa intr-o asemenea aventura, realizand filmul „My Fair Lady”. Pariul sau a fost castigator: pelicula, atat de neasteptata, dar atat de adulata ulterior, a dat lovitura la Oscarurile din 1964, unde a obtinut nu mai putin de opt premii! Dar sa descoperim impreuna cateva amanunte mai putin cunoscute din culisele acestei bijuterii…
Aleasa de prima data pentru a fi Eliza Doolittle, delicata Audrey Hepburn a declarat, peste ani, ca, daca ea ar fi refuzat sa joace in acest rol (de care, in paranteza fie spus, se temea foarte mult), rolul i-ar fi revenit nu lui Julie Andrews, care o interpretase pe Eliza in musicalul de pe Broadway, ci lui… Elizabeth Taylor, actrita fetis a lui George Cukor, frumoasa cu ochi violeti dorindu-si cu disperare rolul.
Tot mai tarziu, Hepburn a recunoscut ca n-ar fi acceptat niciodata sa joace in film daca ar fi stiut ca mogulul hollywoodian Jack L. Warner ar fi decis ca vocea ei sa fie dublata in toate cantecele. Actrita a aflat acest „amanunt” abia dupa ce semnase contractul. Ulterior, ea nu a mai aparut decat in musicaluri in care a si cantat.
Initial, interpretul rolului principal masculin, Rex Harrison, ar fi vrut-o pe Julie Andrews in rolul Elizei, cu care jucase deja in musicalul „My Fair Lady”, pe Broadway. El era convins ca Hepburn, a carei mama era olandeza, nu va putea interpreta „convingator” o londoneza vorbind in dialectul cockney. Si totusi, dupa filmari Harrison a avut doar cuvinte de apreciere pentru partenera lui si a numit-o „doamna mea favorita”.
Un alt personaj important care ar fi dorit-o pe Julie Andrews in rolul Elizei a fost Walt Disney. El s-a oferit chiar sa amane inceperea filmarilor la „Mary Poppins” (pelicula in care Andrews avea rolul principal) pana in vara anului 1964, pentru ca actrita sa poata juca in „My Fair Lady”.
In timpul filmarilor, microfonul lui Rex Harrison (ascuns in papion) prindea, ocazional, transmisiunile radio ale politistilor, din masinile de politie care treceau prin zona.
La sfatul medicilor, Rex Harrison, se lasase de fumat, dar a trebuit sa suporte, cu stoicism, prezenta alaturi de el a lui Audrey Hepburn, care fuma doua pachete de tigari pe zi!
Prima optiune a producatorilor pentru rolul principal masculin a fost Cary Grant. Acesta, avand alte angajamente, a refuzat. El a spus ca nu doar ca nu-l va juca pe profesorul Higgins, dar, daca Rex Harrison nu va primi rolul, el nu va merge nici macar sa vada filmul!
Pe de alta parte, producatorul Jack L. Warner nu l-a dorit, initial, pe Rex Harrison, in rolul profesorului Higgins, considerand ca acesta ar fi prea batran pentru a trezi interesul sentimental al unei tinere ca Eliza. El l-ar fi dorit in acest rol pe Peter O Toole, dar salariul cerut de actor a fost prea mare.
Filmul ar fi trebuit sa se numeasca „Lady Liza”, dar Rex Harrison s-a opus unui titlu in care aparea doar protagonista – nu si omologul ei masculin, adica personajul jucat de el! Pana la urma, s-a optat pentru „My Fair Lady”, sintagma luata dintr-un cantecel pentru copii („London Bridge is falling down, my fair lady”), dar care nu apare nicaieri in film!
Unul dintre cele mai faimoase cantece din film este „Rain in Spain”, ale carui versuri sustin ca „in Spania ploua mai ales la campie”. Organizatiile spaniole de turism au protestat vehement fata de o asemenea afirmatie, pe motiv ca indeparteaza potentialii turisti. Ei au adus in sprijinul lor date meteorologice care dovedeau clar ca in Spania cea mai mare cantitate de precipitatii cade la deal si la munte si nu pe campiile litorale – cele mai atractive destinatii turistice ale tarii.
Costurile totale ale filmului s-au ridicat la suma de 17 milioane de dolari – o mare parte fiind alocata celor 1.500 de costume create special de designerul Cecil Beacon. A fost cel mai scump film realizat de studiourile Warner Bros pana atunci. Dar „My Fair Lady” va deveni unul dintre cele mai mari succese comerciale ale epocii.
GABRIEL TUDOR
Comentarii