• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 17 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 17 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Totul despre filmele de Oscar: Zorba Grecul

Totul despre filmele de Oscar: Zorba Grecul

24 noiembrie 2020
in Blitz
A A

Inspirat de controversatul roman al lui Nikos Kazantzakis si considerat un clasic al cinematografiei mondiale, filmul „Zorba Grecul” ramane si astazi, la aproape sase decenii de la lansarea lui, una dintre cele mai indragite pelicule ale tuturor timpurilor.

 Actorul care l-a interpretat pe Zorba, Anthony Quinn, va deveni pentru totdeauna in constiinta populara „grec get-beget”, desi la origine era mexican, iar dansul lui s-a transformat intr-un simbol al stilului de viata grecesc, fiind practicat azi in toate tavernele si pentru toti turistii din frumoasa Elada. In randurile ce urmeaza va propunem sa aflam impreuna cateva dintre amanuntele mai putin stiute legate de acest film.

 Filmul a reprezentat un succes financiar colosal pentru acele vremuri. Realizat cu un buget de doar 783.000 de dolari, „Zorba Grecul” a avut incasari de peste 23 de milioane de dolari!
l In timpul filmarilor, Anthony Quinn si-a scrantit un picior si nu a mai putut practica dansul de pe plaja conform scenariului – acesta solicita multe salturi. In schimb, el a improvizat pe loc celebrul dans, spunandu-i regizorului ca este „traditional”.

 Initial, rolul vaduvei Madame Hortense a fost atribuit actritei franceze Simone Signoret. Dar, dupa ce filmarile au inceput, regizorul Mihalis Cacoyannis si-a dat seama ca aceasta „nu intra in rol” si i-a cerut directorului studiourilor 20th Century Fox, care realizau filmul, Darryl F. Zanuck permisiunea de a o inlocui. Zanuck a fost de acord si a propus cateva nume mari de la Hollywood, printre care Bette Davis, Tallulah Bankhead si Barbara Stanwyck. Dar regizorul grec se gandea deja la o actrita de origine rusa, care traia in Franta si nu jucase pana atunci decat in filme frantuzesti – Lila Kedrova. Zanuck nu avea habar cine era Kedrova, dar a avut incredere in flerul lui Cacoyannis si si-a dat acordul. Kedrova a invatat limba engleza intr-un timp record, special pentru a putea juca in film.

 In primele stadii ale filmarii, Mihalis Cacoyannis si Anthony Quinn au avut frecvente dezacorduri, regizorul simtind ca actorul este prea „trufas”. De fapt, atitudinea facea parte din pregatirea scenica a lui Quinn, care voia sa intre cat mai bine in pielea mandrului personaj Alexis Zorba.

 Interesul pentru adaptarea cinematografica a bestsellerului lui Kazantzakis a fost atat de urias incat filmul ajunsese deja pe piata neagra cu cateva luni inainte de premiera – un lucru destul de rar intalnit in acele vremuri.

 A fost a doua colaborare intre Anthony Quinn si actrita de origine greaca Irene Papas, prima fiind cea de la „Tunurile din Navarone” (1961).

 Una dintre cele mai impresionante scene ale filmului, cea in care funicularul se prabuseste, a trebuit turnata de doua ori, intrucat prima data camerele nu au putut surprinde momentul ruperii cablurilor.

 Rolul tanarului englez Basil a fost dorit de Sir Ian McKellen si Oliver Reed, dar prima si singura alegere a lui Cacoyannis a fost Sir Alan Bates. Pentru rolul lui Zorba, au fost contactati Burt Lancaster si Burl Ives, dar ambii au refuzat propunerea. In cele din urma, Cacoyannis l-a preferat pe Quinn pe motiv ca „are fata de taran grec” (el mai jucase, de altfel, rolul unui partizan grec in „Tunurile din Navarone”).

 Dansul din finalul filmului, realizat in coregrafia lui Giorgios Provias si pe muzica lui Mikis Theodorakis este o versiune simplificata a unui dans traditional grecesc, cu o vechime milenara – „sirtaki”. Dansul este executat numai de barbati astazi si a devenit un cliseu popular al turismului din Grecia. Pe de alta parte, faimoasa melodie nu este privita cu ochi buni in Bolivia, fiind asociata cu gruparea terorista „Sendero Luminoso”, dupa ce au aparut mai multe inregistrari cu membrii acestuia dansand „dansul lui Zorba”.

 Proprietarul faimosului lant de magazine Zara, Amancio Ortega, a fost atat de fascinat de film incat initial a dat brandului sau denumirea de „Zorba”, schimband-o abia mai tarziu in „Zara”.

 Filmul a fost adaptat in 1968 intr-un musical pentru Broadway; spectacolul a fost revigorat in 1983, avandu-i in prim-plan chiar pe Anthony Quinn si Lila Kedrova, care si-au reluat rolurile din filmul clasic – iar Kedrova a castigat pentru performanta ei si premiul Tony. In 1985, Cannon Group Inc a intentionat sa realizeze o noua versiune cinematografica a musicalului de pe Broadway, in regia lui Robert Wise, dar proiectul nu s-a concretizat.

 Desi nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun rol masculin, Quinn a pierdut in acel an in favoarea lui Rex Harrison, interpretul profesorului Higgins in „My Fair Lady”. In schimb, Lila Kedrova, interpreta vaduvei Madame Hortense, a luat Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol secundar.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 23-29 noiembrie 2020

Urmatorul Articol

Frumuseti mutilate

Articole Similare

Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Urmatorul Articol

Frumuseti mutilate

Raceala sau gripa?

Orologiul celor 12 Apostoli

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
Istorii

Bessie Coleman, prima femeie afro-americana pilot

14 iulie 2025

Într-o epoca în care femeile si persoanele de culoare abia daca visau...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.