Insuficienta cardiaca este o boala care afecteaza doar în Europa peste 10 milioane de persoane, dintre care se estimeaza ca jumatate vor muri în patru ani. La aceste cifre grele se mai adauga faptul ca România se afla pe locul 3 în Europa la rata standard a mortalitatii din cauza cardiovasculara, cu 730 de decese la 100.
Insuficienta cardiaca este o boala care afecteaza doar în Europa peste 10 milioane de persoane, dintre care se estimeaza ca jumatate vor muri în patru ani. La aceste cifre grele se mai adauga faptul ca România se afla pe locul 3 în Europa la rata standard a mortalitatii din cauza cardiovasculara, cu 730 de decese la 100.000 de locuitori, fata de media europeana de 483 decese la 100.000 de locuitori. În România traiesc aproximativ 800.000 de persoane cu insuficienta cardiaca a precizat prof. dr. Cezar Macarie, directorul Institutului de Cardiologie „Prof. dr. C.C. Iliescu”, în cadrul unui recent simpozion privind noile tratamente cardiace. Persoanele de peste 75 de ani, relateaza Rompres, sunt afectate în proportie de 19-20% de aceasta boala. Orice boala cardio-vasculara care evolueaza pe termen lung duce la insuficienta cardiaca. Mortalitatea este mai mare decât în cazurile de cancer, a mentionat, la rândul sau, prof. dr. Marius Vintila, sef Clinica la Spitalul de Urgenta „Sfântul Pantelimon”. El a precizat ca nu exista dovezi care sa ateste ca un bolnav cu insuficienta cardiaca s-a vindecat. Prevenirea este extrem de importanta si se poate face prin tratarea la timp a bolilor cardio-vasculare, respectiv a hipertensiunii arteriale si a cardiopatiei ischemice. Un sfert din populatia adulta sufera de hipertensiune arteriala (tensiune mai mare de 14,9), a explicat prof. dr. Vintila. Reducerea consumului de sare este foarte importanta în cazul acestor afectiuni si aici stam tot prost, românii consuma în medie 30 de grame de sare, în timp ce medicii recomanda 5-6 grame. Acum, persoanele care sufera de insuficienta cardiaca vor beneficia de un nou medicament. Este vorba despre Nebilet, utilizat pâna acum în tratamentul hipertensiunii arteriale si care poate fi indicat si pentru insuficienta cardiaca cronica stabila. Dar cel mai bun tratament ramâne prevenirea, principiu valabil si în cazul bolnavilor de insuficienta cardiaca.
2) Antinevralgicul nu-i bun „chiar la toate”
Durere de cap, de dinti, de umar, de sold, de genunchi… si pentru oricare dintre ele acelasi medicament – Antinevralgic – „bun la toate si, cu siguranta, inofensiv”, dupa parerea celor ce par sa fi facut un contract de fidelitate pe viata cu acest „bulin”. Cu siguranta, aceasta parere este complet eronata iar abuzul de antinevralgice este chiar periculos.
Antinevralgicul, ca de altfel majoritatea medicamentelor împotriva durerilor (antalgicele) sunt cel mai mult însotite de ideea gresita ca „nu fac nici un rau”, drept pentru care se apeleaza la ele de multe ori nejustificat si în exces. Consumul exagerat de antinevralgice, de exemplu, (4 – 6 – 8 comprimate pe zi, luni la rând, „din obisnuinta”) poate îmbolnavi rinichii, deschizând larg poarta asa-numitei nefropatii fenacetinice (substanta denumita fenacetina este inclusa în majoritatea medicamentelor antalgice). De fapt, se apreciaza ca o doza exagerata de antinevralgice este cea de peste doua comprimate pe zi, deoarece aceasta poate provoca, în timp, dereglari functionale la nivelul întregului organism.
Adevarul e ca marii consumatori de antinevralgice (sau orice alte antalgice) nu iau aceste medicamente doar pentru alinarea unor dureri fizice, ci si pentru combaterea oboselii si a somnului, a îmbunatatirii capacitatii de lucru, a diminuarii efectelor meteorologice asupra organismului etc. Desigur, recomandarea medicilor este ca acest obicei daunator sa fie abandonat, iar în cazul în care intervine o problema medicala neasteptata, medicul sa fie informat de la bun început de catre pacient asupra acestui obicei.
Sa întelegem acneea
În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...
Comentarii