Una dintre cele mai frecvente alergii la polen, alergia la ambrozie are o prevalenta similara cu aceea a diabetului zaharat în rândul populatiei active din România.
Potrivit prof. univ. dr. Evelina Moraru, un lucru mai putin stiut este faptul ca, desi este o alergie respiratorie, alergia la ambrozie poate avea manifestari specifice unei alergii alimentare.
„Aceasta alergie la ambrozie este o sensibilizare la o planta numita ambrosia artemisiifolia. Este o planta ierboasa, care traieste mai mult în zonele parasite, pe drumuri, în zona cailor ferate, pe marginea soselelor, dar si în curtile oamenilor. De aceea i se mai spune si iarba de paragina. Aceasta planta este extraordinar de raspândita prin zonele de câmpie, de deal, numai la munte lipseste. Toata lumea se asteapta la alergii primavara. Odata cu momentul înfloririi pomilor si începerea circulatiei polenurilor, toata lumea sensibila la alergeni se sperie si poate invoca sensibilitatea la ambrozie. De fapt adevarul este ca pentru fiecare planta alergia se manifesta în functie de perioada de polenizare. Perioada de polenizare pentru ambrosia artemisiifonia este între iunie si septembrie, dar tine pâna în octombrie. Acum este perioada în care putem evoca manifestarile clinice”, a precizat medicul.
De remarcat este faptul ca polenul acestei plante este foarte bogat în alergeni, iar semintele pot germina timp de zeci de ani.
„Aceste grauncioare de polen sunt de la 3 la 30 pe metru cub. La unele persoane mai sensibile exista riscul ca aceste manifestari alergice sa fie întâlnite si din cauza a 1-2 astfel de grauncioare de polen. Practic, polenul poate fi dus de vânt pâna la distante imense de locul unde este planta. Semintele acestei plante sunt foarte rezistente. Ele ramân germinative timp de 40 de ani. Este parca o evocare a faptului ca raul rezista, ca raul dureaza. E o problema de acum care tine de mediu. Aceasta planta ar trebui sa fie distrusa fiindca nu doar o respiri. Gânditi-va ca sunt atât de multi iubitori de animale care cred ca sunt alergici la ele, dar de fapt vin de afara cu acest polen de ambrozie prins în blana”, a spus Evelina Moraru, medic primar alergolog si gastroenterolog.
Conform statisticilor, prevalenta acestei alergii la ambrozie în rândul persoanelor din România, si nu numai, este foarte mare.
Aceasta a explicat ca exista situatii în care alergia la ambrozie se agraveaza.
„Spre exemplu, fumatul, substantele toxice, frigul, umezeala se pot adauga la alergia de ambrozie. Ca sa nu mai vorbim ca exista si alergii mixte. Sunt polenuri din diferite surse la care polenizarea se produce în alta perioada decât la ambrozie. Este polenul precoce, cel din primavara timpurie, sau exista polenuri mai tardive, pe care le întâlnim toamna. Uneori întâlnim cazuri de alergici la mai multe tipuri de polen. Pot fi însa cazuri de persoane alergice nu doar la polen, ci, spre exemplu, si la acarieni, acele vietati care traiesc în praful de casa. Problema alergiei la ambrozie este una complexa”, mai spune dr. Moraru.
Cum se stabileste diagnosticul?
„Fie prin testare alergologica prin screen pricker, se face o întepare printr-o cantitate de antigene, o cantitate mica, bine dozata, cu ajutorul unor truse speciale, si îti apare o pata care confirma alergia la ambrozie. Aceste teste cutanate sunt foarte bune si foarte des folosite de alergologi, dar ca sa fie relevante trebuie sa întrerupi tratamentul pe care îl urmezi deja. Adica nu trebuie sa ai tratament cortizonic, sa nu ai probleme cu antihistaminice, si e destul de greu pentru ca alergicii sunt aproape tot timpul cu probleme si au nevoie de terapie cronica. În astfel de cazuri se poate stabili diagnosticul si prin determinarea serologica a anticorpilor specifici ai imunoglobulinelor. E specific pentru antigenul care este reprezentat de ambrozie. În acest caz IgE este crescut pentru ambrozie si atunci stii ca are aceasta sensibilitate. În momentul acesta, în care ai diagnosticul stabilit, abia esti la jumatatea drumului. Abia de acum urmeaza pasii importanti pentru beneficiul pacientului. Este vorba de profilaxia crizelor acute sau progresiei bolii si tratament”, mentioneaza medicul.
Cum tratam alergia la ambrozie?
Tratamentul este extraordinar de important si complicat, pentru ca este tratamentul manifestarilor acute, cum este rinita sau rino-conjunctivita, ori conjunctivita, atrage atentia dr. Moraru.
„Acest tratament pentru acuti are la baza niste substante care se numesc antihistaminice, fiindca mediatorii care dau toate aceste manifestari ale acestei boli – lacrimare, congestie oculara, rinoree, pierderea mirosului, pierderea gustului – sunt declansati de histamina. Antihistaminicele sunt prima linie de tratament. În cazurile mai grave este folosita o administrare sistemica, dar se pot folosi si topice, de exemplu, coliruri cu antihistaminice, siropuri cu antihistaminice sau preparate de cortizonice în formele mai grave, sau sistemic. Aceasta este o medicatie clasica, ce reprezinta o modalitate de tratament pe lânga scoaterea din mediu, arderea ambroziei”, subliniaza medicul.
Exista acum posibilitatea de a interveni prin imunoterapie, adauga dr. Moraru. „O terapie imunologica – aceasta imunoterapie se bazeaza pe modificarea unor alergeni prin cantitate progresiv crescânda pentru a determina un raspuns imunologic care sa creeze o rezistenta la aceste manifestari. Practic deviaza raspunsul imun si nu mai este pentru a face zgomotul secretat de histamina, ci dimpotriva, pentru a se adapta, pentru a tolera aceasta ambrozie. Principiul este revolutionar. Se aplica pentru multe alergii. Aceasta imunoterapie specifica poate fi aplicata injectabil subcutanat sau prin aplicarea sublinguala cu alergeni purificati. La copii este folosita terapia sublinguala”, a precizat aceasta.
În cazul celor diagnosticati cu alergie la ambrozie medicul recomanda sa se evite expunerea la polen, mai ales în cursul diminetii.
NICUSOR DINCA
Comentarii