Pe parcursul evolutiei sale, omul si-a creat un metabolism complex, deservit de un echipament enzimatic foarte divers. In ultimul secol, a intervenit insa in pregatirea alimentelor un factor perturbator si foarte aspru: industrializarea. Se prefera produsele rafinate, mai albe, mai limpezi, mai colorate, dar prea putina lume stie ca, dincolo de aceste „calitati”, alimentele raman mai putin hranitoare, dezechilibrante chiar.
Este apetisanta painea alba, dar 50-80% din vitaminele si mineralele sale dispar in procesul de cernere. Ne place mult dulcele, insa o mai mare cantitate de zahar aduce organismului mai multa otrava, pentru ca si „zaharul este cateodata amar”… Acesta epuizeaza pancreasul si alte organe producatoare de hormoni. Asa se instaleaza obezitatea, cresc dislipidemiile, afectiunile cardiovasculare, cariile dentare si mai ales asa se netezeste drumul temutului diabet.
Eliminarea celulozei prin rafinare duce la disconfort digestiv. Urmarea directa o reprezinta o serie de boli intestinale, cum ar fi: constipatii, dereglarea metabolismului bila – saruri minerale si mai ales afectiuni cardiovasculare. Statisticile dovedesc faptul ca incidenta acestor boli este mai crescuta la oras decat la sat si este corelata cu lipsa substantelor de balast (fibre alimentare) din nutritia noastra. In cazul adultilor, privarea organismului de vitamine este data si de consumul de alcool. La fel, organismul uman este saracit de vitamine din grupul B si de microelemente, prin fumat.
Mai mult, insasi compozitia chimica a plantelor, a legumelor si a fructelor s-a schimbat. Ingrasamintele azotoase reduc continutul de magneziu. Si preferinta pentru bauturile racoritoare influenteaza negativ aportul mineral, pentru ca acestea folosesc apa dedurizata din care s-au eliminat calciul si magneziul. Si tot in „fata ascunsa” a alimentelor sta si urmatorul fapt: in preparatele de carne se introduc, ca adjuvanti, polifosfati. Dar excesul de fosfor antreneaza si pierderea calciului.
Iata doar cateva dintre considerentele pentru care nutritionistii apeleaza la conducerea stiintifica a alimentatiei omului modern, aspect blamat pe nedrept la noi, intr-o vreme.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii