• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 9 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 9 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Alimente cu… dubla personalitate

Alimente cu… dubla personalitate

17 ianuarie 2007
in Consultatii fara plata
A A

Pe parcursul evolutiei sale, omul si-a creat un metabolism complex, deservit de un echipament enzimatic foarte divers. In ultimul secol, a intervenit insa in pregatirea alimentelor un factor perturbator si foarte aspru: industrializarea. Se prefera produsele rafinate, mai albe, mai limpezi, mai colorate, dar prea putina lume stie ca, dincolo de aceste „calitati”, alimentele raman mai putin hranitoare, dezechilibrante chiar.

Este apetisanta painea alba, dar 50-80% din vitaminele si mineralele sale dispar in procesul de cernere. Ne place mult dulcele, insa o mai mare cantitate de zahar aduce organismului mai multa otrava, pentru ca si „zaharul este cateodata amar”… Acesta epuizeaza pancreasul si alte organe producatoare de hormoni. Asa se instaleaza obezitatea, cresc dislipidemiile, afectiunile cardiovasculare, cariile dentare si mai ales asa se netezeste drumul temutului diabet.

 Eliminarea celulozei prin rafinare duce la disconfort digestiv. Urmarea directa o reprezinta o serie de boli intestinale, cum ar fi: constipatii, dereglarea metabolismului bila – saruri minerale si mai ales afectiuni cardiovasculare. Statisticile dovedesc faptul ca incidenta acestor boli este mai crescuta la oras decat la sat si este corelata cu lipsa substantelor de balast (fibre alimentare) din nutritia noastra. In cazul adultilor, privarea organismului de vitamine este data si de consumul de alcool. La fel, organismul uman este saracit de vitamine din grupul B si de microelemente, prin fumat.

 Mai mult, insasi compozitia chimica a plantelor, a legumelor si a fructelor s-a schimbat. Ingrasamintele azotoase reduc continutul de magneziu. Si preferinta pentru bauturile racoritoare influenteaza negativ aportul mineral, pentru ca acestea folosesc apa dedurizata din care s-au eliminat calciul si magneziul. Si tot in „fata ascunsa” a alimentelor sta si urmatorul fapt: in preparatele de carne se introduc, ca adjuvanti, polifosfati. Dar excesul de fosfor antreneaza si pierderea calciului.

 Iata doar cateva dintre considerentele pentru care nutritionistii apeleaza la conducerea stiintifica a alimentatiei omului modern, aspect blamat pe nedrept la noi, intr-o vreme.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Pseudo-sanatatea de fier

Urmatorul Articol

Discul din Phaistos

Articole Similare

Consultatii fara plata

Autofagia si postul intermitent

8 decembrie 2025

Ideea de post alimentar s-a imprimat în mentalul colectiv ca o practica...

Consultatii fara plata

Sfaturi „de sezon” pentru pacientii cu tiroidie

3 decembrie 2025

Perioada rece a anului creste nevoia organismului de hormoni tiroidieni. Din acest...

Consultatii fara plata

Omul contemporan, între post si abuzul alimentar

23 noiembrie 2025

Celebrul filosof Arthur Schopenhauer ne amintea un adevar comun, atât de banal...

Consultatii fara plata

Stop cardiac sau atac de cord?

18 noiembrie 2025

Relativ frecvent între cele doua probleme de sanatate mentionate se pune semnul...

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Consultatii fara plata

Când Soarele nu mai „livreaza” suficienta vitamina D…

11 noiembrie 2025

Sezonul rece, respectiv toamna si iarna, nu înseamna doar traditionalul belsug de...

Urmatorul Articol

Discul din Phaistos

Arta, o prada de lux

Embleme americane

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

4 decembrie 1872 – Descoperirea „corabiei-fantoma” Mary Celeste

8 decembrie 2025

Pe 4 decembrie 1872, oceanul Atlantic a oferit lumii una dintre cele...

Citeste mai departe
Blitz

Pelicule despre armatele care au dominat Antichitatea

8 decembrie 2025

Civilizatia romana a exercitat dintotdeauna o fascinatie aparte asupra lumii moderne. Ordinea...

Citeste mai departe
Blitz

Descoperiri de exceptie la Dobrovat

8 decembrie 2025

În spatiile Muzeului de Istorie a Moldovei va fi deschisa publicului, la...

Citeste mai departe
Femina Club

Greseli de evitat

8 decembrie 2025

Acneea, problema medicala frecventa, care afecteaza una din zece persoane din lume,...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui caramelizat

8 decembrie 2025

1 pui grill dezosat, 50 ml ulei de masline, 3 linguri miere,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 8-14 decembrie 2025

8 decembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile sunt favorabile încheierea unor proiecte legate de...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.