O mica rectificare necesara se refera la o confuzie facuta de multe persoane: apendicita este o afectiune medicala, iar apendicele este un mic organ care se elimina din corp, în anumite cazuri.
Cauzele frecvente ale inflamarii apendicelui sunt blocajele survenite pe suprafata mucoasei care îl captuseste. Astfel, bacteriile se dezvolta nestingherit si duc la inflamarea apendicelui, care se umple de puroi.
Obstructia poate fi completa sau partiala, dar în ambele cazuri se impune interventia chirurgicala de îndepartare a apendicelui, pentru ca exista riscul spargerii acestuia si al raspândirii infectiei în cavitatea abdominala. Alte cauze posibile ale inflamarii apendicelui sunt infectiile si bolile inflamatorii intestinale.
Unii factori de risc ai inflamarii apendicelui nu pot fi preveniti: vârsta (copiii si adolescentii sunt mai predispusi la afectiune), infectiile, ranile survenite la nivelul apendicelui. Exista în schimb si factori de risc ce pot fi controlati, precum alimentatia.
Dieta saraca în fibre solubile poate fi de vina pentru aparitia multor tulburari digestive care pot creste riscul inflamarii apendicelui. Constipatia cronica poate duce în timp la întarirea si blocarea materiilor fecale în intestine, favorizând dezvoltarea si înmultirea bacteriilor ce inflameaza apendicele. Durerea abdominala severa necesita îngrijire medicala de urgenta, pentru care e bine sa puteti prezenta medicului, cât mai corect, simptomele. De asemenea, este important sa stiti de când au început sa se manifeste si în ce moment al zilei va afecteaza.
Înlaturarea apendicelui inflamat se poate face si laparoscopic, vindecarea fiind mult mai rapida si, implicit, se reduce foarte mult durata spitalizarii. Totodata, urmarile de ordin estetic vor fi invizibile la nivelul pielii, dupa câteva luni. Interventia laparoscopica prezinta însa anumite contraindicatii, în special daca apendicele s-a rupt si infectia s-a raspândit în corp.
În astfel de situatii, este necesara drenarea lichidului infectat si amânarea operatiei, ceea ce presupune incizia (maximum 4 cm), ce permite vizualizarea cavitatii abdominale si curatarea eficienta a acesteia. Pacientul va sta în spital una sau doua zile dupa operatie; totul depinde si de gradul de complexitate al interventiei sau de capacitatea de vindecare a organismului.
Pentru a grabi recuperarea postoperatorie: este indicata evitarea activitatilor fizice intense timp de 3-5 zile (în cazul laparoscopiei) sau 10-14 zile (în cazul interventiei chirugicale clasice), pacientul sa preseze usor abdomenul atunci când tuseste sau stranuta (se poate folosi o perna), sa anunte medicul daca pastilele împotriva durerii nu au efect, sa faca miscare moderata, plimbari în aer liber imediat ce se simte pregatit si sa se odihneasca suficient.
Apendicita nu poate fi prevenita, dar s-a constatat ca, în cazul persoanelor cu o dieta bogata în fructe si legume, incidenta de aparitie este mult redusa.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii