Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati cu acest deliciu, neglijam un pericol cu efecte în timp potential devastatoare.
Nu mai este de multa vreme un secret pentru nimeni ca un consum exagerat de alimente dulci si mai ales de produse cu continut de îndulcitori sintetici reprezinta o componenta de baza pentru afectiuni ce pot fi fatale, ca diabetul tip 2, obezitatea, depresia, cancerul, bolile inimii. Tulburarile sistemului digestiv, irascibilitatea si inactivitatea constituie avertismente serioase asupra unui asemenea abuz alimentar. Zaharul are o reputatie proasta, dar el este si o sursa vitala de energie, esentiala pentru supravietuirea noastra.
Nu toate zaharurile sunt la fel. Fructoza (din fructe si legume) si lactoza (prezenta în alimentele bogate în lactate) sunt zaharuri naturale, care nu trebuie sa ne îngrijoreze, deoarece contin de pilda si fibre, si calciu.
Zaharurile adaugate, care se gasesc adesea în alimentele procesate, sunt cele de care ne-am putea lipsi, dar majoritatea oamenilor le consuma în exces. Ele se adauga în alimente pentru a le da un gust placut si, chiar daca pot fi mai sanatoase decât zaharul de masa, acesta contine mai multe calorii, dar nu si multe vitamine si minerale!
„Hiperîndulcirea” organismului este demonstrata si de rezultatele devastatoare ale multor studii. Daca într-o tara dezvoltata se recomanda consumul mediu zilnic a 6 lingurite de zaharuri/ persoana, în realitate se ajunge chiar si la mai mult de 12 lingurite. In contradictie totala cu obiceiurile curente din majoritatea familiilor, specialistii recomanda ca sugarilor si copiilor mici sa nu li se dea deloc alimente cu zahar adaugat.
Este imposibil sa aproximam cantitatea de zahar adaugat consumata, în primul rând fiindca exista peste 60 de denumiri diferite pentru acesta, pe etichetele produselor alimentare din magazine. Aceasta nu înseamna numai ca pierdem vitamine, minerale si fibre, ci si ca ne sunt afectate energia, starea de spirit si mentala, greutatea si creste riscul de îmbolnavire. Totusi… de unde stim daca mâncam prea mult zahar?
– Foame crescuta si crestere în greutate. Zaharul este placut la gust, dar nu umple stomacul. Fara proteine, fibre si grasimi sanatoase, care lipsesc din majoritatea alimentelor procesate, organismul arde rapid zaharul si creste senzatia de foame, ceea ce poate duce la exces alimentar si chiar comportament compulsiv. Consumul de bauturi îndulcite cu zahar favorizeaza cresterea în greutate la adulti si la copii, arata cercetarile. Bacteriile bune scad si bacteriile rele cresc excesiv, ducând la dezechilibre, la probleme cu metabolismul si capacitatea de a procesa corect lipidele si colesterolul. În plus, zaharul poate afecta hormonii, perturba metabolismul, iar consumul excesiv creeaza dependenta.
– Iritabilitate. Consumul în exces de zahar adaugat poate promova inflamatia, agrava starea de spirit si poate duce la simptome de depresie.
Fara proteine si grasimi, glicemia creste rapid, iar pe masura ce corpul se grabeste sa proceseze totul, nivelul de energie se prabuseste, facându-ne sa ne simtim lenti si iritabili, nivelurile de glucoza din sânge din creier scad.
– Oboseala si energie scazuta. Zaharul este usor absorbit si digerat, astfel încât oboseala, s-ar putea datora cantitatii de zahar pe care o consumati în dieta. Zaharul este o sursa de energie foarte rapida, asa ca indiferent de cât de mult zahar mâncam, în 30 de minute ne este din nou foame, iar energia scade.
– Pofta de dulciuri. Daca aceasta apare, e semn ca am devenit dependenti de efectele zaharului asupra creierului. El vizeaza centrul placerii, declansând cresterea dopaminei, asa-numitului „hormon al fericirii”, care joaca un rol semnificativ în alegerile alimentare pe care le facem, generând un cerc vicios. Solutie: concentrarea pe mese mici si gustari compuse din legume, fructe si cereale, integrale si consumul regulat, al acestora poate ajuta la ameliorarea acestor pofte.
– Hipertensiunea arteriala este asociata cu excesul de zahar din dieta. Cercetarile arata ca, de exemplu, consumul de bauturi îndulcite cu zahar are o asociere semnificativa cu HTA. Nivelurile ridicate de glucoza pot deteriora captuseala vaselor noastre de sânge, facând ca acestea sa se întareasca si sa creasca tensiunea arteriala.
– Dureri articulare. Abuzul de zaharuri poate duce la inflamatie siste-mica si la dureri articulare; reducerea consumului de dulciuri poate însemna un sprijin substantial în ameliorarea acestor stari.
– Probleme digestive. Dureri de stomac, crampe sau diaree pot fi cauzate de consumul abuziv de zahar. În plus, pentru cei cu afectiuni ca sindromul colonului iritabil, boala Crohn ori colita ulceroasa si pentru cei care au suferit o interventie chirurgicala la stomac, zaharul poate, de asemenea, exacerba simptomele gastrointestinale. Daca alimentele bogate în zahar înlocuiesc fructele, legumele si cerealele integrale, care ofera fibre, constipatia poate fi si ea o problema.
– Creierul „în ceata”. Problemele cu limpezimea mentala, concentrarea si memoria ar putea fi rezultatul excesului de zaharuri adaugate. Glucoza este principala sursa de combustibil a creierului, dar cantitatile în exces pot provoca hiperglicemie, au un efect inflamator în creier si un impact negativ asupra functiei cognitive si a dispozitiei.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii