Atunci când apare o oboseala cronica sau o scadere energetica temporara, aceasta stare rezulta întotdeauna dintr-un dezechilibru între efortul pe care îl depunem în mod necesar si capacitatea organismului de a-l realiza efectiv.
Pentru unii oameni, oboseala înseamna pur si simplu o lipsa de somn, iar pentru altii, suprasolicitarea este cea care provoaca aceasta situatie. Dar, de foarte multe ori, nu gasim nicio explicatie pentru aceasta stare de oboseala, astfel ca invocam grijile zilnice, plictiseala, vremea rea sau lipsa luminii.
Trebuie stiut, de asemenea, ca femeile sunt mai afectate decât barbatii de oboseala, din cauza obligatiilor lor profesionale si familiale (asa-numita „norma dubla”), la care se adauga caracteristicile ciclului lunar, care provoaca o pierdere de fier, fiind o sursa de anemie (scaderea cantitatii de hemoglobina) si deci de oboseala.
Desi oboseala indica uneori o boala, cel mai adesea ea este legata de stres sau de suprasolicitari. A nu o recunoaste sau a „trai cu ea” ne expune la depresie, în cazul în care nu se iau masuri pentru a o contracara. Prin urmare, este indicat sa nu neglijam nicio stare persistenta de oboseala. Este adevarat ca oboseala nu este inevitabila, dar exista multe solutii pentru a scapa de ea. În primul rând, trebuie sa identificam cauzele si sa le înlaturam. Cum anume?
– Dormim mai bine. Printre motivele oboselii, se numara obiceiurile nefaste zilnice si în special lipsa somnului. Aportul excesiv de grasimi, gustarile, lipsa fructelor si legumelor si o cina mare perturba somnul. Calitatea lenjeriei de pat si respectul pentru „ceasul” intern nu pot fi neglijate. Ar trebui sa va culcati de îndata ce simtiti nevoia de a dormi. Fiti sigur: trezirea la aceeasi ora în fiecare zi va va ajuta sa va stabiliti ora de culcare.
– Renuntam seara la stimulente. O slaba organizare profesionala sau familiala (timp pierdut!) constituie o sursa semnificativa de oboseala si tot atâtea cai care trebuie explorate si rezolvate. De asemenea, este necesar sa evitam stimulente precum cafeaua, ceaiul sau sucurile bogate în cofeina si alcoolul, înca din cursul dupa-amiezii.
De vina poate fi si un stil de viata sedentar. Sportul favorizeaza somnul si recuperarea, cu conditia sa nu-l practicam chiar înainte de a merge la culcare. Invers, fumatul favorizeaza si oboseala, din cauza tulburarilor de somn pe care le provoaca.
– Mâncam sanatos. Atentie la dezechilibrul alimentar! Combaterea oboselii presupune si echilibrarea alimentatiei, cu trei mese principale pe zi si hidratare adecvata. În acelasi timp, trebuie observat daca urinam limpede si frecvent.
Alimentele bogate în amidon (precum pastele) reprezinta o sursa importanta de energie, care ne ajuta sa facem fata eforturilor prelungite. Pentru a combate crizele de dimineata, un mar, o felie de pâine cu unt sau cu miere (gem, dulceata) si un pahar cu suc de portocale sunt suficiente pentru a ne ajuta sa fim activi pâna la prânz. Este indicat sa crestem aportul de vitamine B (cereale, carne etc.) si C (fructe citrice, kiwi etc.).
În ceea ce priveste curele de vitamine, oligoelemente, saruri minerale si alte antiastenice, acestea se pot dovedi necesare atunci când alimentatia este insuficienta sau în anumite situatii particulare (la persoane în vârsta sau subnutrite, sportivi, gravide, în anorexie, în anumite boli).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii