• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cum stai cu sistemul imunitar?

Cum stai cu sistemul imunitar?

14 martie 2013
in Consultatii fara plata
A A

O logica simpla referitoare la starea de sanatate, respectiv la eventualele imbolnaviri, ne trimite fara echivoc la sistemul imunitar. De exemplu, se stie ca unii oameni sunt raciti de la inceputul sezonului rece pana primavara tarziu, in timp ce altii nu au niciodata astfel de probleme. Potrivit specialistilor, organismul ne trimite mai multe semnale de alarma atunci cand imunitatea a scazut. De asemenea, unele obiceiuri zilnice ne pot afecta sistemul imunitar. Tineti sub control masa corporala! Excesul de kilograme este daunator nu doar pentru inima, creier sau alte organe, ci si pentru sistemul imunitar. De exemplu, dintre persoanele care se imbolnavesc de o gripa cu radacina noua, cele mai multe au probleme cu greutatea. Excesul ponderal poate provoca dezechilibre hormonale si inflamatii care impiedica sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor.

Atentie la nasul uscat! Oricat de neplacut ar parea, un nas care curge te apara, de fapt, impotriva racelii si gripei. Mucusul atrage virusii, care in felul acesta, ies din organism. Asaltul germenilor bolii este mult mai simplu in cazul in care caile nazale sunt uscate. O solutie salina sau un umidificator te pot ajuta daca uscaciunea nazala constituie o problema temporara, insa daca aceasta este cronica, mergi neaparat la medic pentru a descoperi care este cauza.

O asa-zisa boala a secolului: stresul. Nu este deloc o intamplare faptul ca te imbolnavesti dupa o perioada mai agitata la serviciu. Potrivit unui studiu american, stresul pe termen lung slabeste sistemul imunitar. De asemenea, daca devii stresat atunci cand ai racit, simptomele se inrautatesc.

Mai tot timpul suferi de o afectiune. Esti mereu racit ori ai simptomele altei maladii, ai insomnii epuizante si prelungite etc. In medie, un adult raceste intre 1-3 ori intr-un sezon, iar afectiunea dureaza 3-4 zile. Daca racesti mai des de atat, inseamna ca rezistenta ta la imbolnaviri este scazuta si ar trebui sa te gandesti la solutii pentru intarirea imunitatii. Una dintre acestea, foarte importanta, ar fi sa ai grija la alimentatie, tinand cont si de reperele de mai jos.

Astfel, vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt: – vitamina C: aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le poti gasi intr-un ardei rosu de marime medie, doua portocale sau un grapefruit, 100 g de patrunjel; – vitamina A: aportul zilnic recomandat este de 800 micrograme, pe care le poti procura din morcovi, ficat, peste, ou, unt.

Mineralele de care ai nevoie sunt: – zinc – 10 mg pe zi, il gasesti in fructe de mare, seminte de dovleac, paine si cereale integrale; – seleniu – 55 micrograme pe zi; surse principale: nuci, paine, peste, carne, oua.

Iti place sa mananci dulce? Zaharul nu este periculos doar pentru silueta. Un studiu realizat de specialistii americani arata ca 100 g de zahar consumate zilnic impiedica leucocitele sa lupte impotriva bacteriilor pentru mai mult de cinci ore de la consumarea alimentului dulce!

Nu bei suficienta apa? Nu degeaba doctorii recomanda cresterea consumului de lichide atunci cand suntem bolnavi. Organismul uman are nevoie sa fie bine hidratat pentru a putea elimina toxinele. Pe langa apa, ceaiurile pot fi si ele de mare ajutor. Cantitatea de lichide consumata difera de la o persoana la alta. Urina de un galben pal este un semn ca organismul tau este suficient de hidratat.

Bei apa de la robinet? in SUA, de exemplu, s-a descoperit ca apa de la robinet contine arsenic mult peste nivelul admis. Aceasta substanta a fost legata de cateva tipuri de cancer si s-a constatat ca afecteaza si raspunsul sistemului imunitar la virusul AH1N1. Cercetatorii au facut un experiment pe cobai: i-au infectat cu virusul gripei porcine si i-au impartit in doua grupuri. Primul grup de soareci a consumat apa infestata cu arsenic timp de cinci saptamani, iar sistemul imunitar al cobailor a luptat cu greu impotriva virusului; multi dintre ei au murit. Soarecii care nu au baut aceasta apa, s-au imbolnavit, dar si-au revenit mult mai usor. Nici la noi apa de la robinet nu este cea mai buna pentru consum. De aceea, pentru a evita imbolnavirile, specialistii recomanda consumul apei imbuteliate sau utilizarea unui dispozitiv de filtrare a apei.

Cateva sfaturi de care e bine sa tineti cont. Pe langa alimentatia corecta, alte cateva conditii trebuie respectate pentru a-ti pastra un sistem imunitar puternic si pentru a te bucura de zile linistite: l imbracamintea nu trebuie sa fie niciodata prea groasa ori prea subtire, ci adecvata conditiilor meteo, astfel incat organismul sa nu sufere de disconfort din acest punct de vedere; l miscarea: nimic nu se compara cu libertatea de miscare pe care o ofera sezonul calduros, insa, chiar daca exista imprejurari cand plimbarile lungi nu mai sunt o optiune pentru toti, nu inseamna ca trebuie sa renunti la sport; de pilda, poti frecventa o sala de fitness sau un bazin de inot; l odihna suficienta este esentiala pentru un organism rezistent; l respectarea regulilor de igiena: evitarea contactului cu persoane bolnave, spalatul frecvent al mainilor etc.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Pielea – cel mai mare organ al nostru

Urmatorul Articol

Misterele populatiei Lapita

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Misterele populatiei Lapita

"Pictorul cavaler" elevul lui Rubens

Domeniul Pavlovsk

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.