Termen general folosit atunci cand vasele de sange de la nivel ocular sunt dilatate sau in cazul prezentei sangelui la nivel subconjunctival, asa-numitul „ochi rosu”, in limbaj comun, include mai multe afectiuni ce se pot afla la originea acestei maladii numite hiperemie conjunctivala si care este asociata frecvent folosirii lentilelor de contact. Cum deosebim si cum se trateaza asemenea probleme ale organului vederii?
– Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei („foita” transparenta care acopera albul ochiului si partea posterioara a pleoapelor). Ea poate fi de trei tipuri.
In conjunctivita bacteriana, pe langa roseata conjunctivala apar si secretia conjunctivala mucopurulenta, cu lipirea genelor, jena oculara, senzatie de corp strain, edem al pleoapelor, lacrimare usoara.
In conjunctivita virala, secretia este seroasa, pacientul prezinta senzatie de arsura oculara, lacrimare, adenopatie preauriculara (afectiune a ganglionilor limfatici), umflarea pleoapelor, uneori mancarime. Apare frecvent in colectivitati, fiind foarte contagioasa. In cazul celor doua tipuri, este foarte importanta respectarea regulilor de igiena personala pentru a preveni raspandirea infectiei. Unele dintre ele se vindeca mai usor, altele necesita tratament local cu antibiotic.
Conjunctivita alergica apare la persoane cu istoric de rinita alergica si nu numai. Simptomul cel mai suparator este mancarimea oculara, alaturi de secretie apoasa, „ochiul rosu”, umflarea pleoapelor. Tratamentul se face, in functie de gravitate, cu lacrimi artificiale fara conservanti, picaturi cu antihistaminice si corticosteroizi.
– Blefarita reprezinta inflamatia marginii libere a pleoapelor, afectand baza genelor sau orificiile prin care se elimina secretia lipidica lacrimala.
Pacientul prezinta cruste asemanatoare cu matreata la nivelul bazei genelor, senzatie de corp strain si de arsura oculara. Tratamentul consta in igiena riguroasa a pleoapelor, comprese sterile caldute, unguente antiinflamatorii si antibiotice aplicate local.
– Glaucomul afecteaza nervul optic, provocand leziuni ireversibile ale fibrelor nervoase. Atacul de glaucom se produce atunci cand presiunea intraoculara atinge valori foarte mari prin obstruarea drenarii lichidului din camera anterioara a ochiului.
Pacientul prezinta scaderea vederii, durere oculara severa, hiperemie conjunctivala intensa, cefalee, halouri in jurul surselor luminoase, greata, varsaturi. Aceasta situatie este o urgenta medicala, deoarece pacientul isi poate pierde vederea in lipsa tratamentului instituit imediat.
– Keratitele ameninta prognosticul vizual prin modificari corneene ce pot implica axul vizual. Keratita reprezinta inflamatia corneei si poate fi de natura infectioasa (virala, bacteriana, fungica, parazitara) sau noninfectioasa.
Simptomele sunt: sensibilitate la lumina, durere oculara, scaderea acuitatii vizuale, hiperemie conjunctivala, hiperlacrimare – insotite sau nu de secretie mucopurulenta sau seroasa. La aparitia acestora, pacientul trebuie sa se adreseze de urgentta medicului oftalmolog.
De asemenea, exista si alte afectiuni corneene care pot determina „ochiul rosu”, precum eroziunea corneana sau corpul strain cornean. Atitudinea optima este prezentarea de urgenta la medic, pentru extragerea corpului strain cornean si tratamentul adecvat.
Pentru a preveni eroziunile corneene si patrunderea corpilor straini intraocular este necesar sa purtam ochelari de protectie de fiecare data cand suntem implicati in activitati cu risc de accidentare (gradinarit, vopsit, manipularea flexului etc.).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii