Durerea este unul dintre cele mai comune semne de boala. Atunci cand cineva ne spune ca este bolnav, prima intrebare este „Ce te doare?” si chiar medicii pun aceasta intrebare. Durerea ne atrage atentia ca se intampla ceva rau in organism sau ca exista o amenintare iminenta. Durerea nu poate fi ignorata, ea ne acapareaza gandurile si preocuparile, ne impiedica sa desfasuram activitatile programate, depreciaza brusc performantele.
Si tot durerea este cea care il determina pe bolnav sa consulte medicul, mai mult decat orice alta manifestare de boala. Numeroase boli ale inimii sau ale vaselor mari provoaca dureri, care uneori sunt asemanatoare cu durerile din afectiunile pleuropulmonare, mediastinale sau ale peretelui toracic, astfel incat identificarea organului bolnav si a bolii propriu-zise nu constituie o operatiune usoara. Care sunt principalele boli de inima care genereaza dureri? Cateva informatii deosebit de importante, care la un moment dat se pot dovedi chiar vitale, ne ofera reputatul medic prof. dr. Corneliu Zeana.
– Cardiopatia ischemica, maladia care afecteaza arterele coronare; acestea se ingusteaza pe alocuri sau se astupa cu totul, astfel incat unele portiuni ale muschiului cardiac nu mai primesc sange, sunt hipoirigate. Atunci cand se manifesta forma ei cea mai severa, bolnavul este cuprins de dureri puternice, zdrobitoare, asociate cu senzatia de apasare, ca o piatra asezata pe piept. Durerea este localizata in dreptul sternului si a inimii, de unde iradiaza in umarul stang sau chiar in ambii umeri, in membrul superior stang sau in ambele brate, in gat si, mai rar, in spate.
Bolnavul este cuprins si de o teama intensa si nelamurita, simte ca un pericol major se apropie. Devine palid si inundat de sudori reci. Durerea nu se modifica prin reglarea respiratiei sau a pozitiei corpului si nu cedeaza la nitroglicerina. Poate dura cateva ore, dupa care dispare treptat si, de cele mai multe ori, nu revine in zilele urmatoare, daca nu apar complicatii.
Mai grav este cand durerea insoteste un infarct de miocard, care poate surveni atat la o persoana care se considera sanatoasa, cat si la un bolnav coronarian cunoscut. In cazul pacientilor coronarieni „cu vechime”, obisnuiti sa mai infrunte din cand in cand cate o criza de angina pectorala, care dureaza doar cateva minute, criza dureroasa, mult mai intensa ca de obicei si prelungita, le poate sugera pericolul declansarii unui infarct.
– Angina pectorala, afectiune in cazul careia durerea este declansata in special de efort si care cedeaza dupa cateva minute de repaus. Nitroglicerina grabeste disparitia durerii. Exista insa si forme atipice, in care durerea apare si in afara efortului, chiar in repaus, la emotii mai intense sau fara nici un motiv aparent, de obicei in cursul noptii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii