Un vis stravechi al omului, probabil alimentat din subconstient de amintirea pierduta a unei durate de viata imense pentru noi, traitorii in secolul 21, este acela de a-si prelungi existenta cat mai mult posibil. Cu ce avantaje, acesta este un detaliu care suporta numeroase comentarii si perspective. Sa vedem insa altceva: cum pot raspunde serios oamenii de stiinta contemporani la intrebarea simpla si legitima daca chiar ar putea ajunge individul uman sa vietuiasca sute de ani? Un experiment efectuat de cercetatorii americani a demonstrat ca injectiile cu celule stem pot opri imbatranirea, prelungind speranta de viata chiar de pana la trei ori! Oamenii de stiinta cred ca proteinele din celulele stem efectiv detin cheia „tineretii fara batranete” pentru fiintele umane.
Potrivit cercetatorilor, cobaii supusi unui astfel de tratament au trait de trei ori mai mult. Fenomen absolut uluitor, dar, mai mult, potentat si de alte amanunte importante: animalele tratate cu celule stem au crescut mai mari si mai puternice. Specialistii de la Universitatea din Pittsburgh sunt de parere ca studiile viitoare ar putea permite chiar oprirea procesului de imbatranire cu totul. Efectele au fost vizibile chiar din stadiul de laborator al cercetarilor, unde celule stem tinere au fost puse alaturi de celule imbatranite prematur. S-a constatat ca celulele bolnave s-au comportat mult mai bine dupa ce au fost puse alaturi de cele sanatoase.
Cercetatorii americani au realizat experimente pe soareci bolnavi de progeria, o boala genetica rara care imbatraneste prematur celulele si care este intalnita si la oameni. Animalele bolnave, tratate cu celule stem de la exemplare tinere, sanatoase, au trait de trei ori mai mult decat cele netratate. Oamenii de stiinta cred ca celulele stem sanatoase au corectat anomalia din celulele bolnave.
„Experimentul nostru a aratat ca soarecii bolnavi de progeria, o tulburare de imbatranire prematura, au fost mai sanatosi si au trait mai mult dupa o injectie cu celule stem de la exemplare tinere si sanatoase.”, a declarat autorul studiului, dr. Laura Niedernhofer. Acest experiment conduce la ideea ca celulele sanatoase secreta factori pentru crearea unui mediu care sa ajute corectarea disfunctiilor prezente la populatia nativa de celule stem. In experiment, celulele stem bolnave de progeria si-au imbunatatit mult functiile dupa ce au fost puse aproape, dar fara sa se atinga, de celule stem tinere si sanatoase. O speranta ca in viitor sa putem deveni cu totii niste… Matusalemi? Greu de spus, mai ales ca aceasta joaca de-a Dumnezeu este oarecum seducatoare, insa si extrem de periculoasa prin efectele si consecintele ei.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii