Multa lume cunoaste celebrul personaj de desene animate, Popeye Marinarul, care isi zdrobeste adversarii imediat ce consuma (nu e prea clar de ce numai atunci cand se afla la ananghie) cate o cutie cu spanac conservat. Chiar daca filmele animate vor fi fost facute in primul rand ca reclama pentru respectivul produs alimentar ambalat, ele au dobandit o mare notorietate, impunand ideea ca daca mananci mult spanac esti „tare ca fierul”, intocmai ca in cantecele noastre de sorcova! Intervine aici o mica eroare, dar ea este scuzabila, dupa cum vom vedea.
Sa mai adaugam acum cateva detalii importante: calitatile curative ale spanacului se cunosteau inca din cele mai vechi timpuri, el fiind numit si „matura intestinelor”, deoarece reprezinta, se spune, cel mai eficace mijloc natural pentru curatirea si regenerarea sistemului digestiv. Principalii constituenti ai spanacului sunt: saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C), clorofila, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii.
Credeati ca am uitat fierul? Ei bine, tocmai aici se afla micul „viclesug” al Marinarului, deoarece spanacul nu e tocmai o sursa suprasaturata de fier. Continutul acestuia se situeaza la o cota medie (2-5 mg la 100 g de planta) si nu deosebit de mare, existand alte legume mult mai bogate in fier si cu influenta pozitiva in anemii mai puternica. Spanacul ramane totusi valoros prin celelalte componente ale sale. De pilda, este bogat in substante nutritive, furnizand aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A al unui adult, doar prin consumul unei cesti. De asemenea, o salata de spanac ofera unei persoane o cantitate importanta de vitamine si minerale. O portie contine 158 calorii si 0.5 grasimi saturate, fara colesterol. Salata ofera, in plus, 4 grame de fibre si 4 grame de proteine. Pe langa acestea, o portie de spanac asigura 14% din necesarul zilnic de vitamina C, importanta pentru o stare optima de sanatate. Prin consumul de spanac, o persoana poate acumula fier, calciu, acid folic, vitamina K si fibre.
Iata care sunt si principalele proprietati ale spanacului: – este un intaritor al sistemului imunitar; – nutritiv si tonifiant; – combate scorbutul (cauzat de lipsa vitaminei C din organism); – remineralizant de mare valoare; – curatitor al tubului digestiv (retragand toxinele din masa umorilor si favorizand eliminarea lor); – tonifica miocardul si stimuleaza activitatea inimii; – creste cantitatea de urina eliminata; – stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare; – stimuleaza cresterea; l provoaca eliminarea viermilor intestinali; – previne infectia gingiilor.
Datorita tuturor proprietatilor sale, spanacul este recomandat nu numai pentru fortifierea organismului si pentru curatirea lui, ci si in convalescenta, anemie, astenie fizica si nervoasa, senescenta, afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, vascozitate sangvina crescuta, afectiuni renale, atonia vezicii urinare, cistita, diabet, guta, insuficienta renala, rahitism, obezitate, prostatita.
Extern, se recomanda in acnee, abces, psoriazis, arsuri, pecingini, plagi atone. Pe langa toate acestea, sa mai remarcam ca spanacul ofera o protectie importanta impotriva aparitiei cancerului de prostata, osteoporozei, aterosclerozei si hipertensiunii arteriale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii