Din punctul de vedere al adolescentilor, perioada pubertatii este sinonima cu acneea, adica problema cea mai neplacuta pentru ei, fiind pentru multi o sursa de frustrare si complexe. Desi acneea se manifesta „rasunator” în special la vârsta adolescentei (în medie, la trei din patru adolescenti), ea poate sa afecteze si adultii.
Din punctul de vedere al adolescentilor, perioada pubertatii este sinonima cu acneea, adica problema cea mai neplacuta pentru ei, fiind pentru multi o sursa de frustrare si complexe. Desi acneea se manifesta „rasunator” în special la vârsta adolescentei (în medie, la trei din patru adolescenti), ea poate sa afecteze si adultii.
Care este cauza?
Acneea apare ca urmare a sporirii secretiei glandelor sebacee (sebumul), care, în combinatie cu celulele moarte ale pielii, blocheaza canalele pilosebacee, adica astupa porii. Obturarea canalelor nu mai permite sebumului sa iasa la suprafata pielii, iar acumularea de secretie formeaza asa-zisele cosuri.
Ce determina acest proces?
Modificarile hormonale specifice pubertatii, activitatea hormonala specifica perioadelor menstruale, folosirea anticonceptionalelor nepotrivite organismului, medicamentele cortizonice, alimentatia bogata în grasimi si condimente, stresul sunt factori care favorizeaza aparitia acneei si chiar transformarea ei din simple pusee într-o forma cronica.
Cum se manifesta?
puncte albe – pori îmbâcsiti, astupati, fara orificii de deschidere.
puncte negre (comedoane).u puncte rosii (pustule) – care semnaleaza o suprainfectie bacteriana.
chisturi – noduli tari sub piele, formati din acumularea de secretii.
Cât dureaza acneea juvenila?
Acneea juvenila – specifica perioadei pubertatii – începe o data cu primele semne ale „revolutiei hormonale” si transformarilor specifice vârstei adolescentei, intensitatea eruptiei urmând în general un proces descrescator catre vârsta de 18-20 chiar 25 de ani. Totusi, exista si o forma asa-zis tardiva a acneei, care la 5% dintre femei se poate prelungi pâna catre vârsta de 40 de ani. La barbati în schimb, numai la 1% se înregistreaza o situatie asemanatoare.
Are caracter ereditar?
Pâna în prezent cercetatorii nu dispun de dovezi stiintifice clare privind ereditatea acneei.
Are legatura cu activitatea sexuala?
Oamenii de stiinta sustin ca e simpla legenda legatura care se face între viata sexuala si aparitia ori vindecarea acneei. Unul dintre argumentele lor este faptul ca exista destule persoane adulte, cu activitate sexuala normala, care sufera totusi de acnee.
Ce facem daca avem acnee?
Identificam factorii care favorizeaza aparitia sau agravarea acneei.
Spalam zilnic zonele afectate cu un sapun antibacterian si care usuca usor pielea, pentru a ajuta porii sa se destupe.
Încercam lotiuni pentru acnee care contin printre ingredientii activi: peroxid benzoil, rezorcinol sau acid salicilic.
Evitam cosmeticele uleioase sau grase si alegem produsele care specifica faptul ca nu sunt „comedogene”.
Mentinem parul curat si departe de fata.
Observam daca exista unele alimente (obisnuite de altfel) care totusi agraveaza acneea. Daca le depistam, le emilinam din hrana zilnica.
Nu întepam si nu stoarcem cosurile. Aceste manevre pot declansa infectii mult mai grave si cicatrice inestetice.
Ne adresam medicului în cazul in care acneea are un aspect deosebit de virulent. De asemenea, pentru cosurile care persista si se inflameaza, evoluând spre forma unor furuncule sau chisturi.
Formele severe se vindeca?
Acneea în forme severe este vindecabila, dar se trateaza numai la indicatia medicului dermatolog. Pacientul trebuie sa se înarmeze cu rabdare, rezultatele obtinându-se treptat, uneori abia dupa 6-8 luni de tratament complex, a carui strategie poate fi conceputa numai de specialist, în functie de particularitatile cazului.
Tratarea infectiilor respiratorii acute
Nu doar copiii, ci si adultii sufera de infectii respiratorii acute, iar...
Comentarii