In urma cu cativa ani, medicul german Johann Georg Schnitzer a facut publice o serie de informatii si constatari legate de o afectiune aparent banala si comuna – hipertensiunea arteriala (HTA) – dar despre care, in mod paradoxal si aproape socant aflam ca, de fapt, are inca o sumedenie de necunoscute, pornind chiar de la necunoasterea reala a cauzelor. Or, in orice maladie, un element absolut obligatoriu pentru stabilirea tratamentului si incercarea de vindecare, prima conditie este cunoasterea cauzelor bolii, pentru a putea merge la "radacinile" ei si a incerca sa le retezam.
La majoritatea persoanelor nu exista o cauza determinanta pentru aparitia hipertensiunii arteriale. O afirmatie de-a dreptul uluitoare, in primul rand in conditiile raspandirii pe scara foarte larga a acestei probleme de sanatate. Medicamentul standard pentru hipertensiunea arteriala, pe care il primesc aproape toti pacientii, contine o substanta numita betablocanta si care inhiba bataile normale ale muschiului inimii, reducand astfel randamentul ei natural. Prin aceasta metoda inima nu mai bate cu amplitudinea necesara organismului si acest lucru duce automat la scaderea presiunii sangelui in artere la fel ca atunci cand un robinet la care se afla legat un furtun este inchis putin.
Randamentul inimii este redus prin betablocanti cu 20-40% si acest lucru duce la: u distrugerea sigura a muschilor inimii si ca urmare la boli cronice de inima; – lipsa de putere si energie; – oboseala cronica; u infectii in sange din cauza lipsei de oxigen si de sange proaspat in extremitati; – slabirea sistemului imunitar; – slabirea tuturor organelor (toate organele sunt alimentate si intarite cu sangele pompat de inima); – capacitate cerebrala scazuta.
Alte medicamente date impreuna cu betablocantii "subtiaza" sangele, adica altereaza in mod artificial consistenta lui sau dilata arterele. In asemenea conditii apar cateva intrebari importante. Daca hipertensiunea nu are de a face cu inima u dupa cunostintele actuale ale medicinii u de ce se prescriu medicamente care reduc puterea inimii? Pentru ca prin aceste medicamente se obtine cel mai rapid efect de reducere a hipertensiunii – efect dorit si de pacienti. Insa cu medicamente se produc efecte nefaste si ireparabile asupra sanatatii.
Betablocantele vindeca hipertensiunea arteriala? Bineinteles ca, propriu-zis, nu vindeca nimic, pentru ca inima are de-a face cu tensiunea arteriala la fel de mult ca si un robinet cu un furtun infundat care este conectat la el. Prin inchiderea robinetului nu se curata furtunul, chiar daca presiunea din acesta scade. Si atunci, de ce se dau betablocantele la hipertensiunea arteriala, daca nu vindeca boala? Tocmai fiindca nu vindeca se dau aceste medicamente.
Care este cauza adevarata a hipertensiunii arteriale? Daca privim sistemul cardio-vascular il putem compara cu o pompa care tine apa in circulatie intr-un lac artificial. Acest sistem este format dintr-o pompa (inima), furtun (vase sangvine), un filtru (rinichii). Pompa este aleasa de asa natura sa garanteze circulatia ideala a apei. Daca presiunea din furtun creste la un moment dat exista numai doua cauze: a) infundarea furtunului; b) infundarea filtrului (rinichii). Reducand randamentul pompei scade tensiunea ridicata care apare in mod automat in furtun, insa acest lucru nu duce la repararea problemei. Un instalator va face in acest caz ceea ce trebuie: el va curata filtrul infundat.
In cazul organismului cauza hipertensiunii arteriale sunt rinichii. Ei filtreaza permanent sangele si, atunci cand randamentul lor scade, automat creste tensiunea arteriala caci inima nu isi schimba randamentul in functie de cel al rinichilor. Cei mai multi oameni incep sa faca hipertensiune arteriala dupa o suparare care tine mai mult timp. In cazul supararilor cronice rinichii nu mai pot lucra cum trebuie si reducandu-se capacitatea lor de filtrare creste in mod automat tensiunea din artere. Si conflictele si enervarile zilnice la oameni care nu sunt tristi sau depresivi duc la hipertensiune arteriala, insa acest lucru este cauzat nu numai de randamentul slabit al rinichilor (cei mai multi oameni au rinichii slabiti si infundati), ci mai mult de ficat, care are o functie compensatoare la volumul de sange aflat in circulatie in organism. Enervarea afecteaza in mod direct ficatul.
Ca urmare, voia buna si echilibrul emotional sunt factorii care vindeca cel mai usor hipertensiunea arteriala. Fiindca pacientii nu stiu acest lucru, de indata ce au aflat ca sufera de aceasta afectiune ei vor lua medicamentele prescrise de medic ani de zile – chiar daca necesitatea lor dispare – fiind convinsi ca boala este nevindecabila si ca trebuie sa ia aceste medicamente o viata intreaga! Vi se pare cunoscut?
Pentru a vindeca hipertensiunea exista mai mult solutii eficiente, printre acestea fiind vindecarea sau eliminarea depresiei, supararii sau tristetea pacientului! Acest lucru se poate face in mod efectiv cu ajutorul homeopatiei sau prin schimbarea modului de viata. Cei care se enerveaza usor trebuie sa indeparteze sursele conflictelor si sa incerce sa se stapaneasca.
Multi bolnavi care au reusit sa depaseasca stadiul depresiv nu mai au hipertensiune si nu mai au, drept urmare, nici nevoie de medicamente, dar le iau mai departe din obisnuinta sau din cauza ca doctorii lor nu le spun ca nu mai sunt necesare. Frica de "a se intampla ceva" este mentinuta si inoculata uneori chiar de unele cadre medicale si acesti betablocanti se dau in cele mai multe cazuri decenii intregi, desi necesitatea lor dispare chiar de la sine, in multe cazuri.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii