In trecut, in mediul popular i se spunea branca si se trata prin diverse mijloace traditionale naturiste. Este vorba despre erizipel, o infectie a pielii produsa de microbi, care se intalneste mai mult la maini si la picioare. Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii cu boli streptococice (angina, rinofaringita inflamatia mucoasei nasului si a faringelui, afectiuni ale urechii – otita medie supurata), dar si de purtatorii de streptococ sanatosi.
Factori cauzali si favorizanti
Astazi, erizipelul este in general cauzat de diverse microtraumatisme ale pielii (zgarieturi, intepaturi) sau, mai rar, de acutizarea unei infectii endogene (ulcere trofice ale pielii in diabetul zaharat – mai frecvent localizate pe gambe si pe degetele picioarelor, angina streptococica, afectiuni microbiene ale urechii etc.). In majoritatea cazurilor, afectiunea apare la femei dupa 45 de ani. Atat la femei, cat si la barbati, in toate categoriile de varsta, erizipelul este mai frecvent localizat pe gambe, dar poate afecta si fata sau orice alta parte a corpului. Exista persoane mai sensibile, cu o rezistenta slaba la infectii, la care boala reapare de obicei in acelasi loc, dupa cateva luni, pana la doi ani de zile. Ea poate fi contagioasa mai ales in colectivitatile de copii, fapt ce impune izolarea bolnavului. Erizipelul primar predomina la varsta de 19-44 ani, iar la varstnici mai des e intalnita forma recidivanta a maladiei.
Nu va impacientati!
La fel ca in orice alta situatie de imbolnavire, si in asemenea cazuri oamenii reactioneaza imprevizibil. Totusi, cel mai important este, pe cat posibil, sa reactionati cu calm. Deci, ce e de facut? Regiunea infectata a pielii se va tine in repaus si pe locul respectiv se vor pune comprese reci cu apa alcoolizata. Pielea sanatoasa din jurul leziunii se poate dezinfecta cu tinctura de iod, pentru a opri inaintarea infectiei. Cel mai sigur medicament impotriva erizipelului este penicilina, tratament care insa va fi urmat numai dupa consultarea medicului specialist.
Cum ne putem proteja
Persoanele in varsta trebuie sa nu traumatizeze pielea atunci cand efectueaza un lucru fizic. In caz ca apar zgarieturi, se dezinfecteaza regiunea afectata a pielii cu iod sau alcool. Maladiile concomitente sunt factori importanti ce favorizeaza infectarea pielii. Astfel, pentru a preveni aparitia erizipelului, e absolut necesar de tratat patologiile concomitente: tratamentul la dermatolog al micozelor (ciuperci ale pielii) si streptodermiilor (afectiuni ale pielii cu streptococul A), combaterea varicozei membrelor inferioare (vene deformate si dilatate, vizibile sub piele) si tromboflebitei (inflamatie a peretelui unei vene cu formare de cheaguri de sange), consultatia endocrinologului in caz de diabet zaharat, reducerea masei corporale exagerate la obezi. In paralel cu administrarea antibioticelor, se aplica un tratament de imunocorectie (cu preparate imunostimulatoare). Persoanele de varsta a treia (60 de ani si mai mult) au un statut imun deficitar si astfel sunt vulnerabile in fata infectiilor. Tratamentul prin imunocorectie fortifica sistemul imun al bolnavilor si preintampina recidivele erizipelului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii