Multe persoane sustin ca nu e nici o problema sa dea jos vara kilogramele acumulate peste iarna. Dar cercetatorii spun ca asta e doar o iluzie sau poate doar o consolare când silueta o ia razna.
Si în orice caz, sustin ei, nu e o solutie buna pentru sanatate. În anul 2000, doua echipe de medici americani de la National Institutes of Health din Bethesda si-au propus sa studieze acest subiect. Si au ajuns la concluzia ca surplusul de greutate dobândit peste iarna nu se pierde total în restul anului. Repartizat pe trup pe ici-colo, tot mai ramâne cel putin un kilogram si asta dupa cure drastice de slabire initiate înainte de venirea verii. Ceea ce înseamna ca, în câtiva ani, diferenta de greutate devine importanta. Înaintând catre a doua parte a vietii, acumularea aproape nesemnificativa dar constanta de kilograme ajunge sa se traduca prin exces ponderal sau obezitate, deci un factor de risc cardiovascular, de diabet sau alte boli serioase.
2) Vom avea peste 5 ani un vaccin anti-SIDA?
Mai mult ca sigur ca nu!
Pentru a fi posibila punerea la punct a unui vaccin este obligatorie depasirea dificultatilor legate de caracteristicile virusului HIV; ca orice alt retrovirus, HIV îsi insereaza propriul genom în celulele sanatoase pe care le ataca, ceea ce produce o stare de infectie permanenta. În aceasta ipostaza, poate sa persiste fara sa se multiplice neaparat, însa riscul acestui "rezervor" de infectie e prezent si oricând situatia poate scapa de sub controlul organismului. În plus, virusul HIV are o extraordinara capacitate de a se transforma. Modificându-se continuu, virusul pacaleste sistemul imunitar care fabrica anticorpi pentru un anumit "inamic", dar la fata locului se trezeste ca trebuie de fapt sa se confrunte cu alt… "dusman" pentru care nu detine armele necesare.
Absenta unui model animal identic cu omul complica deopotriva lucrurile. HIV declanseaza SIDA numai la om. Cimpanzeii pot fi infectati, dar nu dezvolta maladia. S-a dovedit ca doar SIV (virusul imunodeficientei la maimute), foarte apropiat de HIV, cauzeaza macacului o boala asemanatoare cu SIDA la om, motiv pentru care deocamdata este folosit ca model experimental. Totusi, testele de vaccin efectuate pe maimute cer mult timp pentru formularea concluziilor. Din ratiuni stiintifice, e nevoie de numeroase injectii si rapeluri pentru a se putea vorbi de eficienta imunitatii si totodata de durata de protectie.
ADEVARURI CRUDE
Virusul insa continua sa se extinda.
Africa este continentul cel mai afectat, 70% dintre persoanele din întreaga lume, contaminate cu HIV, apartinând acestei zone.
Africa de Sud este tara în care prevalenta SIDA înregistreaza cea mai rapida crestere, populatia adulta fiind de 30 de ori mai expusa riscului de infectie în comparatie cu cea din India sau Brazilia si de 300 de ori mai mult în comparatie cu China
Pe continentul african, 800000 de copii sub 15 ani se contamineaza anual, în timp ce 14 milioane de copii apartinând aceluaisi grup de vârste sunt orfani, parintii lor înscriindu-se printre victimele epidemiei.
SUA nu este dispusa sa aloce 10 miliarde dolari anual pentru atacarea maladiei si descoperirea unui vaccin datorita faptului ca peste 90% dintre bolnavi sunt in afara granitelor ei. Oricum, un vaccin ar fi atât de scump incât doar bolnavii din tarile dezvoltate ar avea acces la el, cei din tarile in curs de dezvoltare urmând a fi sacrificati.
Comentarii