Am incercat, in numarul precedent al Magazinului, sa detaliem o problematica vitala ce ne afecteaza, practic, in orice clipa, patrunzând putin in teritoriul nu prea cunoscut de populatie al agresiunilor din partea a ceea ce se cheama radicali liberi. Continuam demersul nostru, cu convingerea ca astfel, macar in parte, vom sti cu cine avem de-a face si cum ar trebui sa atenuam impactul extrem de dur al acestor inamici ai vietii cu organismul uman.
Un inamic fara odihna
Poate mai stiti de la chimie ca un radical nu este o unitate vie, ci o particula infima, atom sau molecula, ori grupuri ale acestora. O molecula este o grupare de mai multi atomi, care sunt compusi la rândul lor dintr-un nucleu si doi electroni ce orbiteaza in jurul nucleului. Fiecare orbita contine maximum o pereche de electroni, care se rotesc in sens invers in jurul nucleului. Este ceea ce numim o structura stabila. Radicalul liber este un atom care are un electron liber pe una dintre orbitele sale, ceea ce il face foarte „capricios”, deoarece are tendinta de a primi sau de a „scapa” de un electron pentru a forma o noua structura stabila.
Radicalii liberi dispun si de alte arme, printre care capacitatea de a ataca ADN-ul uman si de a modifica noile celule. In mod normal, organismul poate repera din timp aceste erori, reparând celulele defecte inainte ca acestea sa fie puse in circulatie. Situatia este diferita atunci când acest mic razboi interior, care are o frecventa zilnica, se duce intr-un organism obosit, suprasolicitat, supraalimentat sau malnutrit.
In asemenea cazuri nedorite, radicalii liberi se dovedesc niste inamici cruzi, care ataca fara incetare sistemul imunitar. In cele din urma, acesta nu va mai putea lupta impotriva bacteriilor, a virusilor si, implicit, a bolilor. Studiile medicale au relevat rolul jucat de radicali in aparitia bolilor cronice, printre care cancerul, ateroscleroza, artrita, hipertensiunea, maladiile Parkinson si Alzheimer.
Batrânete, haine grele…
Imbatrânirea, proces caracteristic oricarei fiinte vii, nu are o singura cauza. Acest lucru este firesc, face parte din regulile nescrise dupa care insusi ciclul vietii se ghideaza. Dar acceptarea acestei legi impotriva careia oamenii nu au reusit sa faca nimic nu exclude si importanta aflarii cauzelor stiintifice care fac posibil acest proces. Prin urmare, numeroase studii medicale au fost realizate pentru a stabili care sunt factorii responsabili de imbatrânirea organismului.
Nimeni nu poate scapa de aceasta soarta, insa mijloacele tehnice, medicale si cosmetice din prezent ne permit sa amânam aparitia semnelor imbatrânirii, chiar cu 10 pâna la 20 de ani. Este o reala victorie de necontestat, mai ales daca tinem cont de faptul ca, in trecutul nu foarte indepartat, speranta de viata era de 50 de ani. Astazi, fiecare dintre noi cunoastem cel putin o persoana care a depasit onorabila vârsta de 80 de ani. Si vorbim despre o medie in crestere. In privinta influentei nefaste a radicalilor liberi, si aceasta si-a gasit o solutie: antioxidantii. Prezenta acestora este vitala atunci când ne dorim cu adevarat un organism sanatos. Ce se intâmpla insa in cazul unui dezechilibru? Pe scurt, lucrurile o iau razna!
Daca numarul radicalilor liberi il depaseste pe cel al antioxidantilor, primii se vor multiplica foarte repede (pentru ca antioxidantii nu vor mai face fata misiunii de neutralizare), producând daune grave in organism. Acest dezechilibru poarta numele de „stres oxidativ”. Imbatrânirea celulara poate fi definita ca pierdere a capacitatii organismului de a mentine echilibrul intre cele doua parti implicate, ceea ce duce la crearea unui cerc vicios.
* * *
Odata ce numarul antioxidantilor este depasit de cel al oxidantilor, celulele sanatoase sunt atacate constant, pâna la capitularea finala. Un organsim slabit nu mai poate face fata provocarilor exterioare reprezentate de boli, bacterii sau virusi, intrucât sistemul imunitar este depasit deja. Rezultatul final nu este numai imbatrânirea prematura, ci si instalarea unor boli cronice cu rezultate grave pentru cei care isi neglijeaza sanatatea. Din fericire, datorita studiilor stiintifice, stim ce sunt radicalii liberi, ce rol au in organism, ce se intâmpla când scapa de sub control, dar mai ales ce mijloace avem la dispozitie pentru a contracara efectele nocive ale acestora.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii