• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Neajunsuri ale iernii

Neajunsuri ale iernii

16 ianuarie 2008
in Consultatii fara plata
A A

Virozele respiratorii sunt boli specifice sezonului rece, cand afecteaza un mare numar de persoane, din toate grupele de varsta, determinand numeroase complicatii, scaderea capacitatii de munca si un mare consum de medicamente. Cauzate de numeroase virusuri, infectiile respiratorii se transmit direct de la omul bolnav ori de la purtatorul de virus, prin picaturi de secretie naso-faringiana, sau indirect, prin obiecte proaspat contaminate cu secretii infectate. Contagiozitatea este mare, transmiterea facandu-se cu rapiditate, mai ales în colectivitati. Declansarea bolii este favorizata de frig, fumat, atmosfera poluata si imunitatea scazuta a organismului.

Cele mai frecvente infectii respiratorii sunt gripa si guturaiul

Gripa începe brusc, cu febra (38-39sC), oboseala, dureri musculare la ceafa si spate, la care apoi se adauga durerea de cap localizata la frunte si supraorbital, dureri ale globilor oculari, care apar la apasarea sau miscarea acestora, somnolenta sau insomnie, scurgeri de secretii nazale, raguseala, tuse uscata, transpiratii abundente.

Dupa 3-5 zile, simptomatologia se remite, persistand totusi starea de oboseala si tusea; în aceasta perioada de convalescenta, organismul este receptiv la suprainfectii bacteriene, generatoare de complicatii respiratorii, neurologice, cardiovasculare.

Guturaiul debuteaza cu senzatie de nas înfundat si uscat, arsura si uscaciune faringiana, dureri usoare la înghitit. Bolnavul are o stare generala alterata, iar mirosul, gustul si pofta de mancare sunt diminuate. Uneori sunt prezente stranuturile si scurgerile nazale, initial apoase, apoi purulente.
 Evolutia bolii este usoara, astfel ca în 5-7 zile simptomatologia se remite. De remarcat însa ca guturaiul este „deschizator de drumuri” pentru sinuzite, bronsite, bronhopneumonii, penumonii.

Tratamentul este simptomatic

Bolnavul, izolat la domiciliu într-o încapere spatioasa, luminoasa, calduroasa si aerisita va primi o alimentatie completa care va include multe ceaiuri fierbinti si produse lactate. Pentru combaterea febrei si a durerilor musculare, se administreaza de obicei Panadol, Eferalgan, Upsarin, cate 3 tablete pe zi.

Simptomatologia naso-faringiana se combate cu Rinofug, Bixtonim, Afrin sau Vibrocyl, în instilatii nazale, si Faringosept, Fenosept sau Strepsils; se sug cate 4 tablete pe zi, cel putin 30 de minute, dupa fiecare tableta neconsumandu-se nimic.

Pentru tusea uscata se administreaza Codenal, cate 2 tablete pe zi, iar cand apare expectoratia – Brofimen sau ACC, cate 3 tb. pe zi. Tratamentul este completat cu masaje si frectii cu alcool sanitar sau Carmol, inhalatii cu infuzie de musetel, vitaminoterapie. Imunitatea organismului este crescuta prin administrare de Polidin, cate 2 fiole pe zi în injectii intramusculare, 3 zile consecutiv.

* * *

Antibioticele nu sunt necesare decat în caz de suprainfectii bacteriene, oportunitatea administrarii lor fiind stabilita de medic. Pentru a preveni îmbolnavirile trebuie evitate zonele aglomerate si contactul cu sursele de infectie. Util în profilaxia gripei este vaccinul antigripal, care se administreaza sub forma injectabila persoanelor sanatoase; întrucat contine virus inactivat si nu are efecte teratogene, se poate administra si la femeia gravida.

Nu tratati gripa cu antibiotice Gripa se raspandeste usor, are evolutii severe si extinderea sa poate sa cuprinda populatii întregi, ori zone geografice întinse, caz în care se vorbeste de pandemii, deci epidemii generalizate la aproape toate zonele geografice ale lumii. Practic, epidemiile de gripa se succed în fiecare an, dar s-a constatat ca din zece în zece ani, apar tulpini noi, care surprind populatiile fara acoperire imunitara.

Raspandirea si contagiunea gripei se fac prin secretiile naso-faringiene, ca si prin picaturile de saliva împroscate în atmosfera prin: stranut, tuse, vorbire etc. Asa apar mici focare epidemice în special în colectivitatile de copii, cazarmi, internate ori se îmbolnavesc mai ales varstnicii. Perioada de incubatie – intervalul de la contactul infectant pana la îmbolnavire – este de 2-3 zile. Evolutii grave ale bolii gripale pot face bolnavii cronici cum ar fi: cardiacii, în general cei care sufera de alte boli asociate, cardiopulmonare, renale, diabet.

Manifestarile clinice constau în: rinoree, obstructie nazala, usturime în gat, stranut repetat, tuse uscata, dureri de cap, stare subfebrila, frisoane, astenie, dureri oculare. Complicatiile gripei sunt: otite, bronsite, pneumonii la cei debilitati, iar prin suprainfectii bacteriene, la infectia virotica se asociaza una recidivanta ce trece pe prim-plan. Din acest moment, tusea devine umeda si apare expectoratie purulenta.

Terapeutica acestei îmbolnaviri atat de contagioase include tratamentul curativ o data cu declansarea bolii, în acest scop se recomanda: evitarea aglomeratiilor, a contactului cu persoane bolnave de gripa si mai ales vaccinarea antigripala.

Tratamentul curativ în gripa, la persoanele nevaccinate, impune urmatoarele masuri: repaus la pat, vitamine, în special vitamina C (din citrice), alimentatie usoara, hidratarea cu ceaiuri si sucuri din fructe. Nu se vor folosi antibiotice decat în caz de complicatii prin superinfectie bacteriana si aceasta numai la indicatia medicului de familie; în toate cazurile, un bolnav are îndatorirea morala de a nu îmbolnavi si pe altii. In acest scop, el va evita contactele apropiate cu copiii, varstnicii si bolnavii cronici.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Obezitatea psihica

Urmatorul Articol

A fost gasita pestera comorii din 1001 de nopti?

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Urmatorul Articol

A fost gasita pestera comorii din 1001 de nopti?

Umbre fara stapan

Temple indiene

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.