Denumita si „ciuperca unghiilor”, onicomicoza este o boala putin cunoscuta, dar ridica o problema estetica majora pentru aproximativ 7-10% din populatia lumii si este considerata cea mai frecventa afectiune a unghiilor.
Unghiile deformate, casante, sfarâmicioase sau neregulate si culoarea lor anormala sunt câteva simptome ale bolii. Ciuperca este un microorganism; nu este o bacterie si nici virus, ci un alt microorganism ce poate provoca o infectie la unghii si la nivelul pielii.
Unghiile de la picioare sunt infectate de 10 ori mai des decât unghiile de la mâini, boala manifestându-se la mai multe niveluri.
Unghiile prezinta placi asimptomatice albe sau galbene si deformate. Se poate suspecta afectiunea la observarea pacientilor care au si pecingine la picioare sau deformare unilaterala a unghiei.
Primele simptome sunt în mod normal o schimbare a culorii unghiei. Trebuie consultat un podiatru (a nu se confunda cu pediatru sau cu podolog!), altfel o poate trata si un medic generalist. Ea nu pune viata în pericol, dar poate degrada considerabil calitatea vietii, în special prin reducerea stimei de sine. Este o boala care se poate transmite si altora, afecteaza viata sociala si poate fi o sursa de stigmatizare.
Exista mai multe situatii si boli asociate cu onicomicoza. Microtraumatisme la nivelul unghiei pot aparea din cauza muscarii unghiilor, pantofi nepotriviti piciorului sau activitati sportive.
Persoanele cele mai expuse mai frecvent sunt batrânii si sportivii. Acestia din urma transpira foarte mult si miscarile lor favorizeaza dezvoltarea microorganismelor, care se simt confortabil, gasind astfel multa umiditate si caldura. Expunerea la factori de mediu pre-cum caldura si umiditatea pot reprezenta, de asemenea, factori care contribuie la onicomicoza. Infectia este cauzata de diferite tipuri de ciuperci microscopice, care se dezvolta în locuri calde, umede si întunecate, cum ar fi pantofii închisi.
Ciupercile se hranesc cu cheratina care formeaza unghiile, cel mai des afectate fiind cele ale degetelor mari si mici. Ciuperca unghiilor de la picioare rareori se vindeca spontan, fara tratament, în schimb tinde sa se agraveze, suprafetele infectate devenind mai mari în timp. Tratamentul se decide dupa verificarea daca este o onicomicoza primara sau o suprainfectie si dureaza între 3 si 6 luni, tinând cont de zonele infectate.
Problema întâlnita frecvent este ca, de îndata ce tratamentul începe sa functioneze, majoritatea pacientilor opresc tratamentul si boala revine, dar daca pacientii urmeaza sfatul medicului podiatru, aceasta poate fi tratata si vindecata.
Nu este întotdeauna usor de scapat de onicomicoza. Daca unghiile încep sa se deformeze, trebuie sa se actioneze imediat, pentru o îngrijire mai buna. Anumite masuri de igiena pot ajuta la prevenirea aparitiei ciupercii unghiilor.
Cel mai important tratament este pastrarea unei bune curatenii a picioarelor. Potrivit podologilor, igiena pantofilor si sosetelor este cruciala atât pentru tratament, cât si pentru prevenire. Iar ca un sfat valabil întotdeauna, nu mergeti descult, curatati-va bine picioarele si pantofii pentru a evita aparitia onicomicozei.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii