Prostata este o glanda (nu denumirea unei boli!) direct legata de sexualitatea masculina si de aceea, ca aproape mereu cand vine vorba despre problemele noastre intime, apar serioase retineri in a discuta despre eventualele sale afectiuni. Ar trebui totusi stiut ca o mare parte din barbatii trecuti de 45-50 de ani intampina serioase probleme in acest sens. Si, desigur, e ideal sa se apeleze cu toata deschiderea la ajutorul medicului. Nu in ultimul rand, e de remarcat si complexitatea problemelor induse de functionarea necorespunzatoare a prostatei, ce pot ajunge pana la imbolnavirea de cancer.
Depistarea precoce salveaza vieti
Pentru majoritatea barbatilor, prostata in sine se asociaza cu ideea de tinerete, virilitate, sexualitate, placere, astfel ca a vorbi (fie si cu un medic) despre disfunctii ale acesteia inseamna a admite, intr-un fel, ca „varsta de aur” a seductiei se apropie de final. De aceea, se transfera, indirect, sarcina deschiderii sensibilului subiect asupra medicului. De aici, si slaba informare si deci protectia deficitara ori inexistenta, care ar trebui sa inceapa cu depistarea precoce a eventualelor semnale de avertisment.
Este esential de stiut ca prostata – producatoarea lichidului seminal – are marimea unei nuci si e situata intre rect si vezica urinara, pozitie ce explica si problemele urinare legate de patologiile in discutie: hipertrofia benigna (HBP) sau adenomul de prostata, prostatita si cancerul. Incidenta respectivelor maladii depinde insa foarte mult de varsta subiectului si, detaliu foarte grav, cancerul prostatei nu are simptome specifice; de fapt, cand acestea apar, inseamna ca deja s-a ajuns la metastaze!
De la disciplina controlului, la dialogul intim
Regula e, de fapt, general valabila, dar ea e cu atat mai importanta in cazul prostatei: cu cat boala se depisteaza mai curand, cu atat sansele unui tratament mai putin agresiv si ale rezultatelor pozitive sunt mai ridicate. Mai ales ca anumite tipuri de cancer, considerate „minore”, nu necesita un tratament invaziv, medicamentos, ci doar schimbarea stilului de viata cu unul (mai) sanatos.
Pe plan mondial, recomandarile de control anual, pentru toti barbatii, se refera la intervalul de varsta de 50-75 de ani. Aceasta inseamna investigatie cu antigenul prostatic specific si tuseul rectal. In caz de antecedente familiale (tatal sau frate cu cancer de prostata), varsta de la care e bine sa inceapa controlul e de 45 de ani, pentru a se putea interveni astfel cat mai repede, daca exista suspiciuni de boala. Totusi, tratamentul adecvat este departe de a rezolva toate problemele!
Alaturi de regimul alimentar la care ne vom referi in continuare, o viata sexuala normala reduce cu pana la o treime riscul de cancer al prostatei, conform medicilor specialisti; ceea ce presupune, se-ntelege, o comunicare cat mai buna cu partenera de cuplu.
Reguli de igiena alimentara
Dincolo de sus-amintita depistare precoce, prevenirea si tratarea favorabila a problemelor prostatei depind in mare masura si de anumite reguli de alimentatie ce trebuie respectate constant. Seleniul si vitamina E sunt doi puternici antioxidanti, cu efect protector contra riscului de cancer.
Pentru primul, confirmarea diminuarii acestui risc (cu 63%) s-a obtinut inca de acum doua decenii, doi ani mai tarziu obtinandu-se de asemenea rezultate pozitive pentru vit. E (reducerea riscului cu 32%). In scopul consolidarii rezervelor de seleniu, se recomanda consumul de nuci, drojdie de bere, peste si fructe de mare (ton, hering, scoici, creveti), ficat de pasare. In ceea ce priveste vit. E, o gasim in nuci si alune, migdale, spanac, grau, morcov, sparanghel, ulei de masline si de floarea-soarelui, galbenus de ou.
Un accent aparte se pune (si) in aceasta patologie asupra consumului unei legume extrem de valoroase, pe care din pacate noi, romanii, am repudiat-o multi ani din aberante si stupide „considerente”… politicianiste: soia. Ne referim, desigur, la soia naturala, si nu la cea modificata genetic, pe care am preluat-o spre cultivare, dupa 1989, in mod la fel de iresponsabil. Ceea ce se impune insa sa nu omitem e ca acest consum sa nu fie unul sporadic, ci regulat, sub forma de faina si lapte de soia, tofu sau alte produse obtinute din aceasta leguma.
Alaturi de ea, rosiile (respectiv, sucul de rosii), precum si toate legumele si fructele proaspete cu continut important de vitamina C (dar si vitamina A sau E si minerale precum zincul ori seleniul) ar trebui incluse in dieta zilnica, pentru a avea siguranta unei reduceri a riscului de cancer al prostatei cu 30-35%! In schimb, se va limita drastic consumul de grasimi animale si de peste gras, de carne rosie, unt, branzeturi grase si lactate si de orice aliment bogat in calciu.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii