• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 21 august 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 21 august 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Pretul imens al obezitatii

Pretul imens al obezitatii

27 mai 2024
in Consultatii fara plata
A A

Lumea medicala cunoaste în ce masura microbiota (ansamblul microorganismelor care populeaza un ecosistem sau habitat: solul, apele, laptele, plantele, animalele, omul; microorganismele respective sunt bacterii, alge unicelulare, fungi, virusuri s.a.) este o mina de aur pentru organism. Bacteriile pe care le contine constituie un factor de protectie pentru sanatate.

– Dulciurile creeaza dependenta. Alimentele prezentate în reclame, în special alimentele dulci, nu sunt propice pentru mentinerea unei microbiote bune. Pozitionarea bomboanelor la casele de la supermarket este unul dintre acele mecanisme de marketing care îsi propune în mod special sa atraga tinerii de la o vârsta foarte frageda!

Contin coloranti, uneori chiar cunoscuti aditivi cancerigeni, iar continutul lor de zahar le face deosebit de adictive!

Nu trebuie uitat ca adolescentii se afla într-o faza de dezvoltare a creierului care sensibilizeaza sistemul de recompense si sunt deosebit de vulnerabili la orice poate oferi o placere imediata, iar acest tip de aliment este unul dintre ele.

– Copiii si tinerii – primele victime. Pe masura ce obezitatea infantila continua sa creasca, unele tari reglementeaza promovarea „junk food” („mâncare proasta”; în engleza, junk înseamna „gunoi”). Profilul nutritional stabilit de OMS clasifica alimentele în functie de compozitia lor nutritionala. Acest instrument nu interzice vânzarea produselor care au un profil mai putin bun, dar permite limitarea marketingului directionat catre copii.

De la vârsta de 4 ani, acestia decid deja ce tip de cereale pentru micul dejun cumpara familia lor si este incorect sa fie vizati minorii prin asemenea trucuri.

– Diabet, cancer, depresii… Tartina matinala cu unt si dulceata, care transmite buna dispozitie sau prajiturile care garanteaza o seara reusita sunt imagini evidente ale „junk food”, încurajând tinerii sau pe parintii copiilor sa cumpere astfel de produse. In Europa, aproximativ 18% dintre copii sunt supraponderali, iar în rândul adultilor procentul creste la 40%, excesul de greutate corporala fiind în mod cert o acuta problema de sanatate publica.

Consumul de „junk food” poate avea un efect negativ asupra sanatatii si poate reduce capacitatea de a fi activ.

Pe lânga faptul ca îngrasa, celelalte efecte pe termen scurt ale consumului de mâncare proasta includ: – niveluri crescute de stres; – oboseala si scaderea nivelului de energie; – tulburari ale somnului; – dificultati de concentrare; – senzatia de epuizare; – carii dentare.

Pe termen lung, consumul de „junk food” poate duce la: – diabet de tip 2; – probleme legate de inima (boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, colesterol); – exces de greutate si obezitate; – osteoporoza; – anumite tipuri de cancer; – depresie; – tulburari de alimentatie.

Toate aceste complicatii sunt asociate cu o dieta bogata în zahar, sare, grasimi trans si saturate si cu o lipsa de nutrienti esentiali precum fibrele, vitaminele si mineralele.

– „Magia” mâncarii nesanatoase. Firmele mari investesc pentru a promova meritele produselor lor în rândul copiilor si tinerilor, iar parintii vor sa-si multumeasca copiii si uneori se lasa convinsi de aceste mesaje înselatoare. Asa sunt, de pilda, cerealele pentru micul dejun, pline de zaharuri, dar al caror pachet spune ca sunt bogate în fibre sau vitamine…

Supermarketurile promoveaza agresiv aceste produse, astfel ca dulciurile si alte gustari sunt asezate la nivelul ochilor copiilor. Ce putem face pentru a preveni copiii nostri sa devina victime ale marketingului care sugereaza ca vom gasi cheia fericirii într-o gustare super-dulce, dar „bogata în calciu” sau într-un hamburger vândut cu o jucarie din plastic?

– Reducerea cantitatii de „junk food” consumate. Desi poate fi o provocare sa reduceti cantitatea de mâncare proasta pe care o consumati, nu trebuie renuntat la toate alimentele preferate.

Iata câteva sfaturi despre cum sa creati obiceiuri alimentare sanatoase:

– Planificati-va mesele si gustarile din timp, astfel încât sa decideti ce mâncati în functie de nutritie, nu în functie de ceea ce ramâne în camara. Planificarea din timp va ajuta, de asemenea, sa respectati un buget si sa faceti cumparaturile mai usoare.

– Alegeti variante de alimente integrale, cum ar fi carbohidrati din faina integrala si cereale integrale (paste, pâine, faina).

– Alegeti fructe proaspete pentru desert, în loc de „junk food”, pentru a nu adauga sare, zahar si grasimi saturate.

– Verificati valoarea nutritionala a alimentelor folosind panoul cu informatiile nutritionale de pe spatele pachetului.

– Atentie la „trucurile” publicitare, inclusiv la afirmatiile conform carora un produs este „fara zahar adaugat”, deoarece poate fi înca bogat în calorii, sare sau grasime. Un produs poate pretinde ca este „scazut în grasimi”, atât timp cât are mai putine grasimi decât o versiune anterioara a lui, dar poate fi înca bogat în grasimi.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

In ton cu primavara

Urmatorul Articol

Bookfest 2024

Articole Similare

Consultatii fara plata

Ceaiul si inima

18 august 2025

Majoritatea consumatorilor de ceai au convingerea ca acesta le aduce doar beneficii,...

Consultatii fara plata

O noapte de… cosmar!

11 august 2025

Sunt oare brânza si iaurtul, atunci când sunt consumate seara, o sursa...

Consultatii fara plata

Diabetul de tip 3

11 august 2025

„Diabetul de tip 3” nu reprezinta un termen recunoscut medical si nu...

Consultatii fara plata

Cafeaua, „viciul” sublim

10 august 2025

Cafeaua matinala, pentru foarte multi dintre noi, a devenit ingredientul cu care...

Consultatii fara plata

Hiposmia, un semnal de alarma ignorat

10 august 2025

Exista probleme de sanatate semnalate prin indiciul, mai putin obisnuit, al pierderii...

Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Urmatorul Articol

Bookfest 2024

Naratorul – un personaj crucial al povestirii

23 mai 1498 – Arderea pe rug a lui Girolamo Savonarola

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

14 august 1688 – S-a nascut „Regele Sergent”

18 august 2025

Frederic Wilhelm I a fost rege al Prusiei între 1713 si 1740...

Citeste mai departe
Blitz

„Cacealmaua”: 7 Oscaruri pentru o… escrocherie memorabila!

18 august 2025

În anul 1973, într-o perioada în care cinematografia americana era în plina...

Citeste mai departe
Blitz

România Agfacolor. 1940-1948

18 august 2025

Expozitia exterioara de fotografie „România Agfacolor. 1940-1948”, dedicata începuturilor fotografiei color în...

Citeste mai departe
Femina Club

Vitaminele tenului

18 august 2025

Este un adevar ce nu poate fi ignorat acela ca sunt foarte...

Citeste mai departe
Femina Club

Sufleu de mazare

18 august 2025

600 g mazare boabe, 150 unt, o lingura faina alba, o ceasca...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 18-24 august 2025

18 august 2025

BERBEC 21.03-20.04: Nivelul dumneavoastra de energie va fi ridicat si veti simti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.