Salonul International de Carte Bookfest îsi deschide portile pe 29 mai, la Romexpo, aproximativ 200 de expozanti din întreaga tara, alaturi de reprezentante culturale cu sediul la Bucuresti, punând la dispozitia pasionatilor de lectura, pâna pe 2 iunie, circa un milion de volume, 3.000 de titluri noi, într-o editie în care Republica Moldova este invitata de onoare.
Programul include aproximativ 300 de lansari de carte si dezbateri, si peste 60 de evenimente dedicate copiilor, titlurile noi semnate de Cristian Tudor Popescu, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, dar si dezbaterile pe teme de larg interes, inclusiv electoral, fiind doar câteva dintre „ofertele” din acest an.
Editia din acest an a Salonului de Carte Bookfest va fi deschisa oficial miercuri, 29 mai, la ora 12.00, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitate înalte oficialitati din România si Republica Moldova, informeaza Agerpres.
Sub sloganul „Te cuprind, Republica Moldova”, o expresie des întâlnita în vorbirea curenta din spatiul lingvistic si cultural de peste Prut, echivalentul sintagmei „te îmbratisez”, tara invitata a pregatit aproximativ 40 de evenimente, de care se vor bucura cei care vor trece pragul Pavilionului B2.
Programul bogat cuprinde evenimente cu o arhitectura diversa: de la lansari de carte pâna la dezbateri pe teme dintre cele mai actuale. Cei mici sunt asteptati la „Clubul Bookfest Junior”, unde vor putea lua parte la discutii despre ultimele carti aparute pentru ei, precum si ateliere tematice, jocuri si o tombola cu premii surpriza.
Reducerile ajung si pâna la 80% din pretul de librarie si, ca de fiecare data, intrarea este libera în toate cele cinci zile ale evenimentului. Programul de vizitare va fi urmatorul: miercuri, 29 mai: 10.00 – 20.00; joi, 30 mai: 10.00 – 20.00; vineri, 31 mai si sâmbata 1 iunie: 10.00 – 21.00; duminica, 2 iunie: 10.00 – 20.00.
La editia 2023 a Bookfest au fost prezenti peste 170 de expozanti, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansari si dezbateri pâna la proiectii cinematografice si evenimente interactive, iar invitatul de onoare al acestei editii a fost Italia.
Salonul de Carte Bookfest are editii locale în Timisoara, Cluj-Napoca, Târgu Mures, Brasov si o alta editie internationala la Chisinau.
Bufetul Simturilor@ Galeria Arcada
Muzeul National de Arta Timisoara (MNArT) a inaugurat „Bufetul Simturilor@ Galeria Arcada”, proiect initiat în anul Capitalei Europene a Culturii TM2023 prin care se doreste deschiderea muzeului spre comunitate, dar si promovarea initiativelor care si-au lasat amprenta asupra potentialului cultural si artistic al TM2023.
Amplasat în demisolul cu arcade al Palatului Baroc (MNArT) în galeria de arta, într-o încapere amenajata în stilul unei crame, „Bufetul Simturilor” s-a nascut la initiativa sommelierului Narcis Georgiu.
„Bufetul Simturilor” îsi propune familiarizarea vizitatorilor cu „anatomia” vinului, oferindu-le o experienta multisenzoriala care le permite, prin folosirea simturilor olfactiv, tactil si vizual, sa interactioneze cu principalele elemente structurale ale vinului, legând o punte spre artele vizuale.
Întreaga expozitie este organizata în jurul a doua instalatii principale care permit accesul concomitent la aceasta experienta a unor grupuri formate din maximum 20 de persoane. Prima instalatie a expozitiei are rolul de a etala întreaga paleta de nuante pe care le pot lua vinurile, explicate în functie de soi sau terroir, informeaza Agerpres. Cea de-a doua instalatie propune folosirea simtului olfactiv pentru a descoperi zeci de arome pe care le regasim adesea în pahar si structura vinului, reprezentata prin diverse obiecte si materiale pe care va invitam sa le descoperiti.
Tot în cadrul acestei sectiuni, vizitatorii expozitiei pot descoperi si nuantele olfactive specifice celor mai frecvente defecte ale vinului, în scop educational. Fiecarui recipient îi este asociat un numar si o aroma care pot fi verificate prin scanarea unui cod QR ce redirectioneaza catre pagina www.cramelerecas.ro, unde vizitatorii pot gasi mai multe explicatii despre specificul acestora. Potrivit directorului MNArT, Filip Petcu, între arta si vinuri este o legatura organica, întretinuta la Muzeul National de Arta Timisoara prin „sponsorii casei” cu care exista o colaborare de mai mult timp, respectiv, o crama din judet si Universitatea de Stiintele Vietii Timisoara.
„Noi trebuie sa gasim permanent punti speciale de a lega muzeul de comunitate, sa depasim statutul de mausoleu si sa deschidem muzeul spre mediul educational, spre sfera academica, a scolilor, spre zona comerciala. Avem nevoie ca acesti antreprenori sa se alature muzeului, sa înteleaga ca muzeul este o punte, un loc în care comunitatile sa se simta acasa, unde se pot crea legaturi între arta, stiinta si componenta antreprenoriala, se pot naste idei, poate inspira oameni. În Europa, conceptul de mausoleu al muzeului este depasit de mult, noi trebuie sa ne reinventam în permanenta prin prisma unor idei, a nevoilor comunitatilor”, a afirmat Filip Petru, în anul Capitalei Europene a Culturii TM2023.
Expozitia va putea fi vizitata individual, în pretul bile-tului standard de vizitare a MNArT, în Galeria Arcada a Muzeului, începând cu 24 mai, de miercuri pâna duminica, între orele 13.00-21.00.
NICUSOR DINCA
Comentarii