1. Care sunt cei mai cunoscuti culegatori de basme europeni de la sfârsitul secolului al XVIII-lea si începutul celui de al XIX-lea?
2. Care este cel mai cunoscut culegator de basme din tara noastra?
3. Cum se numeste celebra culegere de povesti orientale cu origini în Yemen, India antica, Asia Mica, vechea Sirie si povestiri populare din vremea califatelor?
4. Ce poet român (1900-1979) a publicat volumul „Vis si cautare” în care exista si poezia „Pe marginea unei povesti”?
5. Ce compozitor rus (1844-1908) a compus muzica operei „Povestea tarului Saltan”?
6. Ce prozator francez (1900-1944) si-a ilustrat singur povestile pentru copii, printre care si cunoscuta carte „Micul print”?
7. Cine a realizat, în 2015, filmul american „Poveste adevarata” („True Story”)?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „BIJUTERII”
1) Domnitorul Petru Cercel a fost fiul domnitorului Patrascu cel Bun din dinastia Draculestilor. 2) Afacerea „Colierul reginei” a reprezentat în anii 1784-1785 furtul unui colier de mare pret, pe care doi escroci au pretins ca l-au dat Mariei Antoaneta, primind în schimb o suma uriasa de bani. Cu toate ca adevarul a fost dezvaluit, regina a cazut mult în dizgratia maselor, producându-se mari tulburari sociale. 3) Planta numita în popor „Cercelus” face parte din familia Onagraceae. 4) Tabloul „Fata cu cercel de perla” poarta semnatura lui Johannes Vermeer. 5) „Aria bijuteriilor” se cânta în opera „Faust” de Gounod. 6) Nuvela „Bratara cu granate” a fost scrisa de Alexandr Kuprin. 7) Filmul românesc „Bijuterii de familie” (ecranizare a unei opere de Petru Dumitriu) a fost realizat în regia lui Marius Teodorescu.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii