Atribuita în mod eronat unui pictor necunoscut, o pictura a fost pe punctul de a fi scoasa la licitatie pentru 1.500 de euro, dar autentificata ulterior, „Ecce Homo” pictata de Caravaggio va fi prezentata la Madrid, unde va ramâne expusa la Muzeul Prado.
O pânza cu „o valoare exceptionala”, marcata de o poveste iesita din comun: acesta este felul în care reprezentantii celebrului muzeu spaniol descriu pictura veche de 400 de ani, pe care vor sa o expuna în fata publicului larg pâna în luna octombrie.
Expozitia a devenit posibila datorita generozitatii noului sau proprietar, care a acceptat sa împrumute temporar opera de arta, a explicat muzeul madrilen, fara sa dezvaluie identitatea acelei persoane.
Pictat între 1605 si 1609, tabloul „Ecce Homo” îl prezinta pe Hristos, cu mâinile legate si capul acoperit de o coroana de spini, în timp ce era prezentat în fata multimii de prefectul roman Pilat din Pont, cu putin timp înainte de rastignire.
Este unul dintre cele aproximativ 60 de tablouri din lumea întreaga atribuite maestrului italian Michelangelo Merisi da Caravaggio, cunoscut sub numele de Caravaggio (1571-1610), un specialist în clarobscur si o personalitate marcanta a picturii baroce.
Licitatie blocata
Potrivit expertilor, acest ulei pe pânza, cu dimensiuni reduse, a facut parte din colectia privata a regelui Filip al IV-lea al Spaniei, înainte sa fie expus în apartamentele fiului sau, Carlos al II-lea.
Lasat mostenire catre Academia Regala San Fernando din Madrid, el ar fi fost recuperat în 1823 de Evaristo Pérez de Castro, om de stat si diplomat spaniol, în schimbul unui alt tablou, înainte de a fi transmis descendentilor sai.
Abia în 2021 tabloul a iesit din uitare, când o casa de licitatii din Madrid a presupus ca era opera unui discipol al lui José de Ribera, un pictor spaniol de la începutul secolului al XVII-lea si mare admirator al lui Caravaggio si l-a scos la vânzare pentru 1.500 de euro.
Alertat de experti, Muzeul Prado a tras un semnal de alarma, afirmând ca exista „suficiente dovezi documentare si stilistice” care sa sugereze ca lucrarea este opera lui Caravaggio, iar ministerul spaniol al Culturii a blocat imediat licitatia.
Acea interventie de ultim moment a fost salutata de comunitatea istoricilor de arta: dupa o analiza meticuloasa, specialistii au stabilit ca acest „Ecce Homo” este într-adevar o opera a artistului italian.
Imprumutat în colectii publice
Printre expertii implicati în autentificarea acestei picturi, care reprezinta una dintre cele mai cunoscute scene din Patimile lui Hristos, se numara Maria Cristina Terzaghi, profesoara de istoria artei la Universitatea Roma Tre din Italia, informeaza AFP/Agerpres. Aceasta specialista în Caravaggio a dezvaluit ca a „înteles imediat ca ar putea fi un tablou foarte important”, dupa ce a vazut o fotografie a tabloului, care i-a fost trimisa de câtiva prieteni anticari. „Când l-am vazut la Madrid, nu am mai avut nicio îndoiala”, a spus profesoara universitara, care a explicat ulterior ca si-a bazat concluziile pe culorile pânzei, pe compozitia tabloului si pe expresivitatea chipurilor.
Înainte de a fi expusa la Prado, care a creat o „instalatie individuala speciala” pentru a o prezenta cât mai bine, pictura a fost restaurata complet sub îndrumarea specialistului Andrea Cipriani.
Potrivit presei spaniole, tabloul a fost cumparat cu 36 de milioane de euro de noul sau proprietar, un cetatean britanic care locuieste în Spania, si ar putea ramâne expus pentru publicul larg dupa prezentarea sa la Muzeul Prado.
„«Ecce Homo» nu va ajunge în casa cumparatorului sau”, acesta dorind ca tabloul sa intre „în colectii publice, deocamdata, sub forma de împrumut”, a declarat Jorge Coll, directorul galeriei care s-a ocupat de vânzare.
Expozitia madrilena reprezinta o buna ocazie pentru iubitorii artei lui Caravaggio sa patrunda în universul acestui pictor cu o viata tumultuoasa, a carui opera a fost uitata timp de trei secole înainte ca geniul sau sa fie din nou recunoscut în anii 1950.
NICUSOR DINCA
Comentarii