Cresterea necontrolata, mult peste limitele normale, a greutatii corporale constituie unul dintre cele mai grave fenomene patologice ale omenirii de astazi. Supraponderalitatea si obezitatea au devenit veritabile flageluri, in special in randul populatiei din tarile dezvoltate, dar castiga rapid teren si in tarile care preiau fara discernamant modelele occidentale, indiferent ca sunt bune sau rele. Cum stam la acest capitol noi, romanii?
Mai putin de jumatate (44%) din conationalii nostri cu varste peste 18 ani sunt normoponderali, in timp ce 33% sunt supraponderali, 15% obezi si 5% subponderali, releva un sondaj de opinie recent realizat la nivel national de compania de cercetare de piata ISRA Center. Studiul a fost realizat in perioada 17 februarie-8 martie pe un esantion de 1.005 respondenti, reprezentativ la nivel national pentru populatia din Romania, cu varsta peste 15 ani. Marja de eroare este de 3,1% la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost culese prin intermediul unui chestionar cantitativ, prin metoda interviurilor telefonice.
Datele la nivel european reflecta o situatie relativ buna pentru romani in ceea ce priveste normoponderalitatea, insa realitatea arata, in conformitate cu distributia populatiei in functie de Indicele Masei Corporale (IMC), asa cum am precizat mai sus. Numarul persoanelor cu o greutate normala scade dramatic dupa varsta de 35 de ani. Se observa astfel ca peste varsta de 55 de ani doar 3 din 10 romani au o greutate normala, in timp ce doua treimi sunt supraponderali sau obezi, se arata intr-un comunicat de presa transmis de ISRA Center.
Potrivit sursei citate, exista o corelatie evidenta intre educatie si obezitate. Astfel, daca in cadrul populatiei cu educatie scazuta ponderea persoanelor obeze este de 21%, in randul celor cu studii superioare procentul acestora scade pana la 12%.
Acelasi studiu arata ca majoritatea romanilor (51%) cred ca au o greutate normala, in timp ce 4 din 10 considera ca greutatea lor este mai mare decat ar trebui. Perceptia asupra propriei conditii fizice nu este insa intotdeauna obiectiva. Astfel, 23% din romanii care isi descriu propria greutate intre limitele normale sunt, de fapt, supraponderali sau obezi conform IMC.
Doar 39% din romani verifica de fiecare data aportul caloric atunci cand aleg un nou produs. Conditia fizica a unei persoane nu modifica acest comportament, rezultatele fiind similare in cazul populatiei supraponderale sau obeze. De altfel, 3 din 10 romani nu verifica niciodata descrierea calorica a unui produs cumparat pentru prima oara si 2 din 10 verifica acest aspect in mai putin de jumatate din ocazii.
Totodata, cercetarea ISRA Center releva ca 3 din 10 romani au crescut consumul de fructe sau legume si 4 din 10 au diminuat consumul de zahar sau dulciuri.
Conform sondajului, 9% din cei chestionati au renuntat la zahar si alte alimente – carnea de porc nu mai face parte din alimentatia a 5% din romani, la alimentele prajite au renuntat 9%, iar 5% nu mai consuma sare. Se observa asadar ca 18% din persoanele obeze au renuntat la zahar, in timp ce doar 5% din cei din grupul normoponderal au luat aceeasi decizie.
In ultimii 3 ani alimentatia a 18% din romani s-a schimbat si in privinta includerii mai multor alimente bio/eco in meniu. 37% cumpara produse din agri-cultura ecologica cel putin o data pe saptamana si doar 16% exclud aceste produse din cosul de cumparaturi. Procentajul include produsele ambalate sau neambalate, indiferent de sursa cumparaturilor, supermarket, piata agroalimentara sau alti furnizori.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii