Sinusurile sunt cavitatile din anumite oase ale fetei, care comunica cu fosele nazale. Maladia numita sinuzita inseamna inflamarea mucoaselor sinusurilor, astfel acestea fiind obturate. Ca efect, mucusul nu se evacueaza corect, iar bacteriile se inmultesc liber in aceste spatii inchise. Afectiunea atinge cel mai frecvent sinusul maxilarului la adulti si cel etmoid, singurul dezvoltat inca de la nastere. O sinuzita acuta persista cam 3 saptamani, dar trebuie intervenit la timp, pentru a nu risca evolutia spre cronicizare. Pentru ca sinuzitele pot fi recidivante, cu consecintele negative de rigoare.
Cauze si simptome
In general, boala e cauzata de o infectie virala, bacteriana sau micotica si, nu de putine ori, de o reactie alergica, o raceala, o rinita sau de probleme dentare.
Simptomele celor doua forme de sinuzita sunt identice: – o obstructie unilaterala sau bilaterala – dureri faciale de intensitate variabila, mai ales la pozitia aplecat inainte – senzatie de presiune la nivelul fetei, din cauza mucusului acumulat in sinusuri – o rinoree purulenta („curgerea nasului”) ce se poate evacua prin gat – mirosul diminuat si impresia de a simti mirosuri fetide – stranut – tuse productiva, in special noaptea – febra si frisoane, in special la infectii extinse – posibila umflare si inrosire a zonei legate de sinusuri – in sinuzita maxilarului, apar durerile de dinti si de cap – cea frontala produce dureri frontale – sinuzita etmoidala antreneaza dureri intre ochi si in spatele ochilor, dureri de cap, umflarea, incalzirea si inrosirea pupilelor l sinuzita sfenoidala da dureri frontale si occipitale – cele complicate pot da exoftalmie („iesirea” ochilor din orbite), edem al pupilelor, tulburari ale mobilitatii oculare, meningita, flebita cerebrala etc.
Sfaturi pentru preventie
In acest scop se recomanda: – prescrierea unui supliment rezonabil de vitamina A si C, pentru protejarea mucoaselor si reducerea riscurilor de infectie – spalaturi ale nasului cu un spray bazat pe apa de mare, apa termala sau cu un atiseptic ori cupru (proprietati antiinflamatoare) – spalarea mainilor si evitarea contactului prea apropiat cu persoanele bolnave – evitarea expunerii la alergeni si la poluanti de genul tabacului.
Tratamente
In primul rand, este esentiala desfundarea nasului si pot fi necesare spalaturi cu ser fiziologic sau solutii sarate procurate din farmacie, dar si inhalatii (dupa dus sau baie, cu un inhalator, intr-un bol). In general, sinusurile pot fi ingrijite prin urmatoarele metode: – aplicarea de servete inmuiate in apa calda pe sinusurile afectate – consumul unei cantitati mari de apa – evitarea schimbarilor de temperatura importante – utilizarea unui umidificator de aer pentru mentinerea in interior a unui nivel de umiditate de 40-50% – evitarea introducerii capului sub apa, a zborurilor cu avionul, a scufundarilor – evitarea durerilor suplimentare la nivelul sinusurilor tinand capul ridicat, deci nu aplecat.
De asemenea, tratamentul sinuzitei poate insemna: – tratament cu antibiotice (10-14 zile in sinuzita acuta, 30-45 de zile in cea cronica), asociate eventual cu corticoide – pentru persoanele alergice, corticosteroizi in vaporizare nazala, pentru reducerea edemului mucoasei sinusurilor, la nevoie „amplificat” cu corticosteroizi orali – homeopatie si aromaterapie, pentru ameliorarea simptomelor, completand tratamentul adaptat – uneori, este necesar recursul la chirurgie, pentru a restabili deschiderea si drenarea sinusurilor.
Spitalizarea este absolut necesara in cazul sinuzitei etmoidale si/sau al complicatiilor aparute, indiferent de forma bolii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii