Fara ele, practic nu am putea exista. Uneori insa proasta alimentatie, eliminarea masiva de substante importante din organism, traiul in medii toxice, poluarea etc. fac ca organismul uman sa acuze carente ce pot genera boli grave, stari de disconfort acut, slabirea drastica a imunitatii generale si alte asemenea simptome. Ne referim aici numai la deficitul de vitamine din corp. Pentru a compensa astfel de situatii, avem la dispozitie acele produse farmaceutice numite complemente alimentare, in care se gasesc vitamine concentrate in cantitati mai mari decat in alimentele curente.
Aceste produse – se zice – nu necesita recomandarea medicului, dar din pacate, atunci cand se iau fara a fi neaparat nevoie ori in cantitate prea mare, ele devin chiar foarte periculoase.
Suplimentii cu vitamine A, B, E si cu beta caroten pot duce la cresterea mortalitatii, potrivit unui studiu foarte complex – cu nu mai putin de 67 de componente separate – efectuat si facut ulterior public de cercetatori danezi. Exista consumatori de asemenea produse, care o fac chiar cu placere, considerand ca astfel vor deveni mai sanatosi, mai vigurosi, mai rezistenti in fata bolilor. Sa fie insa doar o iluzie? Cercetatorii afirma ca „supradozele” de vitamine sunt nefaste, marind riscul de deces prematur. E cazul, in mod special, al vitaminei A (preluata in mod natural din oua, din ficat, din pestele gras), care creste cu 16% riscul de mortalitate. Vitamina A, dar si E (gasita in uleiurile vegetale, in nuci, in alune) pot interactiona cu elementele naturale de aparare ale organismului uman.
Cercetarile specialistilor s-au axat pe suplimentarea cu vitaminele A, C, E, cu beta-caroten si cu seleniu, recomandata in scopul prevenirii bolilor cardio-vasculare si a cancerului, prin combaterea faimosului „stres oxidativ”, gratie eliminarii nu mai putin faimosilor radicali liberi. Subiectii voluntari, in numar de peste 233.000, consumau preventiv amintitele produse. Riscul decesului prematur era mai mare cu 4% (vit.A) si respectiv cu 7% (beta-caroten); un risc scazut, insa nu unul nul. Cat despre vitamina C, balanta nu s-a inclinat intr-o directie ori in cealalta; la fel in cazul seleniului, prezent in ficatul de vita si in ton. Totusi, cercetatorii cred ca studiile ar trebui aprofundate si pentru acestea.
Nu exista argumente foarte clare, pentru promovarea utilizarii suplimentilor cu vitamine, ca preventie primara sau secundara – rezuma echipa de cercetatori danezi, care au o notorietate recunoscuta in domeniu. Ei demonstrasera deja ca un asemenea tratament, comparat cu un placebo, nu aduce vreun beneficiu, nici protectie impotriva eventualei aparitii a cancerului de esofag, stomac, ficat, pancreas si colon-rect. Iar semnalul si mai grav e dat de constatarea ca mortalitatea generala era considerabil crescuta in grupul consumator de suplimenti. De ce insa aceste pilule, mult timp considerate benefice, au totusi efecte negative?
Nu e foarte clar, insa se presupune ca beta-carotenul (pe care noi il asimilam deja din legumele de culoare rosie si portocalie) actioneaza asupra modului in care organismul utilizeaza grasimile. In Marea Britanie, circa 12 milioane de indivizi (20% din totalul populatiei), iar in Franta 22% consuma in mod constant produsele farmaceutice la care ne referim, si sub impulsul unor temeri induse deseori de reclame, in legatura cu asa-zise riscuri majore de carente vitaminice. Iata insa ca specialistii ne spun altceva. Nu stim cum stau lucrurile in tara noastra, dar cata vreme farmaciile sunt pline de asemenea oferte care nu impun avizul medicului, e posibil ca „foamea” de sanatate si de vigoare sa duca la efecte contrarii celor dorite. Prin urmare, urmati un stil de alimentatie natural si fiti vigilenti in legatura cu suplimentii vitaminici!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii