S-a estimat ca 87% dintre cei care sunt atenti la felul cum se hranesc nu au probleme de sanatate. De altfel, cu doua milenii in urma, Hipocrat, parintele medicinii, considera ca „alimentatia este primul medicament”. Ce s-a schimbat? Azi se stie ce este bun, ce este mai putin bun, si de ce. Dogmele alimentare cedeaza locul, putin cate putin, sfaturilor nutritionistilor, fondate, verificate stiintific. Nu mai exista nicio indoiala ca mancand echilibrat si optand pentru „alimentele bune” fiecare isi valorifica sansele de a ramane sanatos si a preveni aparitia, de exemplu, a bolilor cardio-vasculare si a cancerului. A manca bine, echivaleaza cu a te simti bine zilnic, a fi puternic in fata stresului si, evident, a-ti pastra linia, a nu te ingrasa.
In fiecare zi, corpul nostru prelucreaza 1-1,5 kg de hrana. De-a lungul vietii, digeram 4 vaci, 20 porci, 8 oi, 400 pui, 250 kg peste, 3000 kg paine, paste fainoase sau orez, 7000 kg de legume si fructe, 600 kg de unt, ulei sau margarina… Impresionant, nu? Aceste alimente ne procura nu numai energia necesara, ci si continua reinnoire a globulelor rosii, a celulelor pielii, oaselor sau parului.
De altfel, 200 de milioane din celulele noastre dispar in fiecare minut, pentru a fi inlocuite de altele, noi, viguroase, in cazul in care „carburantul” este bun, vulnerabile, daca acesta este de o calitate scazuta. Toate aceste procese depind, in mare parte, de ceea ce consumam. Din acest motiv, specialistii afirma ca „oricine ar fi tatal maladiei, cu certitudine, hrana, tipul de alimentatie ii este mama”.
Un model de alimentatie corecta il reprezinta piramida nutritionala. Ea fixeaza regulile principale de urmat in fiecare zi pentru a ne hrani. Cea mai buna piramida alimentara din lume a fost imaginata de cercetatorii de la Universitatea Harvard (Boston, Massachusetts), condusi de Walter Willett. Aceasta piramida pune in prim plan grasimile „bune”, proteinele „bune”, nu plaseaza pe acelasi plan cerealele complete si pe cele rafinate, temperand consumul de produse lactate. Piramida alimentara ierarhizeaza alimentele in functie de cantitati si de frecventa de consum recomandata. La baza piramidei sunt plasate cerealele integrale, uleiurile vegetale (mai ales de masline) si fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune), care se recomanda a se consuma la fiecare masa. Palierul urmator este ocupat de legume, (care trebuie consumate din abundenta) si fructe, cu care ar trebui sa ne delectam de 2-3 ori pe zi. Urmeaza pestele, carnea de pasare si ouale, care ar trebui sa se regaseasca in farfuria noastra de 2 ori pe zi.
Produsele lactate se recomanda a fi consumate o data sau de doua ori pe zi, iar in materie de alcool nutritionistii sunt generosi: 1-2 pahare de vin pe zi, daca nu exista contraindicatii clare. Pe ultimul palier al piramidei se gasesc carnea rosie, untul, painea alba, cartofii, prajiturile, dulciurile, care se recomanda a fi consumate doar ocazional.
Despre cheia unei bune alimentatii, saptamana viitoare.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii