Uneori ne punem întrebarea: oare copiii nostri îsi traiesc altfel copilaria decât am trait-o noi? Oare s-a schimbat lumea atât de mult în ultimele decenii? Probabil ca da, însa nevoia de povesti a ramas aceeasi.
Povestile cu zâne, printi, zmei si mere de aur ne-au luminat copilaria si, în mod sigur, o vor lumina si pe cea a copiilor nostri. Povestile sunt printre putinele lucruri care, în ciuda trecerii timpului, nu îmbatrânesc si nu-si pierd frumusetea. Sa ne aducem aminte de niste scene din povestile cunoscute de toti, padurarul care taie burta lupului cel rau, soldatul care reteaza capul vrajitoarei, vânatorul care scoate inima caprioarei pentru a o salva pe Alba ca Zapada. Este oare bine sa citim copiilor povesti, mai ales ca aproape fiecare contine scene de violenta? Psihologii sunt de parere ca da, povestile trebuie citite, chiar si seara înainte de culcare! Copiii au mare nevoie de ele.
La început, basmul prezinta situatii din viata de zi cu zi, apoi urmeaza ceva înspaimântator, suspansul creste, însa, în final, totul se termina cu bine. Ce învata copiii dintr-un asemenea basm? În primul rând, sa fie optimisti. Învata ca fiecare situatie dificila poate fi depasita, ca orice problema are o solutie. Fiecare poveste contine si un important mesaj educativ. Scufita Rosie întâlneste lupul pentru ca nu a ascultat-o pe mama ei, surorile vitrege ale Cenusaresei sunt pedepsite pentru rautatea lor, regina plateste pentru faptele ei. Basmele dovedesc copiilor ca toate sfaturile primite de la parintii sau educatorii lor au un suport real. Psihologii sunt convinsi ca basmele nu s-au demodat. Nici film si nici un joc pe calculator nu pot înlocui momentele în care parintii le citesc copiilor o poveste. Aceste momente sunt doar clipe de relaxare, de evadare din realitate si reprezinta putin timp în plus petrecut alaturi de copii. Nu trebuie sa va îngrijoreze faptul ca, din cauza lor copilul va deveni agresiv. El stie sa deosebeasca viata reala de cea din basme!
Comentarii