Vremurile s-au schimbat. Cu totii ne-am confruntat cu utilitatea calculatoarelor. Copiii cresc alaturi de ele de la cea mai frageda vârsta – „cutia minunata" face parte din viata lor. Sunt fascinati sa patrunda în lumea misterioasa pe care le-o ofera aparatul, indiferent ca au 3, 10 sau 18 ani.
Dupa ce prinde gustul jocurilor, copilul îsi petrece tot mai mult timp în fata ecranului, apasa pe butoane, experimenteaza si îsi doreste sa reia de nenumarate ori programul care-i place. Calculatorul va deveni prietenul lui cel mai bun, tovarasul lui de joaca preferat. Dar ne întrebam – calculatorul poate fi transformat într-un mijloc de educatie? Cumparam sau nu un calculator copiilor? Care vor fi efectele lui asupra copiilor? Parerile specialistilor sunt împartite. Unii spun ca micutii trebuie sa se obisnuiasca din timp cu calculatorul dar trebuie sa veghem sa nu devina dependenti de el, sa nu comunice doar cu un aparat lipsit totusi de caldura si sentimente umane. Atentie si la jocurile video care nu-l pot învata pe copil lucrurile legate de realitatea cotidiana, lucruri concrete, ceea ce numai parintele sau dascalul ar putea sa-l învete. De aceea nu trebuie cumparate jocurile cu mesaje de violenta sau agresivitate caci copiii nu fac bine diferenta între realitate si joc si sunt tentati sa aplice în viata „regulile" pe care le respecta când se joaca. Programele care pot fi derulate pe calculator sunt captivante si în fata ecranului timpul zboara. Dar scolarul nu trebuie lasat ore în sir în fata „cutiei minunate", trebuie supravegheat sa nu se îndeparteze de studiu si de carte.
În cazul în care el îsi neglijeaza prietenii si prefera calculatorul în locul jocului cu cei de vârsta lui, nu mai face deloc miscare, nu mai petrece suficient timp cu membrii familiei sau nu mai vorbeste decât de hard, sim, RAM, driveuri si megabiti, calculatorul a devenit o BOALA. A fost utilizat în exces.
Specialistii afirma ca un copil mai mic de 10 ani nu are voie sa petreaca mai mult de 1 ora în fata calculatorului, copiii cu vârste de peste 10 ani – 2 ore pe zi iar cei peste 16 ani – un numar de ore stabilit în functie de necesitatile si scopul activitatii lor.
Utilizat cu cap si cu masura, calculatorul poate fi un mijloc de educatie eficient si un mod placut de petrecere a timpului liber pentru toti copiii. El dezvolta gândirea logica, concentrarea asupra detaliilor, creativitatea, indemânarea si chiar încrederea în fortele proprii, atât de necesare tuturor copiilor.
Comentarii