Exista comportamente stereotipe, transmise din generatie in generatie, impregnate in mentalitatile noastre indiferent de optiunea noastra.
Astfel de stereotipii considerau fetele fragile, din punct de vedere fizic, iar pe baieti, mult mai solizi. Societatea a evoluat putin in acest domeniu. Chiar daca unii parinti incearca sa se elibereze de astfel de comportamente foarte transante.
Un copilas se simte bine când, dincolo de comportamentele lor, parintii ii inteleg mesajele si ii acorda atentie. Rau este pentru acel copil pe care nimeni nu-l protejeaza de nimic, nimeni nu-i atrage atentia asupra pericolelor.
Chiar daca azi parintii au renuntat la vechi tabuuri privind, de exemplu, culoarea hainutelor in functie de sex, adoptând rosul, galbenul sau albastrul si pentru fetite si pentru baieti, alte atitudini sunt bine intiparite. Astfel, mai multe cercetari au aratat ca in privinta jocurilor oferite copiilor de un an si jumatate lucrurile au fost demult transate: papusi pentru fetite, masini pentru baieti.
Asadar, in ciuda egalitatii dintre sexe, de la cele mai fragede vârste, baietilor le sunt destinate de catre adulti, unele activitati, iar fetitelor, altele.
Oamenii de stiinta au mai notat si faptul ca fetitele sunt tratate cu blândete, in vreme ce baietii au parte de gesturi mai brutale, in virtutea ideii ca ele sunt fragile, iar ei robusti.
Chiar daca este dificil de a iesi de sub influenta comportamentelor stereotipe, adultii nu trebuie sa se lase dominati de acestea. Trebuie reperate si apoi atenuate in beneficiul dezvoltarii copiilor. Pentru ca micutul, fetita sau baiat, trebuie sa aiba libertatea de a fi el insusi.
Comentarii