Despre valoarea fructelor s-au scris si se scriu mii de pagini, rezultat al cercetarilor intreprinse. Se apreciaza ca ele sunt componente principale ale unei diete echilibrate, sanatoase, datorita continutului bogat in nutrienti si antioxidanti. Multe fructe sunt bogate si in fibre, elemente esentiale pentru o buna digestie si pentru mentinerea unui nivel al zaharului din sange la o cota stabila. E bine de stiut ca fructele au efecte diferite asupra nivelului de zahar din sange, acest efect fiind masurat prin indicele glicemic.
Fructele care sunt absorbite repede de organism si elibereaza rapid o cantitate de energie trec in categoria alimentelor cu indice glicemic mare, iar cele care sunt digerate mai incet si elibereaza energia treptat fac parte din alimentele cu indice glicemic scazut. Cum persoanele care sufera de diabet trebuie sa-si regleze nivelul zaharului din sange permanent, e important sa stie ce indici glicemici au fructele consumate.
Cele mai sigure alegeri sunt fructele cu indice glicemic scazut: merele, portocalele, fructele de padure, kiwi, grepfrut. Fructele foarte dulci, strugurii, perele, bananele, ananasul, pepenele rosu si galben se vor consuma doar ocazional si in cantitati moderate.
Pentru a evita o crestere brusca a nivelului de zahar in sange fructele pot fi consumate dupa efectuarea exercitiilor fizice, atat de necesare diabeticilor.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii