Printre factorii capabili sa modifice metabolizarea medicamentelor, si în consecinta efectele lor, vârsta este unul determinant. Datele existente indica faptul ca metabolizarea medicamentelor poate fi foarte diferita daca se administreaza la nou-nascut (prematur, nou nascut la termen sau copil mic) sau adult.
Printre factorii capabili sa modifice metabolizarea medicamentelor, si în consecinta efectele lor, vârsta este unul determinant. Datele existente indica faptul ca metabolizarea medicamentelor poate fi foarte diferita daca se administreaza la nou-nascut (prematur, nou nascut la termen sau copil mic) sau adult. În general absorbtia unui medicament pe cale orala este, în cea mai mare parte a cazurilor, redusa si foarte neregulata. Dimpotriva, absorbtia pe cale rectala, daca se utilizeaza o formula adecvata, poate sa fie optima. La nou nascut viteza si importanta resorbtiei, dupa administrarea medicamentului pe cale intramusculara variaza enorm, în functie de variatiile debitului sanguin, de activitatea musculara redusa si de instabilitatea vasculara foarte importanta. La copilul mic, dimpotriva, absorbtia si resorbtia medicamentelor sunt mai eficace si concentratiile maxime sunt obtinute mai rapid. Fixarea medicamentelor de proteinele plasmatice este în general redusa la nou nascut si poate antrena concentratii mai crescute la nivelul organelor. Biotransformarea medicamentelor, în absenta expunerii la agentii inductori în timpul vietii intrauterine este mult mai redusa în timpul primelor 2 saptamâni de viata. O crestere spectaculoasa se manifesta în general spre ziua a 15-a – 18-a de viata, cu un coeficient de metabolizare care poate fi mai mare decât la adult la 2-3 luni dupa nastere.
La nastere, functia renala este redusa în ansamblu, (filtrarea glomerulara, secretia tubulara) ceea ce determina o limitare a capacitatii de eliminare a medicamentelor pâna la vârsta de 6-8 luni. Mai multi factori patogeni ca: hipoxia, alterarea functiei renale sau gastrointestinale, insuficienta cardiaca, sindromul de detresa respiratorie etc. au urmari foarte importante asupra metabolizarii medicamentelor si asupra efectului lor terapeutic si toxic. În general, toate aceste afectiuni determina o scadere a capacitatii de eliminare, deja redusa.
Maturarea functiilor fiziologice, importante pentru metabolismul medicamentelor este un proces nici omogen, nici previzibil, mai ales daca sunt prezente diferite stari patologice. Pe aceste baze, definirea concentratiei plasmatice a medicamentelor apare ca fiind o metoda indispensabila pentru a rationaliza tratamentul farmacologic în pediatrie.
Comentarii