Au trecut câteva saptamâni de la sfârsitul vacantei si copilul dv. da semne de acomodare mai dificila cu scoala. Lucrurile sunt valabile mai ales in cazul „bobocilor" ce au pasit acum in clasa I, dar si in cazul scolarilor dintr-a V-a, ce trebuie sa se acomodeze cu trecerea de la un singur cadru didactic, la profesor pentru fiecare obiect de studiu.
La vârsta lor, de aproximativ 10-11 ani acesta este un test de mare dificultate. In aceste conditii ajutorul parintilor este salvator. In primul rând copiii trebuie sa perceapa cât mai exact valoarea timpului. Si pentru ca timp de câteva ore zilnic scolarul este pe un teritoriu mai putin cunoscut, nu ar fi rau sa va faceti timp sa-l insotiti la scoala si, impreuna, sa descoperiti câteva amplasamente din interiorul scolii: diferite cabinete scolare (daca acestea exista), sala de sport, cabinetul medical, cancelaria, secretariatul scolii etc. Stiind aceste localizari copilul se simte mai in siguranta si in cazul in care ar avea nevoie, s-ar putea descurca mai rapid si mai usor.
Impreuna notati apoi, orarul, folosind o grafica deosebita si, eventual, culori diferite pentru obiectele de studiu ce necesita o mai mare atentie.
Specialistii spun ca nu ar fi rau sa va supravegheati copilul si la pregatirea „ghiozdanului". In acest fel pot fi evitate situatiile stresante când copilul fie a uitat acasa caietul, fie a uitat sa-si invete la toate obiectele din orar. De asemenea, atentie la greutatea ghiozdanului. Pentru a nu actiona negativ asupra coloanei vertebrale, greutatea acestuia nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea corporala a copilului. Pentru un scolar somnul are o importanta esentiala in procesul de acumulare a cunostintelor. Copilul trebuie sa doarma 9-10 ore pentru a-si reface energia. De cele mai multe ori, seara, inainte de a adormi scolarul este dispus sa va povesteasca marile evenimente ale zilei. Sacrificati 15 minute, ascultati-l cu atentie, alungati-i temerile legate de severitatea profesorilor si malitiozitatea colegilor. Copilul va dobândi astfel curajul si confortul psihic necesare adaptarii scolare, iar dv. linistea ca elevul are asigurate premisele succesului.
Comentarii