Mai mult ca oricand, primavara, revenirea la greutatea ideala devine o preocupare obsedanta a femeilor. Se mizeaza pe efecte rapide, se cauta cele mai bune metode de slabit, se pun in practica retete „miraculoase”, verificate de cea mai buna prietena. Sa preluam fara selectie sfaturile? Este riscant. Iata cateva dintre riscurile pe care vi le asumati.
– Daca sunteti convinse ca eliminarea cinei ar reprezenta cheia pierderii kilogramelor in plus, gresiti. Nu eliminarea ci dozarea mesei de seara in acord cu necesitatile zilnice ale organismului este importanta.
– Lipsit de eficienta dorita este si obiceiul de a sari una dintre cele trei mese principale zilnice recomandate. O masa in minus va face ca urmatoarea sa fie mai bogata. In plus, veti fi lipsite de energia necesara si veti arde mai putin din rezervele de grasime de care vreti sa scapati. Efectul va fi ca, in loc sa slabiti, s-ar putea sa va ingrasati si sa suferiti datorita lipsei de energie.
– Despre regimul hipocaloric se spune ca ar fi preferat altor diete de slabit. Este greu de acceptat ideea pentru ca primul efect este, paradoxal, acela de reducere a tonusului si implicit metabolizarea mai lenta si implicit o mai lenta pierdere in greutate.
– La randul lor, dietele disociate nu reusesc sa asigure o slabire rapida, ci doar sa diminueze cantitatea de alimente ingerate.
– Nici macar renuntarea la grasimi nu este o solutie. Este adevarat ca lipidele reprezinta substratul cu cel mai mare indice energetic, dar rolul lor este esential pentru organism.
– Iata si o solutie ce pare a fi fezabila. Mesele mai dese accelereaza metabolismul si conduc la slabit, cu conditia ca la fiecare masa cantitatile ingerate sa nu fie exagerate.
– In opinia nutritionistilor a avea o greutate corporala nu este o problema „de sezon” sau de look, ci una foarte serioasa, strans corelata cu pastrarea sanatatii si prevenirea unui mare numar de maladii. Si pentru a vedea in ce masura ar trebui sa va intereseze sau nu o dieta de slabit, verificati daca va incadrati in parametrii unei greutati sanatoase calculandu-va indicele de masa corporala. Acesta reprezinta raportul dintre greutate (exprimata in kilograme) si patratul inaltimii (exprimat in centimetri). Daca acest raport este cuprins intre 20 si 24,9 va situati in limitele unei greutati normale. Daca raportul respectiv este cuprins intre 25 si 29,9 sunteti supraponderala, iar daca este de peste 30, suferiti de obezitate.
O alta metoda este cea a masurarii circumferintei umerilor, taliei si soldurilor se considera drept limita superioara admisa o talie de 88 cm.
Nu uitati ca in lupta cu kilogramele in plus, alaturi de dieta potrivita si vointa reprezinta un element cheie.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii