3 teline mari, 5 linguri unt, 10 ciuperci, o ceapa, o lingura smântâna sau bulion de rosii, patrunjel verde, o lingurita faina, suc de lamâie.
Se curata telina, se taie felii groase care se pun la fiert. Se taie ceapa marunt si se caleste într-o cratita cu unt împreuna cu ciupercile taiate fin, apoi se pune o lingurita de faina dizolvata în apa rece si se lasa la fiert 20 de minute. Se adauga telina si se mai lasa putin sa fiarba la foc mic. Se pun sare, patrunjel verde, tocat marunt, sucul de la o lamâie si se adauga o lingura cu smântâna sau bulion de rosii si se lasa sa scada la cuptor.
Zacusca de fasole pastai
2 kg fasole pastai lata sau fideluta, 500 g ardei kapia, 3 morcovi, 2 radacini patrunjel, o telina mica, 8 cepe potrivite, 5 catei usturoi, 200 ml ulei, 500 ml bulion de rosii, o lingura concentrat de rosii, 2 lingurite sare, o lingurita piper macinat.
Se curata pastaile de fasole lata, se spala si se taie în bucati potrivite. Ardeii kapia se coc si se lasa sa se raceasca, apoi se curata de coaja, co-toare si seminte si se taie marunt. Zarzavatul se curata si se da pe razatoarea mare (separat), apoi se pune într-o tigaie cu pereti mai înalti împreuna cu 50 ml de ulei, un praf de sare si se caleste la foc mic, iar dupa 5 minute se pun si 100 ml de apa. Se calesc pâna ce zarzavaturile s-au înmuiat. Ceapa si usturoiul se curata, se toaca fin sau se dau prin masina de tocat, apoi se pun într-o cratita mai mare cu restul de 150 ml de ulei. Se asezoneaza cu sare si se lasa la foc mic, iar dupa ce devine sticloasa se adauga zarzavaturile calite ante-rior si se mai fierbe totul 5 minute, la foc mediu. Se adauga si pastaile de fasole taiate, se amesteca totul cu grija, apoi se adauga 300 ml de apa calda, lasând sa fiarba alte 20 de minute. Dupa aceea se adauga ardeii si se mai lasa pe foc alte 15 minute. Se pun sucul de rosii precum si o lingura de pasta concentrata de rosii, apoi se continua fierberea la foc mediu, amestecând ocazional. Când fasolea verde a fiert si sosul a mai scazut se potriveste de sare si piper, apoi se ia de pe foc. Se lasa 10-15 minute la racorit, se pune în borcane sterilizate si se lasa acoperite sa se raceasca lent.
Comentarii