Framantata istorie a Peninsulei Coreea, din secolul XX, se remarca prin transformari radicale ale situatiei politico- militare. Daca la inceputul acelui veac mai exista Imperiul Coreean (infiintat in 1897), in 1910 tara a fost ocupata de japonezi. Dar Imperiul Japonez a pierdut razboiul in 1945 si din acel moment istoric peninsula s-a indreptat iremediabil, deocamdata, spre divizare intre marile puteri URSS si SUA.
Cum s-a tinut Stalin de cuvant
La conferinta de la Yalta din februarie 1945, Stalin a promis aliatilor ca va intra in Razboiul din Pacific in cel mult trei luni de la infrangerea Germaniei naziste in Europa. Si, cum la 8 mai 1945 Germania a capitulat (9 mai dupa ora Moscovei), Stalin a decis invazia Japoniei exact la trei luni, adica la 8 august 1945. Faptul ca prima bomba atomica distrusese Hiroshima la 6 august nu l-ar fi impresionat prea mult pe „tatucul” din Kremlin. Izbucnea astfel Razboiul Sovieto-Japonez, care a durat pana la 2 septembrie 1945. Niponii, complet demoralizati nu au putut opune mare rezistenta. Una dintre consecintele victoriei rapide a rusilor a fost si ocuparea nordului Peninsulei Coreea, la nord de paralela 38.
Decizia lui Stalin de a pune stapanire pe nordul Coreei a determinat reactia imediata a SUA. De altfel, in acea perioada debuta imprevizibilul „Razboi Rece” dintre marile puteri victorioase in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Americanii s-au instalat in sudul peninsulei, la sud de paralela care devenise un fel de granita artificiala. S-au declansat mai multe incidente si frictiunile dintre Nord si Sud au fost cvasi-permanente. In aceste circumstante, la 15 august 1948 a fost proclamata Republica Coreea (sud), condusa de Syngman Rhee, politician adus de US Army. Drept raspuns, Stalin l-a numit pe Kim Ir Sen lider al Coreei de Nord din 9 septembrie 1948. Kim era recunoscut drept un vechi militant comunist pentru eliberarea Coreei de sub ocupatia japoneza.
Tensiunea dintre cele doua teritorii coreene era in crestere. Dar razboiul dintre Nord si Sud nu a inceput decat dupa ce Razboiul Civil din China s-a finalizat. In mai 1950 s-a terminat razboiul din China, iar Coreea de Nord (sprijinita de URSS) a atacat Coreea de Sud la 25 iunie acelasi an. Imediat, ONU a considerat ca a fost un act de agresiune si a trimis trupe in Coreea. Principala forta a trupelor ONU venite in ajutorul celor din Sud a fost SUA. Romania a acordat ajutor medical Nordului.
Consecinte previzibile
Dupa primele atacuri si incursiuni de-o parte si de alta a paralelei 38, Razboiul din Coreea s-a transformat intr-unul de uzura. Abia la 27 iulie 1953 s-a semnat un armistitiu si s-a stabilit o „Zona demilitarizata” intre Nord si Sud, care are 250 kilometri lungime si 4 kilometri latime. Nici astazi nu s-a semnat un tratat de pace. Presedintele Truman ordonase (1950) pregatirea a noua bombe atomice „Mark 4”, din clasa celei folosite la Nagasaki in 1945.
PAUL IOAN
Comentarii