Conceputa ca o putere terorizanta a populatiei de catre statul nazist german, „Geheime Staatpolizei” sau, abreviat, Gestapo, adica Politia Secreta a Statului, a aparut in 1933 si a fost creatia lui Hermann Goering. Gestapo aduna laolalta puteri executive si judiciare, fiind ab initio un instrument in afara legilor unui stat de drept. La procesul criminalilor de razboi de la Nürenberg, Gestapoul si ramificatiile sale au fost gasite vinovate de „crime impotriva umanitatii, crime de razboi si crime impotriva pacii”.
Monstri cu chipuri umane
Este foarte dificil sa vorbim intr-un spatiu restrans despre amploarea crimelor si atrocitatilor comise de puterea nazista si argatii prea zelosi ai sai, care sub o falsa eticheta politieneasca au distrus principiile minimei moralitati si demnitatii umane. Ar fi multe de spus si despre „Razboiul contra Bisericii” si pe care l-au dus Gestapoul si ideologii sai. Puterea Gestapoului s-a raspandit ca o molima si in teritoriile ocupate de Germania, pentru ca populatia sa traiasca sub teroare si sa fie descurajate fortele de rezistenta.
Ne vom limita in a creiona pe scurt cateva figuri sinistre ale conducerii Gestaopului, in primul rand creierul acestei organizatii, Hermann Goering (1893-1946). Nazist fanatic inca de la Puciul de la Berarie, din 1923, si mare ajutor al lui Hitler, Goering a trait ca un dependent de morfina. Si el, si adoratul sau sef erau constienti de lipsa de popularitate a noii puteri si infiintarea unei politii secrete omnipotente era un ideal al dictaturii naziste. In 1933 a fost creat Gestapoul, iar in 1935 liderul acestuia a devenit Heinrich Himmler. Goering a preluat conducerea Fortelor Aerului (Luftwaffe), dar a cazut in disgratia führerului cand nu a putut opri inaintarea aliatilor. S-a ocupat intens de jefuirea evreilor si capturarea obiectelor de arta. Tribunalul de la Nürenberg l-a condamnat la moarte prin spanzurare, dar s-a sinucis cu o pastila de cianura.
Criminalul de razboi Heinrich Himmler, lider al Gestapoului, cu studii de agronomie, a fost direct responsabil de Holocaust si de toate atrocitatile din lagarele de concentrare. Puterile sale in statul nazist au devenit discretionare si este implicat direct in moartea a peste 6 milioane de evrei si aproape 500.000 de tigani. Dar asociatiile care au studiat crimele de razboi comise sub conducerea lui Himmler au ajuns la suma de 14 milioane de oameni, in toate teritoriile prin care a trecut nazismul si in primul rand in Polonia si URSS. S-a sinucis inainte de a fi judecat, cand l-au capturat britanicii.
Final previzibil
Istoricii considera Gestapoul ca fiind urmasa politiei secrete prusace, infiintata in 1851. La 8 mai 1945, Gestapoul a disparut si este foarte probabil ca in 1944 sa fi avut peste 32.000 de angajati. Organizatii specializate i-au cautat pe fostii gestapovisti prin toate colturile lumii pe unde ar fi fugit, inclusiv prin „Filiera sobolanilor”. Unul dintre acestia a fost „Macelarul din Lyon”, Klaus Barbie, care a fost judecat abia in 1983. Vom reveni asupra unor mari criminali intr-un numar viitor.
PAUL IOAN
Comentarii